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October 26, 1978

*1 Mr. Jack S. Folline
President
S. C. Board of Examiners in Optometry & Opticianry
c/o Columbia Eye Clinic
1520 Laurel Street
Columbia, South Carolina 29201

Dear Mr. Folline:
With reference to your letter to me dated October 18, 1978, I have the following comments as to the questions posed:

1. As a State Board, you are eligible for tort insurance which can be obtained through the Budget and Control Board's
Division of General Services, at 300 Gervais Street, Columbia, South Carolina. It is my understanding that all that is
necessary to obtain this insurance is for a Board member to call Paul V. Hawkins, Insurance Reserves Fund's Manager,
at 758-3543. His office can put you on the State insurance and make arrangements for collection of the premium. A
related question was asked me by your Secretary-Treasurer during his recent trip to Columbia. He asked if there was
any requirement that he be bonded. Under existing Code § 40-37-90, which is unchanged by the new Act, the Secretary-
Treasurer is required to give such bond as the Board shall from time to time direct. Consequently, this may be a subject
for discussion at your next meeting.

2. There are two separate provisions of law which require you to give notice of your meetings. § 40-37-60 of the 1976
Code requires notice of regular meetings of the Board to be given by publication in such papers as may be selected by
the Board. In addition, § 9 of Act 593 of 1978, the new Freedom of Information Act, requires all public bodies to give
written public notice of their regular meetings at the beginning of each calendar year. This notice is to include the dates,
times and places of such meeting. It goes on to state that agendas for regularly scheduled meetings shall be posted on a
bulletin board at the office or meeting place of the public body at least twenty-four hours prior to such meetings, and
that notice of any called, special or rescheduled meeting shall be posted on such bulletin board as early as practicable,
but not later than twenty-four hours before the meeting. The Act goes on to discuss the manner of posting written public
notice and further requires public bodies to make an effort to notify local news media of the times, dates, places and
agenda of all public meetings and to record efforts made to comply with this requirement in the minutes of the meetings.

In light of both these sections, I would suggest that the Board publish notices of its meetings in newspapers of general
circulation throughout the State and that you locate a bulletin board at your meeting place which will contain the agenda
of your meeting.

3. I would advise against your proposed course of action under question 3. I assume that you refer to § 40-37-260 which
requires a licensed optician to be on the premises at all times and a full-time employee at any retail optical establishment
where spectacles are dispensed. The effective date of this Act was July 1, 1978, and persons violating § 40-37-260 after
that date are subject to the penalties provided in § 40-37-310, as well as the administrative sanctions imposed under.
§ 40-37-280. § 40-37-41 charges your Board with the responsibility for investigating complaints and violations of this
chapter involving opticians. I am not at all sure that you have discretion to postpone enforcement of the Act past the
effective date of the Act. A better course of action might be to simply notify opticians throughout the State of this new
requirement and inform them of the Board's duty to enforce it as of July 1, 1978.
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*2 4.§18 of Act 570 of 1978 requires any optician to ‘successfully complete a written qualifying contact lens examination
given by the South Carolina Board of Examiners in Opticianry before such optician shall be eligible to dispense contact
lenses.” I believe that we could sustain your decision to use the National Contact Lens Registry examination for the
examination required by § 18, provided you set forth the score score to be attained on the exam which constitutes
successful completion under § 18. The question you pose about those opticians who have already taken and completed
this exam is a different matter. All of these people would have taken the exam before the Board designated it as the
examination required under § 18 and before the Board set a minimum qualifying score for this exam. Additionally, some
people may have taken it even before the effective date of this Act. There is no provision in the Act for ‘grandfathering’
opticians under § 18. § 18 proposes that each optician who is to dispense contact lenses shall take an examination given
by the Board after the effective date of the Act. As a consequence, to withstand possible challenges, it is my opinion that
any optician wishing to dispense contact lenses should take the exam specified by the Board.

5. Again, § 18 of Act 570 of 1978 controls this question. § 18 requires that the exam must be successfully completed before
any optician can dispense contact lenses. Therefore, any optician selling contact lenses after the effective date of this Act
is violating Act 570, and is subject to revocation or suspension or prosecution under the Act.

Your last question deals with § 9 of Act 570 of 1978. My interpretation of subsection (3) of that section is that any one
of the four listed criteria separated by the disjunctive conjunction ‘or’ will suffice for purposes of subsection (3) of §
40-37-140. The way the section is set up, the third and the fourth criteria in subsection (3) do not appear to be mutually
exclusive, so that an in-state or out-of-state applicant would only have to meet one of the four criteria to be registered.

There may be another interpretation of this section possible. It could be that engaging in opticianry for a period of not
less than three years would only suffice in states which did not have licensures, and that the three years of apprenticeship
would be required for those applicants coming from states which had licensure provisions. However, in light of the
structure of subsection (3), I feel that I should take more time to research the history of this section before issuing any
formal ruling. Therefore, I will defer answering your last question until I have had time to research the matter.

I realize that I have covered a lot of ground with this informal opinion. However, I believe that my responses to your
first five questions should be sufficient guidance to the Board. Of course, I will be happy to discuss these questions in
more detail with you or any member of the Board who so desires.

*3 In your letter, you did not give me the location of the November 2nd Board meeting. While it will probably be
impossible for me to attend your Board meetings on a regular basis, I will make every effort to drop by during the
November 2nd meeting, so that I can meet you new Board members. To that end, I would appreciate your advising me
of the location of the meeting.

Yours very truly,

M. Richbourg Roberson
Assistant Attorney General
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