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*1  SUBJECT: Optometry and Optometrists
The Board of Optometry and Opticianry Examiners may impose upon an individual who has not been relicensed to
practice either as an optometrist or optician in South Carolina for three or more years reasonable requirements prior
to such individual's relicensure.

TO: Jack S. Folline
Member
Board of Optometry and Opticianry

QUESTION:

What is the applicability of § 40–37–200 of the Code of Laws of South Carolina (1976) on an individual who has not
been relicensed to practice either as an optometrist or optician in South Carolina for three or more years?
 
STATUTES AND CASES:

South Carolina Code of Laws (1976), § 40–37–200;

Jones v. S. C. Highway Department, 247 S.C. 132, 146 S.E.2d 166 (1966);

Dantzer v. Callison, 230 S.C. 75, 94 S.E.2d 177 (1956);

Stephens v. Hendricks, 226 S.C. 79, 83 S.E.2d 634 (1954);

Ezell, et al. v. Ritholz, et al., 188 S.C. 39, 198 S.E. 419 (1938).
 
DISCUSSION:

The purpose of the legislative regulation of the practice of opticianry and optometry is to safeguard the health and
welfare of the public. Ezell, et al. v. Ritholz, et al., 188 S.C. 39, 198 S.E. 419 (1938). And the state's legitimate concern
for maintaining high standards of practice in the fileds of optometry and opticianry extends beyond the initial licensing
requirement. Cf. Dantzer v. Callison, 230 S.C. 75, 94 S.E.2d 177 (1956). Thus, the legislature having recognized the need
for safeguards to insure the continuing competency of persons licensed to practice enacted § 40–37–200 of the 1976 Code.

Section 40–37–200 divides practitioners who are delinquent in registration requirements into two classes: those who have
not reregistered for less than three years and those who have not registered for three years or more. As to this second
category of delinquent practitioners the legislative mandate is clear and unambiguous:
If the license has been lapsed for a period of three years or over, he (Practitioner) shall appear before the Board, which
shall then determine if his license should be reinstated, and the requirements or terms upon which such reinstatement
shall be made. § 40–37–200, Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended.

http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS40-37-200&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS40-37-200&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1966112688&pubNum=711&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1956125988&pubNum=711&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1954104483&pubNum=711&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1938105858&pubNum=710&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1938105858&pubNum=710&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1956125988&pubNum=711&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS40-37-200&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS40-37-200&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=L&pubNum=1001530&cite=SCSTS40-37-200&originatingDoc=I8b237001090a11db91d9f7db97e2132f&refType=LQ&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)


TO: Jack S. Folline, 1978 S.C. Op. Atty. Gen. 156 (1978)

 © 2017 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works. 2

Section 40–37–200 also imposes a continuing education requirement upon practitioners. The fulfillment of this
requirement is a prerequisite to relicensure.

Although § 46–37–200 contains certain ambiguities elsewhere, it must be construed in light of tis intended purpose and in
a manner reasonable in application. Jones v. S. C. Highway Department, 247 S.C. 132, 146 S.E.2d 166 (1966); Stephens
v. Hendricks, 226 S.C. 79, 83 S.E.2d 634 (1954).

The legislature, obviously realizing the potential harm to the public of permitting a practitioner who has not been
relicensed for three or more years to automatic relicensure upon application and payment of specified fees placed such
person in a category requiring him to meet Board imposed requirements which demonstrate his ability to competently
and safely practice prior to relicensure. His license is deemed to have lapsed, irrespective of the Board's action or inaction
to affirmatively revoke said license. The legislature used the term ‘lapse’ advisedly as opposed to revocation. Lapse
generally means a ‘termination or failure of a right or privilege through neglect to exercise within some limit of time or
through some failure of contingency.’ Webster's Third New International Dictionary (1976). The distinction makes it
apparent that the legislature intended for a practitioner who has not had a current license in this State for three or more
years to demonstrate to the Board his competency regardless of whether or not his prior license had been revoked.

*2  The requirement of continuing education on practitioners as requisites to relicensure additionally supports this
interpretation.
 
CONCLUSION:

The Board of Optometry and Opticianry Examiners may impose upon an individual who has not been relicensed to
practice either as an optometrist or optician in South Carolina for three or more years reasonable requirements prior
to such individual's relicensure.

Edwin E. Evans
Assistant Attorney General
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