ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL
October 10, 2016
The Honorable Jonathon D. Hill, Member The Honorable G. Murrell Smith, Jr., Member
South Carolina House of Representatives South Carolina House of Representatives
District No. 8 District No. 67
1031 Double Springs Road P.O. Box 580
Townville, SC 29689 Sumter, SC 29151

Dear Representative Hill and Representative Smith:

Our Office received your opinion request regarding an interpretation of section 44-89-60(3)' of the South
Carolina Code of Laws. Specifically, you inquire as to the plain language meaning of section 44-89-60(3)
and ask if our interpretation of the statute differs from that of the Department of Health and

! Section 44-89-60 states the following:

[tlhe department [South Carolina Department of Health and Environmental
Control] shall require reports from, regulate, investigate, and inspect all birthing
centers and records of these facilities as necessary and promulgate regulations in

~ accordance with the Administrative Procedures Act to carry out the purposes of
this chapter. The regulations must include, but not be limited to, the following
requirements:

(1) Births planned to occur at a birthing center must be restricted
to low-risk births following normal, uncomplicated pregnancy.

(2) Birthing centers shall provide care by physicians, certified
nurse-midwives, or licensed lay-midwives to childbearing
women during pregnancy, birth, and puerperium.

(3) A_physician must be on call and available to provide medical
assistance at the birthing center at all times that it is serving

the public.

(4) A physician shall make a written determination that the
planned birth is low risk.

The regulations also must provide that any birthing center which is in operation
at the time of promulgation of these regulations is given a reasonable period of

time, not to exceed one year from the date of the promulgation, within which to
comply with the regulations.

S.C. Code Ann. § 44-89-60 (1976 Code, as amended) (emphasis added).
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Environmental Control (“DHEC”) in a memorandum it sent to birthing center administrators on
September 6, 2013.

The September 6, 2013 DHEC memorandum that you reference provides:

[t]he Department issues this memorandum as a reminder to the regulated
community of the statutory and regulatory requirements for birthing
centers with respect to physicians. Please be advised of the following
requirements:

(1) A physician, meaning a doctor of medicine or
osteopathy with training in obstetrics or midwifery
and licensed by the SC Board of Medical Examiners
to practice medicine, must be on call and available to
provide medical assistance at the birthing center at
all times that it is serving the public. S.C. Code
Ann. § 44-89-30(9), -60(3) (2002), & 8 S.C. Code
Ann. Regs. 61-102 § D.6.a.l (2012). The
Department interprets this provision to mean that at
any given time the birthing center is serving the
public, there is an on-call physician who, if called,
would be able to come to the birthing center to
provide medical assistance. The on-call physician
should be located within a reasonable distance of the
birthing center while on call. The on-call physician
need not be an obstetrician or pediatrician, so long as
he or she has training in obstetrics or midwifery. . . .

Memorandum from Gwen C. Thompson, Chief, Bureau of Health Facilities Licensing, South Carolina
Department of Health and Environmental Control to Administrators of Birthing Centers (September 6,
2013).

LAW/ANALYSIS:

To answer your question, we must review the rules of statutory interpretation. In a prior opinion, we
discussed some principles of statutory construction:

“[t]he cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate
the intent of the legislature.” Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 86, 533
S.E.2d 578, 581 (2000). “[Courts] will give words their plain and
ordinary meaning, and will not resort to a subtle or forced construction
that would limit or expand the statute's operation.” Harris v. Anderson
County Sheriffs Office, 381 S.C. 357, 362, 673 S.E.2d 423, 425 (2009).
“If a statute's language is plain, unambiguous, and conveys a clear
meaning, then the rules of statutory interpretation are not needed and a
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court has no right to impose another meaning.” Strickland v. Strickland,
375 S.C. 76, 85, 650 S.E.2d 465, 472 (2007). “[S]tatutes must be read as
a whole, and sections which are part of the same general statutory
scheme must be construed together and each one given effect, if
reasonable.” State v. Thomas, 372 S.C. 466, 468, 642 S.E.2d 724, 725
(2007). “[C]ourts will reject a statutory interpretation that would lead to
an absurd result not intended by the legislature or that would defeat plain
legislative intention.” State v. Johnson, 396 S.C. 182, 189, 720 S.E.2d
516, 520 (Ct.App. 2011).

Op. S.C. Atty. Gen.. September 18,2013 (2013 WL 5494616).

As stated above, section 44-89-60(3) provides that “[a] physician must be on call and available to provide
medical assistance at the birthing center at all times that it is serving the public.” It appears that we must
focus on the meaning of “on call” and “available” to determine the intent of the Legislature. Since these
terms are not defined by the South Carolina Code, we will review other resources. “On-call” has been
defined as “referring to a status in which a physician can be reached and arrive at the hospital within 30
minutes of being paged.” See McGraw-Hill Concise Dictionary of Modern Medicine, 2002, The
McGraw-Hill Companies, Inc. (quoted by The Free Dictionary at hitp://medical-
dictionary.thefreedictionary.com/on-call). According to Merriam-Webster, “on call” means “available to
be called when needed, ready to come when needed.” See Merriam-Webster at
www.merriamwebster.com/dictionary/on-call.

The meaning of the term “available” appears in more reference books. “Available” has been defined as
“present or ready for use, present and able or willing to talk to someone” (Merriam-Webster at
http://www.merriam-webster.com/dictionary/available; Learner’s Dictionary at
http://www.learnersdictionary.com/definition/available); “present and ready for use, at hand’, accessible”
(The Free Dictionary at http://www.thefreedictionary.com/available); “suitable or ready for use, of use or
service, at hand” (Dictionary.com at http://www.dictionary.com/browse/available); and “obtainable or
accessible and ready for use or service” (Vocabulary.com at
https://www.vocabulary.com/dictionary/available).

Looking at these definitions, our opinion is that the plain and ordinary meaning of the language of section
44-89-60(3) is that a physician must have the ability to be physically present at a birthing center to
provide medical assistance. Accordingly, we agree with DHEC’s interpretation of the statute in its
September 6, 2013 memorandum.

2 aL e . . .

~ “At hand” means “within reach, nearby, close by, near in time, soon, ready for use” (Dictionary.com at

http://www dictionary.com/browse/at--hand); “close by in time or space, happening or present at this time, close by,
near” (The Free Dictionary at http://idioms.thefreedictionary.com/at+hand); ““near in time or place, within reach,
currently receiving or deserving attention” (Merriam-Webster at http://www.metriam-webster.com/dictionary/hand);
“accessible and ready for use or service” (Vocabulary.com at https://www.vocabulary.com/dictionary/available).
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CONCLUSION:

Based upon the plain and ordinary meaning of the terms “on call” and “available™ in section 44-89-60(3),
it is our opinion that DHEC’s interpretation of section 44-89-60(3) in its September 6, 2013 memorandum
is correct.” However, the Legislature may wish to provide clarification of this issue.

Sincerely, .
. - ] ’a \_7 -
E 72 V- ot
Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

9.9 . SN
//A/ wl & L=
¥obert D. Cook

Solicitor General

* Please be aware that we normally defer to decisions of administrative agencies, as shown by our March 28, 2001
opinion which states the following:

[a]t the outset, this Office, as a matter of policy, typically defers to the
administrative interpretation of the agency charged with the enforcement of the
statute in question. See OPS. ATTY. GEN. Mar. 9, 2000; Nov. 25, 1998. As we
have emphasized in earlier opinions “construction of a statute by the agency
charged with executing it is entitled to the most respectful consideration [by the
courts] and should not be overruled absent cogent reasons.” OP. ATTY. GEN.
Oct. 20, 1997 (quoting Logan v. Leatherman, 290 S.C. 400, 351 S.E.2d 146
(1986)). If the administrative interpretation is reasonable, courts will defer to
that construction even if it is not the only reasonable one or the one the court
would have adopted in the first instance. See OP. ATTY. GEN. Mar. 12, 1997.

Op. S.C. Atty. Gen., March 28, 2001 (2001 WL 564572).




