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*1 RE: Opinion Request

Ms. Bonnie L. Carroll

Administrative Assistant

State Board of Examiners For Nursing Home Administrators
P.O. Box 11477

Columbia, South Carolina 29211

Dear Ms. Carroll:

I am writing in response to your letter of August 3, 1979, concerning the Board's authority to require practical experience
in nursing home administration as a requisite to initial licensure as a nursing home administrator. It is the opinion of
this Office that the Board possesses this authority.

Several statutory provisions direct this conclusion. The State Board of Examiners for Nursing Home Administrators
possesses the authority to license nursing board administrators. It is mandated to ‘establish qualification criteria for
such nursing home administrators.” Section 40-35-30, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA, 1976, as amended.
Further, the Board is prohibited from issuing a license to an applicant °. . . unless he shall have submitted evidence
satisfactory to the Board of his ability to supervise a nursing home. . ..” Supra. In addition, this authority is reiterated in
§§ 40-35-80 and 40-35-90 of the Code. Paralleling this authority to determine eligibility criteria, the Board is authorized to
promulgate rules and regulations implementing the licensing process. Section 40-35-40, CODE OF LAWS OF SOUTH
CAROLINA, 1976, as amended.

The present rules and regulations reflect the Board's determination that practical experience is a necessity in determining
whether or not an applicant is qualified to practice as a nursing home administrator. R93-5(4) requires the applicant
for licensure to submit satisfactory evidence to the Board ‘that he is suitable and fit to be licensed. . ..” To meet this
requirement the applicant, inter alia, must submit evidence of his ‘ability to assume responsibility for the administration
of a nursing home as evidenced by prior accredited activities and evaluation of prior services . . ..” R93-6¢(4), [emphasis
added]. R93-6d specifies guidelines for the determination of ‘suitable ability.” These sections of the regulations indicate

the necessity of prior related experience by the applicant.

Thus, it is the opinion of this Office that the State Board of Nursing Home Examiners has the statutory authority
to require ‘practical experience’ as a condition of licensure. Further, it appears that the Board has implemented by
regulation this requirement.

Very truly yours,

Edwin E. Evans
Assistant Attorney General
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