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Office of the Attorney General

State of South Carolina

October 18,1993

*1 The Honorable Darrell Jackson

State Senator

2936 Dell Drive

Columbia, South Carolina 29209

Dear Senator Jackson:

You have requested our opinion concerning the legal authority for removal of the Confederate Battle Flag atop the State

House. You question whether the Battle Flag is the flag contemplated by H.2261 of 1962, the Concurrent Resolution

which purports to authorize the flying of the flag on the State House dome. You also inquire whether the State House

Committee would, pursuant to S.C. Code Ann. §§10-1-40 and 60-12-90, possess the authority to remove the Battle Flag

as a proposal regarding an alteration of the State House.

CONCLUSION

It is our opinion that there currently exists no binding legal authority to fly the Confederate flag on the State House dome.

The State House Committee not only possesses the legal authority to retire the flag, but in the absence of any affirmative

authority to the contrary, that Committee should do so, because no current, binding authority exists to continue flying it.

Historv of the Confederate Flag Atop the State House

Before detailing the events surrounding the placement of the Confederate Battle Flag atop the State House in 1962, it is

helpful to go back to an even earlier date ~ the 1950's. In 1954, the United States Supreme Court decided the landmark

case of Brown v. Board of Education, requiring the desegregation of previously racially segregated schools. This decision

as well as other civil rights efforts produced a firestorm of protest throughout the South. The State Senate adopted S.749

in 1956, a Senate Resolution providing for "The draping of the Battle Flag of the Southern Confederacy in the Chamber

of the Senate." The Battle Flag was removed from the Senate chamber many years later, but its placement there in 1956
was clearly an act of defiance which was typical of the South's reaction at the time. It is important to note, however, that

the State of South Carolina did not at this time place the Battle Flag atop the State House.

The scene then shifts to several years later and to South Carolina's celebration of the Civil War Centennial ~ as part of

a national celebratory effort. In 1959, the General Assembly created the South Carolina Confederate War Centennial
Commission. Representative John May of Aiken, known in South Carolina as a prominent Civil War historian, was

named Chairman of the Commission. Several other prominent citizens were also named. The Commission was given the

authority to plan and coordinate the State's celebration of the Civil War Centennial.

The Commission produced a number of proposals for the celebration over the next several years. For example, in January

1962, the Commission recommended that a fountain be erected in the rotunda of the State House as a memorial of the

women of the Confederacy. In 1963, Representative May presented to the members of the House from the Centennial

Commission a Confederate Battle Flag. In addition, a Battle Flag was presented to each member of the Senate on behalf

of Representative May and the Commission. In 1964, Representative May proposed and the General Assembly adopted a

Concurrent Resolution requesting the National Park Service to authorize the Centennial Commission to erect a flagpole
at Fort Sumter and to provide for the flying of this Confederate Flag thereon.
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*2 Thus, it can be seen that these events, unlike the 1956 Resolution, were primarily acts of celebration, rather than

symbols of defiance. They all occurred during the height of the Centennial, and it is clear that, rather than binding

authority, they were recommendations or mere gestures of celebration.

Likewise, on February 14, 1962, Representative May introduced a Concurrent Resolution in the House regarding

placement of the Confederate Flag on the State House. In the Resolution, it was "requested" that the Director of the

Division of Sinking Fund and Property" have the Confederate Flag flown on the flagpole on top of the State House.

While the 1956 Senate Resolution dealing with placement of the flag in the Senate had specifically stated a sense of

permanence in placement of the flag, had even specified a procedure for purchase of the flag, and had spoken of its

"installation", the 1962 Concurrent Resolution in no way did that. Instead, the 1962 Resolution simply "requested" the

Sinking Fund Director to "have the flag flown on the flagpole on top of the State House." Nor did the 1962 Resolution

specify that the flag be a Confederate Battle Flag as the 1956 Senate Resolution had done.

Thus, it is likely that the 1962 Resolution was originally intended merely as a request for a gesture of celebration of the

Centennial just as the other efforts previously discussed were - without regard to permanence in the placement of the

flag or without recognition ofany subsequent controversy such a gesture might cause. The Resolution received virtually

no discussion in either house of the Assembly and appears to have gotten almost none in the media. By contrast, the fact

that at about the same time, the American flag and State flag were returned to the State House dome for the first time

in 10 years did receive prominent media coverage and attention.

The 1 962 Resolution was quickly adopted in March 1 962 and one historian has recorded that the Flag was flying atop the

State House that very same month, although this is difficult to independently verify. In any event, subsequent pictures

taken that same year do show the flag flying and the 1963 Legislative Manual contained a cover photograph of the State

House showing the American Flag, State Flag and the Confederate Battle Flag atop the dome. Ironically, while the

Battle Flag was long ago removed from the Senate without controversy, even though its placement there had been as

a symbol of defiance, there has been much controversy regarding the flag's removal from the State House dome, even

though it was placed there simply to celebrate the Centennial.

The State House Committee

The State House Committee was established pursuant to §10-1-40, the duties of which are "to review all proposals for

alterations and/or renovations to the State House. No alterations or renovations shall be undertaken without approval

of this Committee."

*3 Then by Act No. 503 of 1992, a major addition ofauthority to the Committee was added. Section 60-1 2-90 provides

in part that "[t]he policy and decision of the State House Committee, with regard to any proposal for the administration

of any project or program for the maintenance, alteration or renovation of the State House., .shall be final." This latter

addition of authority was made effective just this past July.

An alteration is a change which varies some ingredient or detail without destroying the original thing or substituting an

entirely new thing, Hamilton v. Link-Hellmuth. Inc.. 146 N.E.2d 615 (Ohio 1957), or a change which causes an object to

be different in some particularly characteristic without changing the object into something else, Callahan v. Ganneston

Park Dev. Corp.. 245 A.2d 274 (Me. 1968), or a change in the superficial details of an existing structure so that identity

is not destroyed. Pave v. Citv of Grosse Pointe. 279 Mich. 154, 271 N.W. 826 (1937).

Removal of the Confederate Flag, or Battle Flag, from atop the State House would fit within the definitions given to

"alteration" in that neither the State House itselfnor its identity would be destroyed, and only one particular detail would

be changed by removal of the flag. The appearance of the State House would be changed only slightly. It is interesting
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to note that at least one previous attempt to remove the flag from the State House requested that such be effectuated

by the State House Committee. See H.3747 of 1978. Thus, it is our opinion that the State House Committee possesses

the authority to remove the flag.

The Present Legal Authority to Flv the Flag

As stated earlier, the authority purporting to place the flag on top of the State House, H.2261, was couched in

precatory language. The Concurrent Resolution specified no permanence and was adopted in the context ofa Centennial

celebration which by law, ended in 1 966. See, Joint Resolution No. 3 13 of 1 959. Thus, it is our opinion that the Resolution

did not intend to permanently place the flag on the State House and did not originally intend to do anything other than

pay tribute to the 100th anniversary of the Confederacy.

The non-binding nature of the authority used to place the flag on the State House is consistent with this original

intent. Representative May, as scholar, used a Concurrent Resolution, not a bill. By contrast, the State Flag had been

permanently erected on the State House dome by a statute. See. §10-1-160 [The State flag shall be displayed daily, except

in rainy weather, from a staff upon the State House. The State Budget and Control Board shall purchase a suitable flag

and cause it to be displayed, the expense to be borne out of funds provided for maintenance."] The comparison of the

two is striking. The statute placing the State Flag is written in mandatory language ["shall"], expresses permanence and

continuity ["daily, except in rainy weather"] and leaves no doubt that it is to be carried out ["the Budget and Control

Board shall purchase a suitable flag and cause it to be displayed"].

*4 It is clear that, legally speaking, a concurrent resolution does not have the force and effect of law. As we stated in

an opinion issued June 17, 1987,

Resolutions are of three kinds: simple, concurrent, or joint. It is frequently said that the distinction between bills and

resolutions is that resolutions are not law.

We also commented that a concurrent resolution is "merely a simple resolution which is passed by both houses of the

legislature."

It is commonly used to create special committees, the express recognition for meritorious service, to extend sympathy,

and to express opinions to another governmental body. [Emphasis added].

We also added that

In the current practice, concurrent resolutions have been developed as a means of expressing fact, principles, opinions

and purposes of the two houses.

It was stated in 73 Am.Jur.2d, Statutes. §3

a joint or concurrent resolution is not a statute, does not have the force or effect of law and cannot be used for any

purpose for which an exercise of legislative power is necessary.

Even though legislative resolutions are entitled to deference and respect, they are not law. While a concurrent resolution

may bind the members of the legislative body, they are not statutes and do not have the force and effect of law. Stale

ex. rel. Barker v. Manchin. (W.Va.), 279 S.E.2d 622 (1981). Morever, a concurrent resolution binds only the particular

Legislature which enacts it and not future ones. Dickinson v. Johnson. 176 S.E.2d 116 (Ark. 1915). Resolutions are but

temporary measures and die when the subject matter is completed. 1992 S. C. Legislative Manual, page 252.

The June 17. 1987 Opinion
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In 1987, we discussed the legal efficacy of H.2261 at great length. In response to the question ofwhether the Governor or

Budget and Control Board could legally remove the flag, we concluded that this Concurrent Resolution does not have

the force and effect of law, but carries great weight vis a vis a coordinate branch of government such as the Executive

Branch. The doctrine of separation of powers was discussed at great length. The question of the authority of the State

House Committee was not raised. In other words, we concluded that neither the Governor, nor the Budget and Control

Board , possesses any independent authority to remove the flag, even though the Concurrent Resolution placing the flag

on the State House was itself legally ineffective. In short, two wrongs do not make a right.

However, since that opinion was issued, Act No. 503 of 1992 was enacted, giving the State House Committee, a legislative

committee, the final authority over alterations to the State House. As we concluded above, this is where the legal

authority to deal with the flag as it relates to the State House now definitively rests, in the absence of the General's

Assembly's modification of such authority. No further separation of powers problems remain. In the absence of any

affirmative authority to the contrary, from either the Committee or the General Assembly, therefore, we conclude that

the Committee should remove the flag which lacks any current binding legal authority to fly.

Sincerely yours,

*5 T. Travis Medlock

1993 WL 841143 (S.CA.G.)
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