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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 77-294

September 19, 1977

*1  TO: Eric W. Pantsari
Administrator
Public Charities
Department of State

QUESTION:

Whether a church or other religious organization must register under the terms of the South Carolina Solicitation of Charitable
Funds Act when contributions are solicited from the public.
 

AUTHORITIES:

Section 33–55–10, et seq., Code of Laws of South Carolina (1976).
 

DISCUSSION:

You have requested an opinion from this office concerning whether a church or other religious organization must register under
the terms of the South Carolina Solicitation of Charitable Funds Act [Section 33–55–10, et seq., Code of Laws of South Carolina
(1976)] when contributions are solicited from the public. Section 33–55–20 specifically provides that for the purposes of the
Act, the term ‘charitable organization’ shall not include a ‘duly constituted religious organization or any group affiliated with
and forming an integral part of such organization no part of net income of which inures to the direct benefit of any individual and
which have received a declaration of current tax exempt status from the government of the United States.’ (Emphasis added).
Any religious organization or affiliated group which complies with these statutory requirements is by definition excluded from
the provisions of the Act.

Section 33–55–40, however, requires all other charitable organizations to register, if they intend to solicit contributions with
this State, prior to any solicitation. The Section also provides that this registration is required only if there are no contrary
provisions in the chapter. Such a contrary section is 33–55–60, which specifically exempts particular groups from the registration
requirement.

Subsection (1) exempts three groups from the requirement. Religious organizations as well as religious societies are not required
to file registration statements. The final group which is exempt from registration by virtue of Section 33–55–60(1) is composed
of those ‘institutions affiliated therewith which are under the supervision or control thereof, or which are indirectly affiliated
therewith and which own, maintain and operate homes for the aged for its membership in which are contained house of worship,
when solicitation is confined to members, families of members, corporations, foundations, trustees, or employees of such
organizations.’ (Emphasis added). Any institution of a religious organization or religious society which meets all of these
requirements will be exempt from the registration requirement of the Solicitation of Charitable Funds Act. Therefore, if an
institution solicited funds from the general public, or failed to comply with any other of the statutory provisions required for
exemption, it would not forced to comply with the registration provisions of Section 33–55–40.
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CONCLUSION:

It is the opinion of this office that ‘duly constituted religious organizations or any group affiliated with and forming an integral
part of such organizations' which comply with the requirements of Section 33–55–20 for such groups are specifically exempt
from the provisions of the Act. Furthermore, religious organizations, religious societies, as well as those institutions which meet
the requirements provided in Section 33–55–60, are exempt from the filing of registration statements as required in Section
33–55–40.

*2  Raymond G. Halford
Senior Assistant Attorney General

1977 S.C. Op. Atty. Gen. 223 (S.C.A.G.), 1977 S.C. Op. Atty. Gen. No. 77-294, 1977 WL 24634

End of Document © 2016 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.


