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Office of the Attorney General

State of South Carolina

June 25, 1980

*1  Mr. Archie D. Willis
Post Office Box 565
Charleston, South Carolina 29402

Dear Mr. Willis:
You have asked the opinion of this Office on whether a chief of police may also serve as a member of a county medical examiner
commission.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution states ‘. . . that no person shall hold two offices of honor and profit at
the same time.’ Also see Article VI, § 3. For this provision to be violated, a person concurrently must hold two public offices
that have duties involving an exercise of some part of the sovereign power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 (1907).

The county medical examiners commission is created and provided with certain powers and duties by § 17-5-210 to § 17-5-330,
Code of Laws of South Carolina, 1976. Based on these statutes, membership on this commission would constitute the holding
of a public office within the meaning of Article XVII, § 1A. See State v. Crenshaw, Op. No. 21189, Supreme Court of South
Carolina, April 9, 1980.

This Office has previously determined that the positions of police chief and policeman are public offices. 1974-1975 Ops. Atty.
Gen., No. 4153; 1966-1967 Ops. Atty. Gen., No. 2324; also see § 5-7-110 and State v. Crenshaw, where the Supreme Court
held that a policeman is an official rather than an employee.

For the foregoing reasons, it is the opinion of this Office that Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution would
prohibit a chief of police concurrently serving as a member of a county medical examiner commission.
 Sincerely,

James M. Holly
Assistant Attorney General
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