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Office of the Attorney General

State of South Carolina
August 20, 1980

*1 Mr. Kenneth L. Childs
Thompson, Mann and Hutson
Attorneys at Law
Suite 1702
Bankers Trust Tower
Post Office Box 12206
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Childs:
Mr. McLeod has referred your recent letter to me for reply. Y ou have requested an opinion regarding the term of office for
members of the Board of Trustees of Sumter School District No. Two.

In your letter you have set out a history of the law governing this area and stated that in 1977 then Governor Edwards called
for a specia election to be held on January 10, 1978, for three members of the board. It is my understanding that the specia
election in 1978 was called because the regularly scheduled election for these offices was not held in 1976.

The Executive Order calling for the election does not state when the terms will begin or terminate. Y ou have inquired when
the three terms terminate and when they began.

As the persons who had been previously elected continued to hold their offices until the special election conducted in 1978,
they continued to hold these positions as hold overs for two yearsinto a new four-year term.

The general law concerning the effect of a person holding over histerm of office states that

The period between the expiration of an officer'sterm and the qualification of his successor isas much apart of theincumbent's
term of office as the fixed constitutional or statutory period. Thisis true even where a person is elected his own successor. A
hold over thus shortens the term of the successor. 63 Am. Jur. 2d Public Officers and Employees, § 160. See also 67 C.J.S.
Officers, § 73.

Thisrationale was followed in the 1956 Attorney General opinion previously cited. Attorney General Callison held that if you
did not hold that the successor took a shorter term of office

... an officer who succeeds himself could, at the expiration of a given term, refuse to qualify and continue in office as a hold
over for practically the entire length of the succeeding term, then qualify and begin a new term upon his qualification.

The original members of the Board of Trustees did hold over past their original terms. Therefore, they held office two years
into the term of their successors and the three members elected in 1978 were elected to the remainder of the four-year term
for that term of office.

Y our second question concerns when the terms of office began. 67 C.J.S. Officers § 68 states that ‘[t]he generdl rule is that,
where no timeisfixed by the Constitution or statute, the term begins, in the case of elective offices, ontheday of theelection. ..’

Mext



Mr. Kenneth L. Childs, 1980 WL 120836 (1980)

See also 63 Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 151. Therefore, as no date was set out, the term began on the date
of the election.

It should be cautioned that this opinion cannot be free from doubt due to to the lack of South Carolina cases for guidance. The

only way to obtain a definitive opinion on this question would be to institute a suit for declaratory judgment.
Very truly yours,

*2 Treva G. Ashworth
Senior Assistant Attorney General
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