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*1 SUBJECT: Education: School Districts; County Boar ds of Education
(1) A school district which permits the enroliment of a pupil by waiving the requirements of § 59-63-20(3)(4) shall not be
entitled to receive any state aid for any students who fail to meet such requirements.

(2) A school district board of trustees may, under applicable state law, imposed tuition fees upon the parents of such children
as a condition of the waiver of the age reguirements.

TO: Mr. Andrew P. Leventis, Jr.
Director of Research

Education and Public Works Committee
P.O. Box 11867

Columbia, S. C. 29211

QUESTIONS:

(1) Isaschool district denied state-aid fundsfor achild who attends school in such district and who has not attained the minimum
age requirement imposed by subsections (3) and (4) of § 59-63-207?

(2) May alocal school district charge the parents of a child for the cost of educating such child during the period in which the
district received no state-aid as aresult of awaiver granted under § 59-63-20(5)?

STATUTE AND CASES:

8 59-63-20, § 59-19-10, § 59-19-510, § 59-63-480, Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended; Holler v. Rock Hill
School Dist., 60 S.C. 41, 38 S.E. 220 (1901).

DISCUSSION:

(1) 859-63-20, Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended, provides:

It shall not be lawful for any person who is less than five or more than twenty-one years of age to attend any of the free public
schools of this State, including kindergarten, except that:

(1) Persons over twenty-one years of age may attend night schools;

(2) When a pupil isin the graduating class and becomes twenty-one years of age before graduation, he shall be permitted to
complete the term if otherwise qualified to do so;

(3) Students may enter kindergarten in the public schools of this State if they will attain the age of five on or before November
first of the applicable school year;
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TO: Mr. Andrew P. Leventis, Jr., 1979 S.C. Op. Atty. Gen. 68 (1979)

(4) Students may not enter the first grade in the public schools of this State unless they will attain the age of six on or before
November first of the applicable school year or have substantialy initiated a first grade program in another state that has a
different attendance age regquirement than South Caroling;

(5) The restrictions in this section may be waived by the local board of school trusteesin any proper case; provided, however,
that if the provisions of items (3) and (4) of this section are not complied with, the school district shall not be entitled to receive
any state aid for any students who fail to meet such requirements.

This Act, effective August 8, 1978, establishes the permissive ages of attendance for pupils in the public schools of South
Carolina as between 5 and 21 years of age. However, students under the age of six on November 1 of a school year may
attend school only upon certain conditions prescribed in subsections (3) and (4). The Act further provides that the conditions or
limitations in said subsections may be waived by the local board of schoal trustees, but by waiving such provisions, the school
district will not be entitled to receive state aid for such students.

*2 Thedecision of the board of trustees to grant or deny awaiver of such restrictions may be appealed to the county board of
education pursuant to § 59-19-510, et seg. because the decisionisa’ matter of local controversy in reference to the construction
or administration of the school laws or the placement of any pupil in any school within the district.’

(2) Section 59-19-90(10) empowers the school board trustees to prescribe conditions and charges for attendance in the public
schools of such districts for all children specialy situated and not meeting the eligibility requirements of § 59-63-30, Code
of Laws of South Carolina, 1976, and who petitioned the trustees in writing seeking permission to attend the public schools
in such district. § 59-63-30 provides for certain categories of students who may not be charged fees to attend certain school
districts and is applicable only to students between the ages of six and twenty-one years of age. However, thiswaiver provision,
supra, applies only to children under the age of six years on November 1.

A school district may condition a waiver of the requirements above upon the parents paying the actual cost of educating the
child without violating the constitutional provision for free public schools. Holler v. Rock Hill School Dist., 60 S.C. 41, 38 S.E.
220. Therefore, the local school district board of trustees may impose the payment of a charge for attendance for such children
as a condition of waiving the age requirementsimposed by § 59-63-20, as amended.

CONCLUSION:

State law provides that state aid will not be received by school districts when certain age requirements are waived by the local
school district board of trustees. However, the board of trustees may impose a charge for attendance upon the parents of such
children as a condition of granting the waiver of the age requirement imposed by § 59-63-20.

Frank H. DuRant
Assistant Attorney General
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