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Office of the Attorney General

State of South Carolina
Opinion No. 3805

June 21, 1974

*1  Re: Real Estate Licensing Law.

Mr. R. H. Baer, Jr.
Commissioner
S. C. Peal Estate Commission
Post Office Box 11979
Columbia, South Carolina 29211

Dear Commissioner Baer:
You have requested that this Office advise you as to whether apartment managers are required by the laws of this State
to be licensed by the South Carolina Real Estate Commission.

Section 56–1545, of the Code of Laws of South Carolina provides:
‘It shall be unlawful for any person to act as a real estate broker, counsellor, real estate salesman, appraiser, property
manager, or real estate auctioneer, or to advertise or assume to act as such without first having obtained a license issued
by the Real Estate Commissioner.’

The term ‘broker’ is defined in Section 56–1545.1:1 as:
‘any person who for a fee, commission or other valuable consideration, or with the intent or expectation of receiving a
fee, commission or consideration, negotiates or attempts to negotiate the the listing, sale, auction, purchase, exchange
or lease of any real estate or of the improvements thereon, or collects rents or attempts to collect rents, or who advertises
or holds himself out as engaged in any of the foregoing activities. The term also includes any person employed by or on
behalf of the owner of real estate to conduct the sale, auction, leasing, or other disposition thereof at a salary or for a fee,
commission or any other consideration. It also includes any person who engages in the business of charging an advance
fee or contracting for collection of a fee in connection with any contract whereby he undertakes primarily to promote
the sale of real estate through its listing in a publication issued primarily for such nurnose, or for referral of information
concerning such real estate to brokers, or both.’

While apartment managers are not specifically mentioned in this statute, it is clear that they would be included within the
definition of ‘broker’ if they for a fee, commission or other valuable consideration, or with the expectation of receiving
the same, negotiates the listing or lease of apartments, or who collects rents from apartments or who holds himself out
as being engaged in any of these activities.

It is therefore the opinion of this Office that apartment manager must be licensed by the South Carolina Real Estate
Commission if they engage in any of the above-mentioned activities, and should they not be so licensed, they are in
violation of the laws of this State.
 Very truly yours,

Timothy G. Quinn



Mr. R. H. Baer, Jr., 1974 S.C. Op. Atty. Gen. 190 (1974)

 © 2019 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works. 2

Senior Assistant Attorney General

1974 S.C. Op. Atty. Gen. 190 (S.C.A.G.), 1974 S.C. Op. Atty. Gen. No. 3805, 1974 WL 21312

End of Document © 2019 Thomson Reuters. No claim to original U.S. Government Works.


