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Office of the Attorney General

State of South Carolina
April 4, 1978

*1  RE: Evelyn T. Burdette, ARN-75998

Purvis W. Collins
Director
South Carolina Retirement System
Bankers Trust Tower
P.O. Box 11960
Capitol Station
Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Collins:
You have requested an opinion based on the following facts: A member of the Retirement System applied for disability
retirement (§ 9-1-1540, 1976 Code) in October 1974. The application was disapproved due to insufficient evidence. The
member has not worked subsequent to the above date.

In November 1977, the member applied, although she had not worked since 1974. You advised her that it would be
necessary for her to prove to the Retirement System's Medical Board that she was disabled in 1974 (i.e., as of the time
she ceased work) with a condition likely to be permanent. This conclusion was based on an opinion of this office dated
May 29, 1952.

You have asked essentially, the following questions:
(1) Would it be permissible to impose reasonable time limits on the submission of additional evidence of disability?

(2) Should payments, if made, be retroactive to the date of the original application?

With respect to the first question, there is nothing in the statute to provide guidance as to what a reasonable time limit
would be. However, there are other safeguards against the problems caused by the lack of a specified time period. First,
the decision as to eligibility rests with the Medical Board, which need not and should not determine that a member is
eligible unless the evidence is substantially stronger than it was when the case was first presented. Secondly, and in answer
to the second question, the adverse effect of proving disability some time after an initial attempt at such proof has failed
should fall on the member rather than the Retirement System. In other words, payments should not be retroactive, but
should start only as of the date of proof of disability. The Retirement Act does not address this question, but it is the
opinion of this Office that the member must bear the burden of his initial failure to prove disability.
 Sincerely yours,

Kenneth P. Woodington
Assistant Attorney General
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