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June 14, 2016

Alan Wilson
Attorney General

The Honorable Tom Corbin

Senator, District 5

P.O. Box 142

Columbia, SC 29202

Dear Senator Corbin:

Attorney General Alan Wilson has referred your request dated May 4, 2016 to the Opinions section for a

response. The following is this Office's understanding of your question and our opinion based on that

understanding.

Issue (as quoted from your letter):

"[Regarding] OSHA [Occupational Safety & Health Administration] Regulation 1910.156 & 1910.134,

... who should bear the medical expensefor the physical required ofcountyfiremen? Should thefiremen

be forced to use their own insurance benefits to pay for their physicals to meet these requirements or

should each county or municipalitypayfor this service? "

Law/Analysis:

Your question centers around two OSHA regulations. While we certainly encourage you to seek further

guidance from the Occupational Safety and Health Administration, we will examine the regulations you

mention in your letter. 29 C.F.R. 1910.156 is too long in its entirety to include in this opinion, so we will

quote the most applicable portion. It states:

The employer must ensure that respirators are provided to, and used by, each fire

brigade member, and that the respirators meet the requirements of 29 CFR

1910.134 for each employee required by this section to use a respirator.

29 C.F.R. 1910.156 (f)( 1 )(i). Thus, let us examine 29 C.F.R. 1910.134. It is also too long to include in
its entirety in this legal opinion, but the relevant portions state that:

1910.134(c)(l)(ii)

Medical evaluations of employees required to use respirators:

1910.134(e)

Medical evaluation. Using a respirator may place a physiological burden on employees
that varies with the type of respirator worn, the job and workplace conditions in which the
respirator is used, and the medical status of the employee. Accordingly, this paragraph

specifies the minimum requirements for medical evaluation that employers must implement

to determine the employee's ability to use a respirator.

1910.134(e)(1)

General. The employer shall provide a medical evaluation to determine the employee's

ability to use a respirator, before the employee is fit tested or required to use the respirator

Rembert C. Dennis Building • Post Office Box 11549 • Columbia, SC 2921 1-1549 • Telephone 803-734-3970 • Facsimile 803-253-6283



The Honorable Tom Corbin

Page 2

June 14, 2016

in the workplace. The employer may discontinue an employee's medical evaluations when

the employee is no longer required to use a respirator.

1910.134(e¥21

Medical evaluation procedures.

1910.134(eJ(2¥n

The employer shall identify a physician or other licensed health care professional (PLHCPi

to perform medical evaluations using a medical questionnaire or an initial medical

examination that obtains the same information as the medical questionnaire.

1910.134(e)(2)(H)

The medical evaluation shall obtain the information requested by the questionnaire in

Sections 1 and 2, Part A ofAppendix C of this section.

1910.134(e)(3)

Follow-up medical examination.

191 0. 134(e)(3)(i)

The employer shall ensure that a follow-up medical examination is provided for an

employee who gives a positive response to any question among questions 1 through 8 in

Section 2, Part A of Appendix C or whose initial medical examination demonstrates the

need for a follow-up medical examination.

1910.134(e)(3)(H)

The follow-up medical examination shall include any medical tests, consultations, or

diagnostic procedures that the PLHCP deems necessary to make a final determination.

1910.134(e)(4)

Administration ofthe medical questionnaire and examinations.

1910.134(e)(4)(i)

The medical questionnaire and examinations shall be administered confidentially during
the employee's normal working hours or at a time and place convenient to the employee.
The medical questionnaire shall be administered in a manner that ensures that the employee
understands its content.

1910.134(e)(4)(H)

The employer shall provide the employee with an opportunity to discuss the questionnaire
and examination results with the PLHCP.

1910.134(eK6)

Medical determination. In determining the employee's ability to use a respirator, the
employer shall:

1910.1 34(e)(6)(i)

Obtain a written recommendation regarding the employee's ability to use the respirator
from the PLHCP. The recommendation shall provide only the following information:
1910.1 34(e)(6)(i)(A)

Any limitations on respirator use related to the medical condition of the employee, or
relating to the workplace conditions in which the respirator will be used, including whether
or not the employee is medically able to use the respirator;
1910.1 34(e)(6)(i)(B)

The need, if any, for follow-up medical evaluations; and

1910.1 34(e)(6)(i)(C)

A statement that the PLHCP has provided the employee with a copy of the PLHCP's
written recommendation.

1910.134(e)(6)(H)

If the respirator is a negative pressure respirator and the PLHCP finds a medical condition

that may place the employee's health at increased risk if the respirator is used, the employer
shall provide a PAPR if the PLHCP's medical evaluation finds that the employee can use
such a respirator; if a subsequent medical evaluation finds that the employee is medically
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able to use a negative pressure respirator, then the employer is no longer required to

provide a PAPR.

1910.134(e)(7)

Additional medical evaluations. At a minimum, the employer shall provide additional

medical evaluations that comply with the requirements of this section if:
1910.1 34(e)(7)(i)

An employee reports medical signs or symptoms that are related to ability to use a

respirator;

1910.1 34(e)(7)(ii)

A PLHCP, supervisor, or the respirator program administrator informs the employer that an

employee needs to be reevaluated;

1910.1 34(e)(7)(iii)

Information from the respiratory protection program, including observations made during

fit testing and program evaluation, indicates a need for employee reevaluation; or

1910.1 34(e)(7)(iv)

A change occurs in workplace conditions (e.g., physical work effort, protective clothing,

temperature) that may result in a substantial increase in the physiological burden placed on
an employee.

29 C.F.R. 1910.134 (emphasis added). Appendix C to 29 C.F.R. § 1910.134 provides a mandatory

medical evaluation questionnaire for the employee to fill out. It provides that the form must go to "the

health care professional who will review it." 29 C.F.R. § 1910.134, App. C. Section 1910.1020 specifies

access to employee records, and Appendix A to it provides an optional form for an employee to authorize

the release of medical information. 29 C.F.R. § 1910.1020, App. A.

As to who is required to pay for the medical evaluation, OSHA answered that question in a 1998

interpretation, stating that:

The standard does not prohibit an employee from using his own physician to evaluate

his or her ability to wear a respirator. This arrangement may work fine for small

employers, but can become difficult to administer for larger employers, because the

employer would need to maintain contact with each physician and provide each

physician with a copy of the supplemental information. If the employer chooses to use

the employees' physicians as the PLCHPfphvsician or other licensed health care

prov iderl. then both the physicians' fees and employees' time must be paid for bv the

employer. For most companies the evaluation would normally be done bv the

company physician or bv an arrangement with a local health care facility. The

employer's requirement to provide an evaluation is satisfied when he provides the

services of a PLCHP. If an employee chooses not to use the provided PLCHP. the

employer would not be required to pay for any duplicate efforts.

The standard does not require all employees who may wear an SCBA respirator to

have a physical exam. The standard allows these employees to take the mandatory

questionnaire and to answer the additional questions 10 through 15 in Section A.

However, due to the additional stress on employees required to use an SCBA. many

physicians doing the evaluation will probably want to physically examine most

employees who sav thev will occasionally need to wear an SCBA.
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After evaluating the questionnaire and/or any physical examinations, the PLCHP

supplies the employer with a written recommendation stating the employee's ability to

wear a respirator. The employer must retain a copy of this written recommendation.

OSHA will look for this documentation to determine if a PLCHP has evaluated each

employee required by the standard to be evaluated. The standard states specifically

what should be included in the written recommendation. The recommendation shall

provide only the following information:

1. Any limitations on respirator use related to the medical condition of the

employee, or relating to the workplace conditions in which the respirator will be

used, including whether or not the employee is medically able to use the

respirator;

2. The need, if any, for follow-up medical evaluations; and

3. A statement that the PLHCP has provided the employee with a copy of the

PLHCP's written recommendation.

All information from the questionnaire and/or the medical exam is confidential, and

arrangements must be made by the employer to ensure it is kept confidential. Usually

these records are maintained by the PLCHP.

Occupational Safety & Health Administration (OSHA) (November 16, 1998) Standard Interpretations

(emphasis added). After analyzing your question and the OSHA standards, we first want to clarify that

OSHA's previous interpretation of its own regulation does not require a physical be performed annually

only that a medical evaluation (written or physical) be performed before the employee is tested to use or

uses a respirator in the workplace. OSHA addressed the issue of payment for the medical evaluation as

well as its frequency in a 2004 standard interpretation where it stated that:

Question 1: Does OSHA require the medical questionnaire to be filled out on a yearly

basis or may it just be amended as job or health conditions warrant?

Answer: The respiratory protection standard requires an initial medical evaluation to

determine the employee's ability to use a respirator before the employee is fit tested or

required to use the respirator in the workplace. At a minimum the employer must

provide additional evaluations if an employee shows signs or symptoms that are

related to their ability to wear a respirator. There is not a specific annual requirement

for medical evaluations in the standard. However, the physician or other licensed
healthcare provider (PLHCP) may prescribe annual tests to ensure employees'

continued ability to wear a respirator.

Question 2: Is it allowable for an employee to go to their own doctor for a medical

evaluation of their ability to wear a respirator if the employee is willing to cover the

costs?

Answer: The standard requires the employer to select a PLHCP to perform the

medical evaluations. Usually the employer has the evaluation performed bv a

company physician or through an arrangement with a local health care facility. The

employer mav also choose to use the employee's own physician to evaluate the

employee's ability to wear a respirator, in which case, both the physician's fees and the

employee's time must be paid bv the employer. However, this arrangement is usually
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difficult to administer since the employer would need to establish a relationship with

each physician and provide each physician with the necessary information. If the

employer does not select the employee's own doctor or any physician the employee

prefers as the PLHCP and the employee goes to a physician of his own choosing, the

employer would not be required to accept the evaluation or pav for the evaluation.

Question 3: What information must the company provide to the employee for the

physician to make a medical determination as to the employee's ability to wear a

respirator?

Answer: The employer must provide the PLHCP with the information in paragraph

(e)(5) of the standard. This information includes: the type and weight of the respirator

to be used by the employee; the duration and frequency of respirator use; the expected

physical work effort; additional protective clothing and equipment to be worn; and the

temperature and humidity extremes that may be encountered. The PLHCP must also

be provided with a copy of the company's respiratory protection program and a copy

of the standard.

Question 4: Can the company dictate to the employee which type of testing must be

done by their doctor in order to determine the employee's ability to wear a respirator?

Answer: Most employers use the medical questionnaire to determine an employee's

ability to wear a respirator but the standard also allows employers to use a medical

examination instead. OSHA requires that the content of the examination include, at

least, the items covered in the questionnaire, but this is considered the minimum

requirement for the medical evaluation. Anv additional testing would be left to the

discretion of the company's PLHCP.

Occupational Safety & Health Administration (OSHA) (October 21, 2004) Standard Interpretations

(emphasis added). Thus, OSHA has previously interpreted its own standards, but we would again

encourage you to confirm these interpretations are still accurate. As we mentioned above, a medical
evaluation may consist of a written form, as illustrated in Appendix C of 29 C.F.R. 1910.134, as long as

the form is reviewed by a physician or other licensed healthcare provider ("PLHCP"). 29 C.F.R.

1 9 1 0. 1 34. Regarding whether the employee or employer must pay for the medical evaluation and review

by a physician or other licensed healthcare provider, we presume OSHA would still state as it did in a
previous interpretation that:

If the employer chooses to use the employees' physicians as the PLCHP, then both the
physicians' fees and employees' time must be paid for by the employer. For most

companies the evaluation would normally be done by the company physician or by an

arrangement with a local health care facility. The employer's requirement to provide

an evaluation is satisfied when he provides the services of a PLCHP. If an employee

chooses not to use the provided PLCHP, the employer would not be required to pay

for any duplicate efforts.

Occupational Safety & Health Administration (OSHA) (November 16, 1998) Standard Interpretation.

Based on OSHA's November 16, 1998 interpretation, it appears the employer would be required to
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provide a physician or other licensed healthcare provider for the medical evaluation (whether written or

physical). However, the employee is not free to choose their own healthcare provider to perform the

medical evaluation. It appears OSHA's standard should be addressed individually by each employer as

how to best implement the standard and what options the employee has where the employer will pay for

the medical evaluation.

Regarding firefighters, OSHA noted in a 1991 interpretation that:

First, in response to your question concerning intervals at which physical

examinations are to be repeated for members performing interior structural

firefighting, OSHA specifies in Appendix A of Subpart L, Fire Protection,

1910.156(4) that physical examinations are not the only wav members of a fire

brigade performing interior structural firefighting can be determined to be

physically capable of performing those duties. A physical performance test is

another wav to make that determination.

Second, OSHA standards do not require that physical examinations be repeated at

any particular intervals, but only that employees performing interior structural

firefighting be physically capable of performing duties. Employers are responsible

for determining the intervals between physical examination. However, Dr. Richard

Kuehue, Department of Occupational Health and Safety, International Association

of Fire Fighters, informed us that his association follows the recommendation of

the National Fire Protection Association (NFPA) 1500, Sections 8-1.1-8.2, which

mandates that such examinations be provided on both a preplacement basis and at

least annually thereafter. A copy of these sections is provided for your information.

With respect to your question concerning compliance with respirator requirements,

OSHA does not require employer compliance with NFPA 1981 standards, which

are more stringent than OSHA's respirator standards found at 1910.134 and .156.

Occupational Safety & Health Administration (OSHA) (January 29, 1991) Standard Interpretations

(emphasis added). Thus, OSHA has previously addressed the question of compliance with other

standards for firefighters.

Conclusion:

It is this Office's opinion that the medical evaluation (whether physical or written) as required by the

Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) standard 1910.134 should be addressed

individually by each employer as how to best implement the standard. Moreover, we cannot say

definitively whether the employer or employee should pay for a physical examination, as OSHA offers

examples where either one could be liable for the cost of the examination. Each employer must make

their own determination as to how to comply with OSHA's standards and what physician or other

licensed health care provider they will cover the cost of providing the medical examination (whether

physical or written) with. We have spoken with a representative from OSHA who stated that OSHA's

interpretations of the standards should still be accurate unless noted otherwise on the interpretation as

found on their website. Nevertheless, we encourage you to verify with OSHA the accuracy of the

standard interpretations cited within this opinion. Though, this Office is only issuing a legal opinion

based on the current law at this time and the information as provided to us. Until a court or the

government specifically addresses the issues presented in your letter, this is only an opinion on how this

Office believes a court would interpret the law in the matter. Additionally, you may also petition the
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court for a declaratory judgment, as only a court of law can interpret statutes and make such

determinations. See S.C. Code § 15-53-20. If it is later determined otherwise, or if you have any

additional questions or issues, please let us know.

Sincerely,

Anita S. Fair

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

/a

Robert D. Cook

Solicitor General


