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Office of the Attorney General

State of South Carolina
March 8, 1978

*1  D. N. Holt, Jr.
Vice Chairman
House Delegation
Charleston County Legislative Delegation
P. O. Box 487
Charleston, SC

Dear Mr. Holt:
Mr. McLeod has referred your recent letter to me for reply. You have asked the following question:
Does any elected official in this state, in which geographical boundaries have been established for the purpose of
determining a residency requirement necessary to offer for such office, vacate such elected office if during his term,
removes his residency from the area from which he was elected?

A requirement that a candidate be a resident of a district in which he is elected is in derogations of common law; and,
therefore, must be expressly stated in the law as a requirement. 29 C.J.S. Elections, § 130. However, it is general law that
if the law imposes a residency requirement, the official must be a resident of that area. State v. City Council of Union,
95 S.C. 131, 78 S.E. 738 (1913). If that official thereafter moves from the area he represents, he cannot continue to serve.
1955-56 Att'y. Gen. Ops. 261; 63 Am.Jur.2d, Public Officers and Employees, § 42.
 Very truly yours,

Treva G. Ashworth
Assistant Attorney General
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