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*1  The allowance or any portion thereof provided in Section 53–2.1 and 53–2.2 of the Code for subsistence to certain
police officers may be excluded or deducted from income provided the same is in fact expended for expenses that are
otherwise deductible or excluded from gross income by Chapter 5 of Title 65.

Director
Income Tax Division
Columbia, S. C.

Reference is made to the request for the opinion of this office concerning the provisions of Sections 53–2.1 and 53–2.2
of the Code as the same relate to South Carolina income taxation. Section 53–2.1 provides as follows:
‘Of the amounts appropriated by acts of the General Assembly for police officials and all commissioned law-enforcement
officers, the sum of five dollars a day for each regular work day shall be designated as a statutory subsistence allowance.’

Section 53–2.2 extends similar provisions to municipal and county law enforcement officers. You inquire of the treatment
of the declaration of the five dollars as a ‘statutory subsistence allowance’ for South Carolina State income tax purposes.

Section 65–251 of the South Carolina Code defines gross income to include:
‘* * * income * * * derived from salaries, wages or compensation for personal services, of whatever kind and in whatever
form paid * * * and income derived from any source whatsoever. * * *.’

The language of the section is intended to cover all income received by any taxpayer and thus by its language any part
of the above allowance that constitutes income to the law enforcement officer is to be included and reported on the tax
return.

Section 65–258 of our Code defines adjusted gross income and in subparagraph (2) provides:
‘For purposes of this chapter, the term ‘adjusted gross income’ means in the case of an individual, gross income minus:

(2) Travel expenses incurred by the taxpayer in performing services as an employee if the amount
reimbursed is included in gross income;'

The term ‘subsistence’ is likewise broad and may cover expenses that are not deductible or excludable from gross income.
The term is defined in Webster's New Collegiate Dictionary to include:
‘(2) Means of support; provisions; supplies; also, maintenance; livelihood.’

It is thus the opinion of this office that before the allowance or any portion thereof provided for subsistence can be
excluded or deducted from gross income, the same must in fact be expended for expenses that are otherwise deductible
or excluded from gross income by the provisions of Chapter 5 of Title 65.
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It would be necessary to have the facts surrounding the actual expenditures before any determinative opinion could
be issued; however, the declaration in the statute for the allowance is not sufficient authority to exclude or deduct the
allowance from taxable income.

Joe L. Allen, Jr.
Assistant Attorney General
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