
March 4, 2008

Mr. Michael J. Young
Director of Registration and Elections
Florence County Voter Registration and Elections Commission
2685 South Irby Street, Drawer D

Florence, South Carolina 29505

Dear Mr. Young:

We understand from your letter that the Florence County Voter Registration and Elections
Commission ("the County Commission") seeks an opinion of this Office in regard to Section 7-13-
15 of the South Carolina Code, concerning primaries to be conducted by the State Election
Commission and county election commissions on the second Tuesday in June. In your letter, you
Slated that the City Council of the City of Florence adopted a municipal ordinance requesting that
the County Commission conduct the municipal primary concurrent with the primary authorized by
Section 7-13-15. You inquired whether Section 7-13-15 (B) enables municipal councils to adopt
statutes or ordinances in contravention of the municipal primary exclusion set forth in Subsection
(A). You further inquired, "If municipal councils are not so enabled, what legislative bodies are
authorized to enact such statutes or ordinances?"

Law/ Analysis

S.C. Code Section 7-13-15 (Supp. 2007) sets forth rules governing primaries to be conducted by the
State Election Commission and county election commissions on the second Tuesday in June. It
provides as follows:

(A) (11 This section does not applv to municipal primaries.

(2) This section does not apply to presidential preference primary elections
for the Office of President of the United States, which arc provided for in
Section 7-11-20(3).

(B) Except as provided in subsection (A1 or unless otherwise specifically provided
for bv statute or ordinance, the following primaries must be conducted by the State
Election Commission and the county election commissions on the second Tuesday
in June of each general election year:
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(1) primaries for national offices, excluding the presidential preference
primaries for the Office ofPresident ofthe United States, which are provided
for in Section 7-1 1 -20(B); and

(2) primaries for:

(a) state offices;

(b) offices including more than one county;

(c) countywide and less than countywide offices, specifically
including, but not limited to, all school boards and school trustees;
and

(d) special purpose district offices, which include, but are not limited
to, water, sewer, fire, soil conservation, and other similar district

offices.

(emphasis added.)

In reading Section 7-1 3-15, we must look to the rules ofstatutory interpretation. As our Supreme
Court stated in Vauehan v. McLeod Regional Medical Center. 372 S.C. 505, 510, 642 S.E.2d 744,
746-47 (2007):

The cardinal rule ofstatutory construction is to ascertain and effectuate the intent of
the legislature. Bums v. State Farm Mut. Auto. Ins. Co.. 297 S.C. 520, 522, 377

S.E.2d 569, 570 (1989).. .The words of the statute must be given their plain and
ordinary meaning without resorting to subtle or forced construction to limit or expand
the statute's operation. Hitachi Data Svs. Corn, v. Leatherman. 309 S.C. 174, 178,
420 S.E.2d 843, 846 (1992).

The court, in construing a statute containing inconsistencies, will look to "the mischiefsought to be
avoided and the remedy intended to be afforded." State v. Firemen's Ins. Co. of Newark. N.J. 162
S.E. 334, 340 (1931), citing Law v. Prettvman & Sons. 149 S. C. 178, 146 S. E. 815, 817. Where the
section in question, construed with other sections ofthe article in question, constitutes or creates an
ambiguity, the court may go back to the original act and trace the real meaning intended by the
Legislature. ]d., citing Palmetto Lumber Co. v. Rv. Co.. 154 S. C. 129, 151 S. E. 279.

A court should not consider a particular clause in a statute in isolation, but should read it in
conjunction with the purpose ofthe entire statute and the policy ofthe law. Peake v. South Carolina
Dept. of Motor Vehicles. 375 S.C. 589, 599, 654 S.E.2d 284, 290 (S.C. App., 2007). In the

construction of statutes, the dominant factor is the intent, not the language of the legislature. A
statute must be construed in light of its intended purposes, and, if such purpose can be reasonably

discovered from its language, the purpose will prevail over the literal import of the statute.
Spartanburg Sanitary Sewer Dist. v. City of Spartanburg. 283 S.C. 67, 74, 321 S.E.2d 258, 262
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(1984). "[Wjords ought to be subservient to the intent, and not the intent to the words." Greenville
Baseball v. Bearden. 200 S.C. 363, 20 S.E.2d 813, 816 (1942).

The language of Subsection (A)(1), given its plain and ordinary meaning, expressly limits the
applicability of the entire section, thus removing municipal primaries from the scope of authority
granted to county commissions by the section. The first clause of Subsection (B), which states,
"[ejxcept as provided in subsection (A)," appears to reinforce the exclusion ofmunicipal primaries.

The language of Subsection (B) on which your inquiry focuses is the second clause of Subsection
(B), which states, "or unless otherwise specifically provided for by statute or ordinance...." One
possible interpretation of this language is that it creates a mechanism by which an ordinance could
provide that the County Commission conduct municipal primaries, in contravention of the general
municipal primary exclusion found in Subsection (A). However, it is our opinion that this language
should be construed as words oflimitation, rather than authorization. In our view, the phrase "unless
otherwise specifically provided..." refers to the list ofoffices which follow therein. It modifies the
subsequent phrase, which states, "the following primaries must be conducted...." We deem the
language ofSubsection (B) in question to be a limitation upon those offices enumerated in (B). The
"statute or ordinance" referenced could mean a statute or ordinance dealing with one of the listed
offices, such as a countywide office or a special purpose district office.

As you note in your letter, municipal offices are not included in the list ofoffices in Subsection (B)
for which primaries must be conducted by the State Election Commission and county election
commissions on the second Tuesday in June ofeach general election year. The list includes offices
at the national, state, and county level, as well as special purpose district offices, but not municipal
offices, such as the office of mayor or city council member. This also seems to indicate that the
legislature did not intend to include municipal primaries within the scope of Section 7-13-15.

Given the potential ambiguity of the language of Subsection (B), it is also permissible for us to
examine the legislative historyofthe statute. See Palmetto Lumber Co. . supra. The current version
ofSection 7-13-15 was enacted in 2007 pursuant to Act No. 8 1 , Section 2. An earlier version ofthe
bill, a version which was not enacted, appears to include municipal offices in the list ofprimaries
to be conducted by the State Election Commission and the county election commissions. See 2007
SC S.B. 99 (NS) (May 3 1 , 2007). It could be inferred that the possibility of including municipal
offices was considered and rejected. While legislative history is by no means authoritative when
ascertaining legislative intent, we find it to be instructive in this instance.

The strong exclusionary language of Subsection (A) supports the proposition that the legislature
intended to specifically exclude municipal primaries from Section 7-13-15. If the legislature had
intended to create an exception that allowed for the inclusion ofmunicipal primaries, it would have
done so expressly. The municipal primary exclusion was explicitly stated in Subsection (A). Had
the Legislature intended to create a mechanism for the inclusion of municipal primaries in
contravention ofSubsection (A), it would have done so explicitly. In other words, the general intent
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of the statute is expressed in the strong exclusionary language of Subsection (A). As stated above,

a clause-such as the language of Subsection (B) in question-should not be considered in isolation,

but should be read in conjunction with the purpose of the entire statute and the policy of the law.

See Peake. supra.

We understand that a tangential issue implicated by the municipal primary question is the ability of

a voter to vote in one party primary for municipal offices and in another party primary for state or

national offices. In a prior opinion dated August 3, 2007, we addressed the question ofwhether an

individual may vote in the Democratic Presidential Primary and also vote in the Republican Primary

for state and local offices. Please find enclosed a copy of that opinion for your reference.

Conclusion

It is our opinion that the legislature did not intend to include municipal primaries within the scope

ofSection 7-13-15. The strong exclusionary language ofSubsection A providing that "[tjhis section

does not apply to municipal primaries" is not negated by the clause in Subsection (B) providing "or

unless otherwise specifically provided for by statute or ordinance." In our view, the second clause

of Subsection (B) is not a positive grant of authority to municipalities to enact ordinances in

contravention of Subsection (A); rather, it relates to the list of primaries that follows. Municipal

offices are not included in the list ofoffices in Subsection (B) for which primaries must be conducted

by the State Election Commission and county election commissions on the second Tuesday in June

ofeach general election year. Although the language ofSubsection (B) may be considered somewhat

ambiguous, it is our opinion that the intent of Section 7-13-15 is to exclude municipal primaries

altogether from the statute's reach.

Sincerely,

Henry McMaster

Attorney General

By: Elizabeth H. Smith

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Deputy Attorney General


