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Office of the Attorney General

State of South Carolina
November 6, 1978

*1 Honorable Joyce C. Hearn
Representative

District No. 76

State House

Columbia, SC 29201

Dear Representative Hearn:
This letter is to confirm my oral opinion to you on November 3, 1978. You have asked the following questions:
1. How far from a polling place must a pollwatcher stand?

The watcher should be given full opportunity to observe the election process and to see the signatures on the poll list, but
the activity of the watcher should not be allowed to interfere with the orderly conduct of the election. South Carolina
Code of Laws, 1976, Sections 7-13-860 and 7-13-140. The managers have the authority to place a pollwatcher in any area
that the manager designates; however, the watcher should always be placed in an area where the election process can be
clearly observed. The actual physical placement of the watchers is one which each manager must make on an individual
basis. The decision of where the pollwatcher shall be stationed would depend in part on the physical set-up of the polling
precinct, the general conduct of the individual watchers, etc.

2. May an attorney give legal assistance at a polling place in a county in which he does not reside? (ie., challenge ballots,
vote irregularities, etc.)

The law does not provide for independent legal assistance. This assistance should come from the county election
commission, the county attorney, the Attorney General's office or the State Election Commission. The managers have
all been trained in election procedures and are most competent to handle any election problems that should arise during
the election. Should they encounter legal problems during the election, they can contact the county election commission,
the county attorney, the State Election Commission at 758-2571 or myself at 758-3970. Both the members of the State
Election Commission and myself will be in our offices until the polls close.

3. When the head poll manager leaves the polling place without designating a head poll manager in his absence, who has
the authority to challenge ballots or who would be in charge relative to ballot challenges? Can any poll manager, in the
absence of a poll manager, handle ballot challenges or vote irregularities?

There is no requirement in the law that only the ‘head’ or chairman of the poll managers handle challenged ballots. Any
manager may handle a challenge to a person's right to vote. South Carolina Code of Laws, 1976, Section 7-13-810.
Very truly yours,

Treva G. Ashworth
Assistant Attorney General
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