ALAN WILSON
ATTORNEY GENERAL May 8,2018

The Honorable Sean M. Bennett
Member

South Carolina Senate

P.O. Box 142

Columbia, SC 29202

Dear Senator Bennett:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The letter
requests “an opinion regarding a county boundary line shift and the implications for assessment
of rollback taxes and which county would receive rollback taxes, if there was a change in use.”
The letter specifically cites to S.C. Code Ann. § 12-43-220(d)(4) which states:

Except as provided pursuant to Section 12-43-222, when real property which is in
agricultural use and is being valued, assessed, and taxed under the provisions of
this article, is applied to a use other than agricultural, it is subject to additional
taxes, hereinafter referred to as roll-back taxes, in an amount equal to the
difference, if any, between the taxes paid or payable on the basis of the valuation
and the assessment authorized hereunder and the taxes that would have been paid
or payable had the real property been valued, assessed, and taxed as other real
property in the taxing district, in the current tax year (the year of change in use)
and each of the five tax vears immediately preceding in which the real property
was valued, assessed. and taxed as herein provided. If in the tax year in which a
change in use of the real property occurs the real property was not valued,
assessed, and taxed under this article, then the real property is subject to roll-back
taxes for each of the five tax years immediately preceding in which the real
property was valued, assessed, and taxed hereunder. In determining the amounts
of the roll-back taxes chargeable on real property which has undergone a change
in use, the assessor shall for each of the roll-back tax years involved ascertain:

(A) the fair market value without consideration of the standing timber of such real
property under the valuation standard applicable to other real property in the
same classification;

RENMBERT C. DENNIS BUILDING  « POST OFFICE BOX 11349 » COLUMBIA, SC26211-1549 o TELEPHONE 803-734-3970 & FACSIMILE §03-253-6283



The Honorable Sean M. Bennett
Page 2
May 08, 2018

(B) the amount of the real property assessment for the particular tax year by
multiplying such fair market value by the appropriate assessment ratio
provided in this article;

(C) the amount of the additional assessment on the real property for the particular
tax year by deducting the amount of the actual assessment on the real
property for that year from the amount of the real property assessment
determined under (B) of this section;

(D) the amount of the roll-back for that tax year by multiplying the amount of the

additional assessment determined under (C) of this section by the property tax
rate of the taxing district applicable for that tax year.

Law/Analysis

It is this Office’s opinion that a court would likely find the county in which real property
is located when the change in use occurs would receive the roll-back taxes subject to S.C. Code
Ann. § 12-43-220(d)(4) notwithstanding that the property had changed tax districts as a result of
a county boundary line shift. This Office’s opinion is informed by the rules of statutory
interpretation which require a determination of the General Assembly’s intent. Mitchell v. City
of Greenville, 411 S.C. 632, 634, 770 S.E.2d 391, 392 (2015) (“The cardinal rule of statutory
interpretation is to ascertain and effectuate the legislative intent whenever possible.”). Where a
statute’s language is plain and unambiguous, “the text of a statute is considered the best evidence
of the legislative intent or will.” Hodges v. Rainey, 341 S.C. 79, 85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000).

Examining Section 12-43-220(d)(4) in light of the principles of statutory construction
discussed above, the plain language of the statute states that the “real property which is in
agricultural use” becomes subject to “additional taxes” when the property is applied to a non-
agricultural use. The statute further clarifies that this additional tax is calculated as of the
“current tax year (the year of change in use)” and during a roll-back period of up to five years.
Subsections (A)-(D) provide a formula by which assessors are to calculate roll-back tax for each
tax year. This formula requires an individual calculation for each year of the roll-back period.
The additional assessment for each year is multiplied by the “the property tax rate of the taxing
district applicable for that tax year.” S.C. Code Ann. § 12-43-220(d)(4)(D). If there is a change
in a county boundary line which results in annexing the real property to a different taxing
district, for each year of the roll-back period, the statute’s plain language requires the assessor to
apply tax rate for the applicable taxing district. Such a change could result in using a different
taxing rate from one year to the next or proration in a given year because the property could be
considered to have moved between different taxing districts.

We next address the question your question of regarding which county would receive
roll-back taxes as a result of a change in use of real property under S.C. Code Ann. § 12-43-
220(d)(4). Section 12-43-220(d)(4) contains no suggestion of legislative intent to divide the
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additional taxes between multiple counties in the case of a county boundary line shift. The
statute includes a formula for calculating the amount of roll-back taxes which may require using
a tax rate employed by an applicable tax district in a given year and a separate tax rate employed
by a formerly applicable tax district for other years within the roll-back period. These roll-back
taxes are referred to as “additional taxes” rather than “past-due taxes.” This language suggests
the General Assembly did not view these taxes as being due during the tax years of the roll-back
period. To the contrary, considering real property which is in agricultural use only becomes
subject to the additional taxes according to Section 12-43-220(d)(4) when it is applied to a use
other than agricultural, it is this Office’s opinion that a court would likely find the additional
taxes are only owed to the county in which the property is located at the time of the change in
use.

Please note, however, in researching this Opinion, we were unable to locate state court
precedent interpreting S.C. Code Ann. § 12-43-220(d)(4) in regards to the assessment of roll-
back taxes on real property that had changed tax districts as a result of a county boundary line
shift. Due to the lack of judicial precedent in this state, this conclusion cannot be completely
free from doubt. It may be advisable to seek more certainty by obtaining a declaratory judgment
from our state courts. See S.C. Code § 15-53-20 (1976 Code, as amended).

Conclusion

It is this Office’s opinion that a court would likely find the county in which real property
is located when the change in use occurs would receive the roll-back taxes subject to S.C. Code
Ann. § 12-43-220(d)(4) notwithstanding that the property had changed tax districts as a result of
a county boundary line shift.

Sincerely,

; / -
Wethar bt
Matthew Houck
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook
Solicitor General



