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Office of the Attorney General

State of South Carolina

June 30,1999

*1 Sheriff Johnny Mack Brown

4 McGee Street

Greenville, South Carolina 29601

Dear Sheriff Brown,

Thank you for your letter to Attorney General Condon which has been referred to me for a response. You have asked

for an opinion on whether a magistrate, in addition to the circuit court judge, may sign a consent form for the forfeiture

of seized gambling funds.

South Carolina Code Section 16-19-80 allows funds that are staked, betted, or pending on an event of any prohibited

gambling activity to be forfeited. In an attached opinion to the Anderson Cotmty Sheriff, this Office interpreted the

forfeiture proceedings under this provision to be conducted piusuant to South Carolina Code Section 44-53-530 and

stated the local law enforcement agency must treat property obtained pursuant to a consent order just as if it had been

obtained in a contested forfeiture proceeding (quoting an April 10, 1989 opinion to Lt. Sydney Wrenn).

Because the forfeiture proceedings fall under 44-53-530, that statute controls in determining who may sign the consent

order. Section 44-53-530 (a) begins:

Forfeiture of property defined in Section 44-53-520 must be accomplished by petition of the Attorney General or his

designee or the circuit solicitor or his designee to the court of common pleas for the jurisdiction where the items were seized

(emphasis added)

Section 44-53-530 (d) later states:

Any forfeiture may be effected by consent order approved by the court without filing or serving pleadings or notices
provided that all owners and other persons with interests in the property ... consent to the forfeiture. Persons entitled to
notice under this section may consent to some issues and have thejudge determine the remaining issues, (emphasis added)

Finally, Section 44-53-530(k) states:

In all cases where the criminal offense giving rise to the forfeiture of property described in Section 44-53-520 is prosecuted
in state court, the forfeiture proceeding must be accomplished in the court of common pleas for the jurisdiction where the
items were seized, (emphasis added)

The continuous references to the judge and the jurisdiction of the court of common pleas indicate the significance of his
role in the adjudicatory process in the forfeiture proceeding. The statute appears to grant the authority to approve the
consent of forfeiture only to the judge in the court of common pleas in the appropriate jurisdiction. The statute grants
no such authority to a magistrate. Therefore, it is the opinion of this Office that a magistrate should not sign the Consent

Forfeiture Order form in lieu of a circuit court judge.
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This letter is an informal opinion only. It has been written by a designated Senior Assistant Attorney General and

represents the position of the undersigned attorney as to the specific question asked. It has not, however, been personally

scrutinized by the Attorney General not officially published in the manner of a formal opinion.

*2 With kind regards, I remain

Very truly yours,

Robert D. Cook

Assistant Deputy Attorney General
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