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The Honorable Shannon Erickson

South Carolina House of Representatives
District No. 124

320-C Blatt Building
Columbia, SC 29201

Dear Representative Erickson:

You seek our opinion regarding the interpretation of S.C. Code Ann. Section 63-13-
20(4)(e) relating "to exemptions from the definition of a child care facility as relates to what is
commonly called summer camps." By way of background, you state the following:

Item (4) is the definition of a child care facility and what it not a child care facility.
Subitems (a) through (j) are specifically exempted [is] the definition of childcare
facilities. Item (e) reads:

(e) school vacation or school holiday day camps for children operating in distinct
sessions running less than three weeks per session unless the day camp permits
children to enroll in successive sessions so that their total attendance may exceed
three weeks;

As I read this provision, what is clear to me is that any summer camp that is in
business or operation for more than three weeks during the summer is not exempt
from the definition of a child care facility. It would seem a reasonable conclusion
that the General Assembly recognized many sports camps, vacation bible schools and
other special camps operate on a limited basis for a period of three weeks or less.
They also recognized that many summer camps are in the business of child care
throughout the summer while school is out. These multi-week camps are in the
business of child care and are therefore defined as child care facilities and are NOT

exempt from licensing.
Item (e) is an exception which clearly implies this is a carve out of a larger group

of summer camps — namely those that are in operation longer than three weeks.
Again what is excepted from the definition of a child care facility is the three weeks
or less camps. This is then qualified by the word "unless". "Unless" the day camp
permits children to enroll in successive sessions so that their total attendance may
exceed three weeks. Some have read this and come to the absurd conclusion that the
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same children can be re-enrolled in what is for all intents and purposes the same

program they were in during the previous three weeks.

Certainly it can be said that a summer camp open for all or a major portion of the

summer is defined as a child care summer camp fitting the definition of a child care

facility. The question then becomes - can a summer camp "stack" three week

sessions to subvert the intent of the law. In the first part of item (e) the words

"operating in distinct sessions" appear. Again I believe the reasonable expectation

was to accommodate a three week cheerleading camp or three- week baseball camp

for example. It is beyond reasonable belief that a summer camp could say they have

three- week session A followed by three-week session B followed by C and D to get

12 straight weeks of being in the business of a summer camp. Or equally

unbelievable would be three weeks of "reading" camp followed by three weeks of

"math" etc.

One can quickly see how this could be abused. If it is basically the same

population of children doing largely the same activities, it seems to me that these are

summer camps fitting the definition of a child care facility. The plain meaning leads

to that understanding. To read it otherwise is to have the exception ("unless the day

camp permits children to enroll in successive sessions so that their total attendance

may exceed three weeks") devour the exception ("camps for children operating... less

than three weeks").

Let me close with this thought. The State seeks to do its best to protect children

who are in places that are in the business of providing child care. These extended

summer camps are, under any definition, in fact in the business of child care. These

summer camps should be held to a high standard of protecting children. It is an easy

internet search to find summer camps who are subverting (or possibly unaware of the

law) this law in our very state that leave the children and parents with little

opportunity to address a tragedy after it happens and sadly denies the child and parent

a level of protection on the front end.

S.C. Code Ann. Section 63-13-10 et seq. deals with the regulation of childcare facilities,

as defined. Section 63-13-10 sets forth the overarching purpose of these provisions:

(A) The intent of this chapter is to define the regulatory duties of government

necessary to safeguard children in care in places other than their homes, ensuring

for them minimum levels of protection and supervision. Toward that end, it is

the purpose of this chapter to establish statewide minimum regulations for the

care and protection of children in childcare facilities, to ensure maintenance of

these regulations and to approve administration and enforcement to regulate

conditions in such facilities. It is the policy of the State to ensure protection of

children under care in childcare facilities and to encourage the improvement of

childcare programs.

(B) It is the further intent of this chapter that the freedom of religion of all citizens is

Nothing in this chapter shall give any governmental agency

jurisdiction or authority to regulate, supervise, or in any way be involved in any

Sunday school, Sabbath school, religious services or any nursery service or other

program conducted during religious or church services primarily for the

convenience of those attending the services.

inviolate.
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(C) Nothing in this chapter shall create authority for the Department of social

Services to influence or regulate the curriculum of childcare facilities.

As you note, § 63-13-20 is a definitional section,
facilities" as follows:

Section 63-13-20(4) defines "childcare

Means a facility which provides care, supervision, or guidance for a minor child who
is not related to blood, marriage or adoption to the owner or operator of the facility
whether or not the facility is operated for profit and whether or not the facility makes

a charge for services offered by it. This definition includes, but is not limited to day

nurseries, nursery schools, childcare centers, group childcare homes, and family

childcare homes.

The term "childcare" is defined by § 63-13-20(2) as meaning "the care, supervision, or guidance

of a child or children, unaccompanied by the parent, guardian, or custodian, on a regular basis,
for periods of less than twenty-four hours per day, but more than four hours, in a place other than

the child's or the children's own home or homes." The General Assembly also designated a
number of exceptions to the term "childcare facilities" in § 63-13-20(4). These exclusions
include:

(e) school vacation or school holiday day camps for children operating in distinct
sessions running less than three weeks per session unless the day camp permits

children to enroll in successive sessions so that their total attendance may exceed

three weeks.

The question you raise is the meaning of the exclusion from the definition of "childcare
facilities." As stated, you note that "[s]ome have read this and come to the absurd conclusion
that the same children can be re-enrolled in what is for all intents and purposes the same program
they were in during the previous three weeks." As will be demonstrated below, such a
construction is a circumvention of not only the language, but the express purpose of the State.

Law/Analysis

In interpreting § 63-13-20(4)(c), well-settled rules of statutory construction must be

consulted. As set forth in On. S.C. Att'v Gen., 201 1 WL 1740748 (April 26, 201 1), a number of
these principles of interpretation were summarized as follows:

In interpreting any statute, we must begin with certain fundamental principles of
statutory construction. First and foremost, is the cardinal rule that the primary
purpose in interpreting statutes is to ascertain the intent of the Legislature. State v.
Martin. 293 S.C. 46, 358 S.E.2d 697 (1987). In addition, a statute as a whole must
receive a practical, reasonable, and fair interpretation consonant with the purpose,
design and policy of the lawmakers. Cauehman v. Columbia Y.M.C.A.. 212 S.C.

337, 47 S.E.2d 788 (1948). Words must be given their plain and ordinary meaning
without resort to subtle or forced construction to limit or expand the statute's
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operation. State v. Blackmon. 304 S.C. 270, 403 S.E.2d 660 (1991). Furthermore, a
particular clause or provision in a statute should not be construed in isolation, but
should read it in conjunction with the purpose of the statute and the policy of the law.
State v. Gordon. 356 S.C. 143, 588 S.E.2d 105 (2003). In addition, in determining
the legislative intent, the Court will, if necessary, reject the literal import of words
used in a statute. It has been said that "words ought to be subservient to the intent,
and not the intent to the words." Greenville Baseball. Inc. v. Bearden. 200 S.C. 363,
20 S.E.2d 813, 816 (1942).

Moreover, that opinion recognized that:
Additionally, a statute will be construed to avoid an absurd result. Any statute must
be interpreted with common sense to avoid unreasonable consequences. United
States v. Rippetoe. 178 F.2d 735 (4th Cir. 1949). A sensible construction rather than
one which leads to irrational results is always warranted. McLeod v. Montgomery.
244 S.C. 308,136 S.E.2d, 778(1964).

Further, "where a statute is remedial in nature, it must be broadly construed in order to
accomplish the object sought." Op. S.C. Att'v Gen.. 2014 WL 4165337 (August 8, 2014) (citing

S.C. Dept. of Mental Health v. Hanna. 270 S.C. 210, 213, 241 S.E.2d 563, 564 (1978) and
Inabinet v. Roval Exchange Assur. Of London. 165 S.C. 33, 36, 162 S.E. 599, 600 (1932). In
this regard, as we stated in Op. S.C. Att'v Gen.. 2004 WL 3058239 (December 31, 2004), "[w]e
have previously concluded that a licensing statute is remedial in nature and should be liberally
construed in order to effectuate the Legislature's purpose." (citing Op. S.C. Att'y Gen., March
30, 2004).

Applying these principles of construction to the question you pose, we believe the
meaning of § 63-13-20(4)(d) is clear. The exemption only encompasses children's "day camps"
which operate in "distinct sessions" of three weeks or less. The statute itself states that the "day
camp" exceptions may not be circumvented by permitting "children to enroll in successive
sessions" which allow the three week limit to be exceeded. It is a well-recognized rule of law
that "[tjhat which cannot be done directly cannot be done indirectly." Richardson v. Blalock.
118 S.C. 438,110 S.E. 678, 679 (1922). It would be, as your letter states, absurd to permit an
exception for three weeks or less for "day camps" and then to allow that limited and sensible
exception to be circumvented by allowing a child to "stack" a succession of three week sessions
into a much longer period. We do not believe the General Assembly permitted such an "end
run."

Here, the exception must be narrowly construed, consistent with the legislative purpose
of protecting children, while at the same time, not requiring licensure of ordinary "day camps"
which, by definition, have sessions of three weeks or less. The common meaning of a "day
camp" is "a daytime program offering supervised recreational and sporting activities for
children, especially in summer and during school vacations." (google.com). A "day camp" is a
"children's camp providing recreation and meals during the day but no overnight facilities." (The
Free Dictionary). In other words, the General Assembly here required that "childcare facilities,"
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as broadly defined, must be licensed, but allowed an exception for those short term (three weeks
or less per session) holiday or summer "day camps" for children in order to encourage the use of
such camps for a child's recreational or sporting enjoyment. However, § 63-13-20(4)(e) does not

permit this limitation to be avoided through indirect means by "stacking" a child's enrollment in
successive three week sessions so that the three week limitation is rendered meaningless.

Conclusion

As your letter indicates, "[i]t would seem a reasonable conclusion that the General

Assembly recognized many sports camps, vacation Bible schools, and other special camps
operate on a limited basis for a period of three weeks or less." However, "many summer camps
are in the business of childcare throughout the summer while school is out. These multi-week
camps are in the business of childcare and are therefore defined as childcare facilities and are not
exempt from licensing." We agree with your analysis.

Here, the General Assembly's intent was simply that short term day camps for children of
three weeks or less are exempt from the definition of "childcare facilities" and do not require a
license. However, the Legislature also made clear that such day camps, whose sessions were
greater than three weeks, must be licensed. This requirement imposed by the General Assembly

cannot be circumvented by a child's attending successive sessions, one or more on top of the

other. To do so would render the exemption for day camps meaningless and would severely

undermine the requirement for licensure.

Of course, our opinion herein is construing the law as it is presently written.
General Assembly disagrees or wishes to change the law, it is, of course, free to do so.

If the

Sincerely,"

liofiert D. Cook
Solicitor General


