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*1 TO: William E. McLeod
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QUESTION PRESENTED

Isapoletrailer carrying dismembered logs, stacked and end to end, exempted from the length limitations of Code of Laws of
South Carolina Section 56-5-4070 (1976) by Code of Laws of South Carolina Section 56-5-4090 (1976)7?

AUTHORITIES
Code of Laws of South Carolina Section 56-3-20(15) (1976).
Code of Laws of South Carolina Section 56-5-4070 (1976).
Code of Laws of South Carolina Section 56-5-4090 (1976).
1967-68 Op. Att'y Gen'l. No. 2584, p. 288.
DISCUSSION

Y ou have requested an opinion of this office as to whether a pole trailer carrying dismembered logs, stacked and end to end,
is exempted by Code of Laws of South Carolina Section 56-5-4090 (1976) from the length limitations found in Code of Laws
of South Carolina Section 46-5-4070 (1976). At the outset it should be noted that while Section 56-5-4090 makes reference
to Section 56-5-4060, rather than Section 56-5-4070, thisis an error in codification and we are in actuality concerned with
Section 56-5-4070. see, 1967—68 Op. Att'y Gen'l, No. 2584, p. 288. Section 46-5-4070 deals with the permissible length of
motor vehicles and provides, where applicable, that:

[n]o combination of vehicles coupled together shall consist of more than two units, and no such combination of vehicles
including any load thereon shall have an overall length, inclusive of front and rear bumpers, in excess of fifty-five feet . . .
except as otherwise provided in respect to the use of a pole trailer as authorized in § 56-5-4090;

Section 56-5-4090 states that:

The limitations as to length of vehicles and loads stated in 88 56-5-4060 and 56-5—4080 shall not apply to any load upon
the pole trailer or self-propelled pole carrier when transporting poles, logs, pipes nor to structural material which cannot be
dismembered; provided, that no pole, 1og, pipe, or other material exceeding 80 feet in length shall be transported unless a permit
has first been obtained as authorized in § 56-5-4170.
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It is may opinion that the modifying phrase ‘which cannot be dismembered’ applies to any load which may be transported on
a pole trailer, including logs. The definition of pole trailer, found at Code of Laws of South Carolina, Section 56-3-20(15)
(1976), provides that:

Every vehicle without motive power designed to be drawn by another vehicle and attached to the towing vehicle by means
of areach or pole or by being loomed or otherwise secured to the towing vehicle and ordinarily used for transporting long
or irregularly shaped loads such as poles, pipes, or structural members capable, generally, of sustaining themselves as beams
between the supporting connections.

It is evidence from the above definition that loads transported on pole trailers must be capable of sustaining themselves as
beams between the supporting connections. Of course, logs placed end to end would be incapable of such support, but would
have to rely on some other structure for support and to hold the pole trailer together. Therefore such loads would be outside
the narrow exemption granted by Section 56-5-4090.

CONCLUSION

*2 A poletrailer used to carry dismembered logs, end to end, does not fall within the exemption provided for by Section 56—
5-4090 and must therefore meet the length restrictions contained in Section 56-5-4090 and other applicable statutes.

F. Kimball Joyner, Jr.
Assistant Attorney General
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