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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 4044

July 2, 1975

*1  Mr. Wendell S. Paulk
Project Developer
State Liaison Office
S. C. Department of Parks, Recreation and Tourism
Box 113
Columbia, SC 29201

Dear Mr. Paulk:
As per our telephone conversation of June 26, 1975, and your letter of June 27, 1975, enclosed is an opinion answering
the question as to whether or not Marion School District Number 1 is required to sell land in its possession or whether
the District may donate such land. It is the opinion of this Office that Marion School District Number 1 does not have
the statutory authority to donate public land and therefore pursuant to Section 21–238 many only sell or lease land.

Section 21–238, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA (1962) provides in part:
The school trustees of the several school districts may sell or lease school property, real or personal, in their school
district whenever they deem it expedient to do so and apply the proceeds of any such sale or lease to the school fund of
the district. The consent of the county board of education shall be first obtained by the trustees desiring to make any
such sale or of lease. The board of trustees, within thirty days after making any such sale or lease shall send a report
thereof to the county board of education, setting forth the terms and amount of the sale or lease. The provisions of this
section shall not apply to the sale of surplus school buildings or the disposition of funds realized therefrom.

This statute only gives to the school trustees of the district the power to sell or lease school property; they do not have
the power to donate such property. As there are no special provisions which apply to Marion School District Number
1, the trustees of this district are bound by the above section. As a general rule,
. . . state officers, boards, commissions and departments have such powers as may have delegated to them by express
constitutional and statutory provisions, or as may properly be implied from the nature of the particular duties imposed on
them. This power cannot be varied or enlarged by usage or by administrative construction. Executive and administrative
officers, boards, departments, and commissions, have no powers beyond those granted by express provision or necessary
implication. 81 C.J.S. States Section 58 at 977–978.

Since the trustees of the school district were given no express authority to donate land, they are bound by the provisions
of Section 21–238, CODE OF LAWS OF SOUTH CAROLINA (1962).

As to your second question concerning whether or not the school must receive fair market value for the property it sells,
it is the opinion of this Office that they do not have to receive fair market value. First, the trustees of the school district
sell school property only when ‘they deem it expedient to do so . . ..’ Prior to consummating any sell, the trustees of the
school district must have the consent and approval of the county board of education. Therefore, whatever is approved
by the county board of education and the school trustees is the fee at which the property must be sold.
 Yours very truly,
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*2  M. Elizabeth Crum
Assistant Attorney General
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