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Office of the Attorney General
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Opinion No. 79-45

March 12, 1979

*1  SUBJECT: Magistrates, Arrest Warrants, Bench Warrants
A bench warrant issued by a magistrate may be executed only within the county of the issuing magistrate.

TO: Neal M. Forney, Jr.
Assistant Director
South Carolina Court Administration

QUESTIONS:

(1) When a bench warrant is sent to a foreign county should it be endorsed for execution by a magistrate of that county pursuant
to Section 22–5–190 of the 1976 Code of Laws?

(2) If a person is arrested in a foreign county pursuant to a bench warrant, is a bond proceeding conducted for the arrested
person pursuant to Section 17–15–10, et seq. of the 1976 Code of Laws?
 
AUTHORITIES:

Section 22–5–190, Code of Laws of South Carolina, 1976; Ops. Att'y. Gen. dated October 31, 1978, and February 21, 1974.
 
DISCUSSION:

Section 22–5–190 states in part that:
(a) magistrate may endorse a warrant issued by a magistrate of another county when the person charged with a crime in such
warrant resides in or is in the county of the endorsing magistrate.

The endorsement of the warrant by the magistrate permits it to be executed in the county of the endorsing magistrate by the
individual presenting it or any ‘special constable’.

Please be advised that as to your question concerning the necessity of endorsing a magisterial bench warrant for service in a
foreign county, Section 22–5–190 appears to relate to the endorsement and execution of an arrest warrant in a county other than
the county of the issuing magistrate and should not be construed to authorize the endorsement and execution of a magisterial
bench warrant in a county other than the county of the issuing magistrate. I am unaware of any statutory authority referencing
the endorsement and execution of a magisterial bench warrant in a county other than the county of the issuing magistrate. As
referenced in your requesting letter, an earlier opinion of this Office dated October 31, 1978, noted the distinction between
arrest warrants and bench warrants. Furthermore, in an opinion dated February 21, 1974, from Mr. Coleman of this Office, it
was referenced that as to a bench warrant issued by a municipal court judge, ‘such a bench warrant would be valid only within
the limitations of the municipality . . ..’ A similar finding would appear to be proper as to bench warrants issued by a magistrate.
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Therefore, in the opinion of this Office, a bench warrant issued by a magistrate may be executed only within the county of the
issuing magistrate. Section 22–5–190 is irrelevant to the matter of magisterial bench warrants.

As to your second question, in light of the above discussion, a response appears to be unnecessary.
 
CONCLUSION:

A bench warrant issued by a magistrate may only be executed within the county of the issuing magistrate. The reference in
Section 22–5–190 to the endorsement of a warrant by a magistrate of a county other than the county of the issuing magistrate
is irrelevant to magisterial bench warrants.

*2  Charles H. Richardson
Assistant Attorney General
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