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*1  (1) Amounts transferred by a corporation to its capital stock account from its earned surplus that is equal to the
difference in par value of outstanding stock prior to and after recapitalization are not subject to taxation under Chapter 10
of Title 65 as either dollars paid to capital stock or dollars paid in surplus.

(2) Amounts transferred by a corporation to its capital stock account from its earned surplus that is equal to the difference
in par value of outstanding stock prior to and after merger are not subject to taxation under Chapter 10 of Title 65 as
either dollars paid to capital stock or dollars paid in surplus.

(3) Where a corporation transfers earned surplus to ‘paid in surplus', the amount so transferred is taxable under Chapter
10 of Title 65 as dollars paid in surplus.

Director
Income Tax Division
South Carolina Tax Commission

2. In a merger of two corporations, where the earned surplus of the merging corporation is transferred to the capital
stock account of the surviving corporation, does the transfer of the earned surplus constitute funds ‘paid to the capital
stock or paid in as surplus' of the surviving corporation within the meaning of Section 65–606, as amended in 1971?

3. In a merger of two corporations, where the earned surplus of the merging corporation is transferred to the ‘Paid-In-
Surplus' account of the surviving corporation, does the transfer of the earned surplus constitute ‘paid in as surplus' of
the surviving corporation within the meaning of Section 65–606, as amended in 1971?
 

STATUTES INVOLVED

Section 65–606 and Section 12–11.2.
 

DISCUSSION

Question 1. It is understood that the ‘recapitalization’ referred to consists of a change in the corporation's classes of stock
and the par value thereof. Prior to recapitalization the corporation had outstanding 52,822 shares of common stock of
a $10 per share par value which resulted in outstanding capital stock of $528,000. We are not here concerned with the
tax treatment of this amount, however, after recapitalization the corporation had outstanding 70,000 shares of common
stock of a par value of $50¢ per share, 70,000 shares of non-voting preferred shares of a par value of $18 per share and
700,000 shares of voting preferred stock of a par value of 10¢ per share. The aggregate value of the outstanding stock
after recapitalization was in the amount of $1,365,000. The new stock was exchanged for the old stock in proportion to
the ownership of the old stock and the difference in the par value of the old stock and the par value of the new stock
was transferred to the corporation's capital stock account from the corporation's earned surplus account. The question
therefore is whether the amount so transferred is subject to taxation as dollars paid to the capital stock or paid-in surplus
of the corporation.
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It is necessary for a better understanding of this question to consider the history of Section 65–606 as the same has been
construed by our courts. Four cases have been decided and each is reviewed insofar as the same affects the question. The
first case is that of Pacolet Mfg. Co. v. Query, et al., 174 S. C. 359, 177 S. E. 653, that was decided on November 22,
1934. The par value of stock issued as a stock dividend was transferred from the corporation's earned surplus account
to the capital stock account and the amount so transferred was held taxable as dollars paid to the capital stock of the
corporation.

*2  The second case is that of Coble Dairy Products Cooperative v. Livingston, 239 S. C. 401, 123 S. E. 2d 301, a
1961 decision that held an incorporated nonprofit cooperative marketing association to be without the statute. The
decision, however, sets forth a general rule of construction that was also favorably referred to by the court in the two
later decisions, the same being:
‘[1] A tax statute is not to be extended beyond the clear import of its language, and any substantial doubt as to its meaning
is to be resolved in favor of the taxpayer. Colonial Life & Accident Ins. Co. v. South Carolina Tax Commission, 233
S. C. 129, 103 S. E. 2d 908.’

The third case is that of Gulf Oil Corp. v. South Carolina Tax Commission, 248 S. C. 267, 149 S. E. 2d 642, a 1966
decision in which the court held that the excess above par value of stock distributed in a stock dividend, which amount
was transferred from the earned surplus account to one of the corporation's capital accounts, did not constitute dollars
paid in as surplus. The court there adopted the accepted meaning of the term and concluded that nothing had been paid
the corporation.

The fourth case is that of Deering-Milliken, Inc. v. South Carolina Tax Commission, 257 S. C. 185, 184 S. E. 2d 711. The
court there held that the difference in the par value of the stock of two merging corporations prior to and after merger,
which difference was transferred to the capital of the surviving corporation from the earned and other surplus accounts
of the corporations was not dollars paid to the surviving corporation's capital stock.

It is clear from these decisions and the rule of construction quoted from Coble Dairy Products Cooperative v. Livingston,
supra, that the amount so transferred to the capital stock account of the corporation in question is not dollars paid to
that corporation's capital stock.

To determine whether the amount transferred is paid in as surplus it is necessary to review Section 16 of Part II of Act
410, Acts of 1971, that defines the term ‘paid in surplus' for purposes of Section 65–606 to mean:
‘* * * the entire surplus of a corporation other than its earned surplus as defined in Title 12, Chapter 1, Section 12–11.2(q),
South Carolina Code of Laws of 1962, as amended, and shall include any charges against earned surplus reflected in the
balance sheet except charges for reserves.’

‘Earned surplus' is defined by the Section as:
‘* * * that portion of the surplus of a corporation equal in amount to the balance of its net profits, income, gains, and
losses from the date of incorporation, or from the latest date when a deficit was eliminated by application of its capital
surplus, after deducting subsequent distributions to shareholders and transfer to stated capital and capital surplus to
the extent that such distributions and transfers are made out of earned surplus. Unrealized appreciation of assets shall
not be included in earned surplus.’

*3  The term ‘surplus' as used in that Section is also defined by the preceding Section, 12–11.2(p) as:
‘* * * the excess of the net assets of a corporation over its stated capital.’
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The question therefore is whether the amount so transferred continues its identity as a surplus fund by whatever term
it may be labeled after the transfer.

The term ‘stated capital’ as used in the definition of ‘surplus' is also defined by Section 12–11.2(1) and includes the
amounts so transferred therefore the amounts so transferred under this statutory definition has lost its identity as a
surplus account. The terms as there defined includes, inter alia, ‘the par value of all issued shares of a corporation having
a par value.’

The term ‘surplus' has also been defined as:
‘The word ‘surplus' is a term commonly employed in corporate finance and accounting to designate an account on
corporate books. But this is not true of the words ‘undivided profits'. The surplus account represents the net assets of
a corporation in excess of all liabilities including its capital stock. This surplus may be ‘paid-in surplus', as where the
stock is issued at a price above par; it may be ‘earned surplus', as where it was derived wholly from undistributed profits;
or it may, among other things, represent the increase in valuation of land or other assets made upon a revaluation of
the company's fixed property. See La Belle Iron Works v. United States, 256 U. S. 377, 385, 41 S. Ct. 528, 65 L. Ed.
998.’ Edwards v. Douglas, 269 U. S. 204, 46 S. Ct. 85, 70 L. Ed. 235. See also Gulf Oil Corp. v. South Carolina Tax
Commission, supra.

 
CONCLUSION

As to Question 1. It is thus evident that the amount so transferred is not paid in surplus as the term is defined by Section
65–606.

As to Question 2. The same rationale and conclusion set forth for Question 1 are to be applied to this question. It is,
however, assumed that the amount transferred is difference in the par value of the stock prior to and after merger.

As to Question 3. It is assumed that there is in fact a surplus and that the earned surplus transferred to a capital surplus
account has no relation to the par value of any stock issued. Under such circumstances, the funds so transferred would
be taxable as dollars paid in as surplus as the term is defined in Section 65–606.

Joe L. Allen, Jr.
Deputy Attorney General
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