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*1 (1) A member of a cooperative does not have taxable income under South Carolina law upon receiving notification
that an equity account has been credited with earnings of the cooperative where such member is restricted as to the
redemption and transfer of such equity.

(2) A cooperative does not have a deduction for earnings which it credits to an equity account for its members where the
members are restricted as to the redemption and transfer of such equity.

TO: Mr. C. H. Brooks
Director
Income Tax Division

QUESTIONS

1. Does a cooperative have a deduction for ‘patronage refunds' when notices of allocated reserves or notified equity
letters are issued to participating members in accordance with its bylaws?

2. Do the recipient members have taxable income in the taxable year that the notices of allocated reserves or letters of
notified equity are issued?

STATUTE
Chapter 5 of Title 65, South Carolina Code of Laws.
DISCUSSION

Heretofore the Tax Commission ruled that cooperative associations must pay income taxes on the income which is
accumulated from business with members and nonmember patrons. The questions set forth above are responded to on
the assumption that this ruling can be supported as a proper conclusion of law.

We are advised that the particular cooperative in issue is a farm cooperative that is incorporated under the laws of South
Carolina. It has filed corporate income tax returns with the South Carolina Tax Commission and has reported income
from business with members and nonmember patrons. In calculating the amount of tax due to the State, patronage
refunds from another cooperative in which it is a member have been included in its income and patronage refunds made
to members have been deducted from income. We are advised that such ‘patronage refunds' take three forms—cash,
revolving fund certificates (similar to bank drafts) and notices of allocated reserves for the benefit of members (notified

equity).

Under the Internal Revenue Code, patronage refunds or dividends are specifically treated. 26 U.S.C., Section 1385, et
seq. There are, however, no specific South Carolina provisions or statutes relating to the treatment to be afforded such
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items, therefore the general income taxing statutes, namely those found in Chapter 5 of Title 65 of the South Carolina
Code are relied upon by the Commission.

In response to Question 1, we find no authority defining or qualifying patronage refunds made in the form of allocations
to reserve accounts or credited as members' equity as deductible items for tax purposes. Under the bylaws of the
cooperative, the crediting of such an account provides for an accumulation of earnings for business reasons. There is
a well-established rule that deductions are allowed as a matter of legislative grace and a taxpayer claiming a deduction
must come squarely within the terms of the statute expressly authorizing it. Southern Weaving Co. v. Query, 206 S. C.
307, 34 S. E. 2d 51. We therefore conclude that a transfer of earnings by crediting a member's equity account will not
constitute a deduction for tax purposes.

*2 Responding to Question 2, we have concluded that a member of the cooperative here in issue does not have income
which is taxable under South Carolina law upon the crediting of earnings to a member's equity account. Under the
bylaws of the cooperative, a member is restricted as to redemption or transfer of equity. It has been held that income
must be taken in the ordinary sense of gain or profit. Therefore with the particular restrictions provided in the bylaws,
a member has received no ascertainable income which is taxable. Southern Weaving Co. v. Query, supra, and Etiwan
Fertilizer Co. v. South Carolina Tax Commission, 217 S. C. 354, 60 S. E. 2d 682.

CONCLUSION

1. A member of a cooperative does not have taxable income under South Carolina law upon receiving notification that an
equity account has been credited with earnings of the cooperative where such member is restricted as to the redemption
and transfer of such equity.

2. A cooperative does not have a deduction for earnings which it credits to an equity account for its members where the
members are restricted as to the redemption and transfer of such equity.

G. Lewis Argoe, Jr.
Assistant Attorney General
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