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Office of the Attorney General

State of South Carolina
January 14, 1975

*1 Re: Sections 505.1(c) and 505.1(d) of the Children and Family Services Manual

Mrs. Linda Liverman

Chief

Children & Family Services Division
State Department of Social Services
P. O. Box 1520

Columbia, South Carolina 29202

Dear Mrs. Liverman:

You have requested the assistance of this office in resolving certain questions with reference to Sections 505.1(c) and
505.1(d) of the Children and Family Services Manual. The questions presented were as follows:

1. Section 505.1(c) When a biological mother marries the biological father after the child is born, does the marriage
indeed legitimize the child, and is the biological father's consent to the adoption required; or if the mother releases the
child for adoption to the Department of Social Services, prior to her marriage to the biological father, may we accept
consent of the mother alone?

2. Section 505.1(d) Since a step-father is not legally responsible for the financial support of a step-child, would it not be
inconsistent to hold him responsible for legal relinquishment for adoption. In other words, does a step-father have any
legal responsibility for a step-child in regard to financial support and/or relinquishment for adoption?

According to Section 20-5.1, Code of Laws of South Carolina, 1962, as amended, the marriage of the biological mother to
the biological father after the child is born does indeed legitimize the previously born illegitimate child, with such a union
thereby requiring the consent of the biological father to any subsequent adoption of the legitimized child. In other words,
the act of legitimization by the biological parents would place any subsequent adoption within the ambit of Section
10-2587.7(a), Code of Laws of South Carolina, 1962, as amended, which requires the written consent of both parents, if
living, before a valid adoption may be decreed. However, if the biological mother releases the child for adoption prior
to her marriage to the biological father, such consent is proper and may be accepted pursuant to Section 10-2587.7(b),
Code of Laws of South Carolina, 1962, as amended.

Please note that in the above-mentioned situations, certain case decisions may be apposite. Campbell v. Christian, 235

SC 102, 110 SE 2d 1 (1959) holds that a common law marriage is a proper act of legitimization. Also, it is conceivable
that the case of Stanley v. Illinois, 405 US 645, 31 L Ed 2d 551, 92 S Ct 1208 (1972), which holds that an unwed father
has a right to notice and an opportunity to be heard before custody of his child is removed, may have applicability in

some instances.

The role of a step-father and his legal responsibility regarding the financial support and/or relinquishment for adoption
of his step-child is governed by the case of Chestnut v. Chestnut, 247 SC 332, 147 SE 2d 269 (1966). In this case, the South
Carolina Supreme Court distinguished ‘adoption’ and standing ‘in loco parentis', the former being permanent, while the
latter is temporary and terminable at will. Following the reasoning of the Court it would appear that although a step-
father is not legally responsible for the financial support of his step-child, if the step-father has voluntarily assumed such



http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1959124906&pubNum=711&originatingDoc=I897b99f008ea11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1959124906&pubNum=711&originatingDoc=I897b99f008ea11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1972127099&pubNum=708&originatingDoc=I897b99f008ea11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)
http://www.westlaw.com/Link/Document/FullText?findType=Y&serNum=1966112937&pubNum=711&originatingDoc=I897b99f008ea11db91d9f7db97e2132f&refType=RP&originationContext=document&vr=3.0&rs=cblt1.0&transitionType=DocumentItem&contextData=(sc.Search)

Mrs. Linda Liverman, 1975 WL 29392 (1975)

a responsibility he is therefore deemed a necessary ‘parent’ from whom consent must be obtained before a valid decree
of adoption may be effectuated. In all other cases the step-father should be given notice of the proceedings, so as not to
leave open any avenue for a subsequent challenge to the adoption decree.

*2 If this office can be of any further assistance please contact us. Also, I should like very much a copy of the Children
and Family Services Manual.
Respectfully yours,

Lincoln C. Jenkins, III
Staff Attorney
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