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*1 The offices of Chief of Police and Fire Chief constitute dual office holding when held simultancously by one
individual.

TO: John B. Williams, Esquire
Bonneau Town Attorney

Post Office Box 1288

Moncks Corner, South Carolina 29461

QUESTION PRESENTED:

Your question as presented to our office is whether the offices of Chief of Police and Fire Chief constitute dual office
holding under Art. 2, Section 2, of the Constitution of South Carolina when held simultaneously by one individual.

AUTHORITIES:

Edge v. Town of Cayce, 187 S.C. 171, 197 S.E. 216; Sanders v. Belue, 78 S.C. 171; Sec. 47-1171, 1962 Code of Laws
of South Carolina, as amended.

DISCUSSION:

It is the established opinion of this Office that the office of Chief of Police constitutes an ‘office’ under Art. 2, Sec. 2, of
the Constitution of South Carolina. Edge v. Town of Cayce, 187 S.C. 171, 197 S.E. 216.

In regard to the office of Fire Chief, there is no established opinion as to whether this position constitutes an ‘office’;
however, the office of Fire Chief, since it is provided for by statutory law (Sec. 47-1171 of Code of Laws of South
Carolina (1962), as amended), falls under the Sanders v. Belue, 78 S.C. 171 concept of an office holder:

‘one who is charged by law with duties involving an exercise of some part of the sovereign power. . .’

It is the opinion of this Office that the holding of the two offices aforementioned is a violation of the dual office holding
provisions of the Constitution of South Carolina.

Joseph C. Coleman
Deputy Attorney General
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