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*1  The Chief Insurance Commissioner must approve any policyholder assessment declared by the Joint Underwriting

Association.

TO: John W. Lindsay
Chief Insurance Commissioner
State of South Carolina Department of Insurance
Post Office Box 4067
Columbia, South Carolina 29240

QUESTION

Does Section 11 of Act No. 306 of 1975 (p.823 at p.828) permit the Joint Underwriting Association to declare a policyholder
assessment without the approval of the Chief Insurance Commissioner?
 

AUTHORITIES

Act No. 306 of 1975 (p. 823);

R5–75 of Department of Insurance Regulations.
 

DISCUSSION

Section 11 of Act No. 306 of 1975 reads as follows:
Section 11. Deficits to be recouped.—Any deficit sustained by the association in any year shall be recouped, pursuant to the
plan of operation and the rating plan then in effect by one or both of the following procedures:
(1) An assessment upon the policyholders, such assessment not to exceed one additional premium at the then current rate;

(2) A rate increase applicable prospectively.

This Section clearly indicates that either an assessment or a rate increase is to be accomplished ‘. . . pursuant to the plan of
operation . . ..’ Section 4 of this Act requires that the Commissioner promulgate such a plan of operation.

The plan of operation promulgated by the Commissioner is contained in R5–75 of the Department of Insurance Regulations.
Section 6(a) of the plan empowers the Board of Directors of the Joint Underwriting Assocation, ‘. . . subject to the approval of
the Commissioner, to invest, borrow, and disburse funds, budget expenses, levy assessments, cede and assume reinsurance, and
perform all other duties provided in this Plan of Operation or which are necessary or appropriate to the proper administration
of the Plan.’ (Emphasis Supplied). The phrase ‘levy assessments' includes both assessments on individual policyholders and
assessments on members of the Joint Underwriting Association. The Plan of Operation as promulgated by the Commissioner is
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consistent with Section 11 of the Act. Section 11 permits the assessment of policyholders as one of two methods for recoupment
of a deficit. This Section also provides that both methods of recoupment are to be accomplished pursuant to the plan of operation.
Therefore, the procedure dictated by R5–75 must be followed before any policyholders are assessed.
 

CONCLUSION

It is the opinion of this Office that any assessment made upon policyholders by the Board of the Joint Underwriting Association
must be approved by the Chief Insurance Commissioner. Such an assessment is authorized under Section 11 of Act No. 306 of
1975, which permits assessments pursuant to the plan of operation. The plan of operation promulgated by the Chief Insurance
Commissioner requires said Commissioner's approval on any such assessment, and any assessment without the Commissioner's
approval would be invalid.

*2  Victor S. Evans
Deputy Attorney General
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