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*1 TO: Mr. Gary R. Baker
Executive Director
State Ethics Commission

QUESTION:

May a county or municipal law enforcement agency, upon request, provide special police services in addition to those
regularly provided to private business concerns, charge a fee, and utilize regular police equipment and personnel desiring
to work overtime?

AUTHORITIES:

Article XII, Section 1 of the South Carolina Constitution (1895);
Section 4-9-10, et seq., 1976 Code of Laws of South Carolina;
Section 5-7-110, 1976 Code of Laws of South Carolina;

Section 5-7-130, 1976 Code of Laws of South Carolina;

62 C.1.S., Municipal Corporations, Section 563, pp. 1950-51;

1955-56 Ops. A.G., dated March 19, 1956, p. 239.
DISCUSSION:

You have asked whether a county or municipal law enforcement agency may, upon request, provide special police services
in addition to those regularly provided to private business concerns, charge a fee, and utilize regular police equipment
and personnel desiring to work overtime. As I understand the situation, your commission has already issued an opinion
(Advisory Op. 78-028) which you indicate essentially prohibits the use of police equipment by officers in their off-duty
employment. Assuming, without deciding, that opinion is correct, we are asked whether the alternative mentioned above
is lawful under South Carolina law. It is our opinion that it is.

It is noted that law enforcement agencies in general are designed and intended to preserve the peace and to protect the
legal rights of citizens. 62 C.J.S., Municipal Corporations, Section 563, pp. 1050-51; and see Article XII, Section 1 of
the South Carolina Constitution (1895). However, the distinction between regular and special police service is a matter
which our research indicates has not heretofore been addressed in this jurisdiction by either the courts or legislature. (But
see 1955-56 Ops. A.G., dated March 19, 1956, p. 239.) That distinction, accordingly, may be made through appropriate
regulations or ordinances. (See Section 5-7-110, Section 5-7-130, and Section 4-9-10, et seq.)
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Within such regulations or ordinances, it appears that a distinction between off-regular-duty police service and off-duty
employment in general should be established and maintained. The practice you suggest is modeled on that used in Dade
County, Florida. The regulations and ordinances which implement that program define ‘off-regular-duty police service’
as that employment which is conditioned upon vested police powers of an officer and the service is rendered during a
period of time not within assigned hours of duty. ‘Off-duty employment’ is defined as including employment of a non-
police nature in which vested police powers of an officer are not a condition for employment and work which will have
no real or implied police service benefit to the employer. The Dade County plan goes on to explain in detail all guidelines
and procedures involved in implementing and administering such a program.

*2 However, it should be emphasized that the Dade County plan is but one of many possible alternatives available to
law enforcement agencies. Different departmental demands clearly may require different approaches consistent with the
peculiar characteristics of the particular community or locality involved. Similarly, different circumstances, even within
the Dade County plan, might conceivably present special legal problems under South Carolina law. Accordingly, each
program should be evaluated in its own context by the city or county attorney.

Nevertheless, it appears that the practice broadly outlined in your request is not inconsistent with the constitution or
general law of this State and, therefore, may be adopted by law enforcement agencies desiring such a program.

CONCLUSION:

Therefore, it is the opinion of this Office that a county or municipal law enforcement agency may, upon request, provide
special police services in addition to those regularly provided to private business concerns, charge a fee, and utilize regular
police equipment and personnel desiring to work overtime.

Richard P. Wilson
Assistant Attorney General
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