TO: Purvis W. Collins, 1977 S.C. Op. Atty. Gen. 184 (1977)

1977 S.C. Op. Atty. Gen. 184 (S.C.A.G.), 1977 S.C. Op. Atty. Gen. No. 77-252, 1977 WL 24593
Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 77-252
August 11, 1977

*1 TO: PurvisW. Collins
Director
South Carolina Retirement System

QUESTION

Does service as a family court judge prior to July 1, 1977, count toward the ten-year waiting period established by Act No.
690 of 1976 (§ 14-21-495, 1976 Code of Laws (unofficial 1977 supplement)) for purposes of igibility to participate in the
retirement system for justices of the Supreme Court and judges of the circuit courts?

STATUTES

Act No. 690 of 1976, Article VIII, Section 5 (8§ 14-21-495, 1976 Code of Laws, unofficial 1977 supplement); 88 14-21-330
and 9-7-10 et seq., 1976 Code of Laws.

DISCUSSION

Act No. 690 of 1976, Article VIII, Section 5 providesin part as follows:

All family court judges shall participate in the State Retirement System under aformulato be determined by rule and regulation
of the State Budget and Control Board for a period of ten years from the date of their initial election as family court judges.
Upon the compl etion of this ten-year period, such family court judges shall become part of the retirement system for Supreme
Court justices and circuit court judges as provided in Chapter 5 of Title 61 of the 1962 Code.. . ..

This section clearly intends to create a ten-year waiting period for ligibility for the judges' retirement system (88 9-7-10 et
seq., 1976 Code). The question is whether service as afamily court judge prior to the effective date of the Act (July 1, 1977)
may count toward the ten-year period. It was apparently the intention of the legislature that such services should not be so
counted, because the Act provides that the period shall run from ‘the date of . . . initial election.” Since family court judges
were formerly appointed (§ 14-21-330), the plain language of the Act in specifying the election of the judges can only refer
to their election by the General Assembly.

CONCLUSION

It is therefore the opinion of this Office that the ten-year waiting period for eligibility of family court judges to participate in
the judges' retirement system runs from the date of the judges initial election pursuant to Act No. 690 of 1976.

Kenneth P. Woodington
Assistant Attorney General
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