
Alan Wilson
Attorney General

March 27, 2019

The Honorable William M. Hixon, Member

South Carolina House of Representatives
District No. 83

416-A BlattBldg.
Columbia, SC 29201

Dear Representative Hixon:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. Your
letter raises issues regarding the South Carolina Department of Motor Vehicle's ("SCDMV")
collection of road use fees on large commercial motor vehicles. Your letter states:

Based on my direct questioning of SCDMV officials, it appears they are under the
impression that either the South Carolina Department of Revenue [SCDOR], or
county officials, should collect all intrastate road use fees.

To try to resolve this dilemma, I have looked at SC Code Section 12-37-
2850, entitled Assessment of road use fees; distribution of fees. It sets out in
pertinent part:

Beginning on January 1, 2019, the Department of Motor Vehicles
shall assess annually the road use fee due on large commercial
motor vehicles and buses based on the value determined in Section

12-37-2820 and an average millage for all purposes statewide for
the preceding calendar year and shall publish the average millage
for the preceding year by July first of each year. The Department
of Revenue, in consultation with the Revenue and Fiscal Affairs
Office, shall calculate the millage to be used to calculate the road
use fee by June first of each year for the following calendar year.
The road use fee assessed must be paid to the Department of
Motor Vehicles, in addition to the registration fees required
pursuant to Sections 56-3-660 and 56-3-670, at the time and in the
manner that the registration fees on the vehicle are paid pursuant to
Sections 56-3-660 and 56-3-670. [Emphasis supplied.]
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As additional information, my reading of SC Code Article 23, containing

SC Code Sections 12-37-2810, et seq., reveals that Sections 12-37-2860(B) and

(C) provide:

(B) Instead of any property tax and the registration requirements

provided in Sections 56-3-110 and 56-3-700 on semitrailers and

trailers of motor carriers as defined in Section 12-37-2810, and

commonly used in combination with a large commercial motor

vehicle, a one-time fee payable to the Department of Motor

Vehicles in the amount of eighty-seven dollars is imposed on all

semitrailers and trailers currently registered and subsequently on

each semitrailer and trailer before being placed in service.

(C) The fee imposed pursuant to subsection (B) and the

registration requirements of this article are in lieu of any local

road use fee, registration fees, or any other vehicle-related fee

imposed by a political subdivision of this State on a trailer or

semitrailer. [Emphasis Supplied]

Since SCDMV is reporting that it will not collect intrastate large

commercial motor vehicle road use fees, with what I am concerned will result in

an unnecessarily complicated large commercial motor vehicle road use fee

collection system for the State of South Carolina, I am hereby requesting an

Attorney General's opinion to answer the following questions;

1. Does SC Code Section 12-37-2850 place an affirmative duty on the

SCDMV to collect all large commercial motor vehicle road use fees, that

is, all interstate and intrastate fees that are owed?

2. If you are of the opinion that this code section does not place an

affirmative duty on SCDMV to collect all of these fees, then what state

agency, or other entity, has the affirmative duty to collect interstate large

commercial motor vehicle road use fees? Who then must collect the

intrastate road use fees?

3. SC Code Section 12-37-2865 Distribution ofrevenues from road use and

one-time fee assessments appears to distribute 75% of the one-time fee

assessed under SC Code Section 12-37-2860, as well as the road use fee

under SC Code Section 12-37-2850, to the various counties based on a

ratio of total state and federal miles within a particular county as compared

to the total state and federal highway miles within our state boundaries.
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Given this distribution formula, do you see any obligation for counties to

collect the intrastate large commercial motor vehicle road use fees when it

appears they are a distributee of these funds as opposed to a collector of

these funds?

Law/Analysis

This Office understands that the request letter was also sent directly to SCDMV for its

response. SCDMV provided this Office a copy of its March 14, 2019 response. In part,

SCDMV responded:

The Department of Motor Vehicles (DMV) has not declined to collect intrastate

road use fees on large commercial trucks. Intrastate carriers have the opportunity

pay road use fees directly to the Department. Our agency currently collects and

distributes the funds in accordance with Title 12.

While it is true that SC Code Section 12-37-2850 requires the road use fees to be

assessed by the department, the department does not understand that Section to

require that payment must be made only to the Department as opposed to giving

registrants the option of payment either to the department or to the counties with

remittal to the department. This was the process that was followed prior to Act 40

of 2017 for collection by the counties and remittal to the Department of Revenue

for ad valorem tax.

This Office cannot make factual determinations in an opinion and will generally assume

facts as provided in a request letter for purposes of providing legal analysis. Op. S.C. Att'v Gen..

2012 WL 1371025, at *2 (April 1 1, 2012) ("[F] actual determinations ... are beyond the scope of

an opinion of the Attorney General."). However, SCDMV's response indicates that it does

permit the road use fees due on large commercial motor vehicles to be paid either directly to the

department or to the counties who remit payment to the department. SCDMV's response further

states that it does not interpret S.C. Code Ann. § 12-37-2850 to prohibit this practice.

It is this Office's long standing policy, like that of our state courts, to defer to an

administrative agency's reasonable interpretation of the statutes and regulations that it

administers. See Op. S.C. Att'v Gen,. 2013 WL 3133636 (June 11, 2013). In Kiawah Dev.

Partners. II v. S.C. Dep't of Health & Envtl. Control. 411 S.C. 16, 34, 766 S.E.2d 707, 718

(2014), the South Carolina Supreme Court explained why this deference is warranted, "[W]e

give deference to agencies both because they have been entrusted with administering their

statutes and regulations and because they have unique skill and expertise in administering those
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statutes and regulations." The Court further identified when our state courts will not defer to the

administering agency as follows:

[T]he deference doctrine properly stated provides that where an agency charged

with administering a statute or regulation has interpreted the statute or regulation,

courts, including the ALC, will defer to the agency's interpretation absent

compelling reasons. We defer to an agency interpretation unless it is "arbitrary,

capricious, or manifestly contrary to the statute."

41 1 S.C. at 34-35, 766 S.E.2d at 718.

Since January 1, 2019, SCDMV has been authorized to administer the annual assessment

of road use fees due on large commercial motor vehicles at issue here. See S.C. Code Ann. § 12

37-2850; 2017 Act No. 40, § 8.A. Therefore, this Office likewise defers to SCDMV's

interpretation of S.C. Code Ann. § 12-37-2850 unless it is "arbitrary, capricious, or manifestly

contrary to the statute." Kiawah Dev. Partners. II. supra.

As emphasized in the request letter, the question of whether SCDMV's interpretation of

Section 12-37-2850 is reasonable depends on whether the statement that "[t]he road use fee

assessed must be paid to the Department of Motor Vehicles" is incompatible with allowing those

fees to be paid to the counties who then remit payment to the department. The rules of statutory

construction state that where a statute's language is plain and unambiguous, "the text of a statute

is considered the best evidence of the legislative intent or will." Hodges v, Rainev. 341 S.C. 79,

85, 533 S.E.2d 578, 581 (2000). Further, when a statute authorizes an action that is accompanied

by the word "must," courts generally interpret this to mean the action is nondiscretionary. See

S.C. Police Officers Ret. Svs. v. City of Spartanburg. 301 S.C. 188, 391 S.E.2d 239 (1990)

("shall" and "must" are considered mandatory words according to principles of statutory

construction). Therefore, SCDMV must accept payment of road use fees. The response from

SCDMV states that it does accept payment of road use fees. SCDMV accepts payments both

directly at SCDMV facilities and indirectly from the counties who remit payments to the

department.

Based on the explanation in SCDMV's response, this Office understands SCDMV to

interpret the phrase in Section 12-37-2850 "paid to the Department of Motor Vehicles" to

include a payment of road use fees to a county which is then remitted to SCDMV. SCDMV

supports this position in its response by noting that, prior to being amended by 2017 Act No. 40,

§ 8.A, the Department of Revenue ("SCDOR") allowed counties to accept payment with remittal

to SCDOR under Section 12-37-2850. Section 12-37-2850 previously read as follows:

The Department of Revenue shall assess annually the taxes due based on the

value determined in Section 12-28-2820 and an average millage for all purposes
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statewide for the preceding calendar year and shall publish the average millage for

the preceding year by June 1 of each year. The taxes assessed must be paid to the

Department of Revenue no later than December 3 1 of each year and may be made

in two equal installments. Distribution of the taxes paid must be made by the

State Treasurer's Office based on the distribution formula contained in Section

12-37-2870.

S.C. Code Ann. § 12-37-2850 (2014) (emphasis added). The emphasized language regarding the

payment of taxes to SCDOR mirrors the current language in Section 12-37-2850 regarding the

payment of road use fees to SCDMV. If SCDOR did in fact follow the same practice of

allowing counties to collect payments and then remit these payments to SCDOR under the prior

statutory scheme, a court would likely find that SCDMV' s interpretation, which is based on

identical statutory language, is not arbitrary and capricious. Moreover, SCDMV's interpretation

does not appear to be expressly contradicted by the plain language of the statute or by

implication. Therefore, our state courts would likely defer to this SCDMV interpretation of S.C.

Code Ann. § 12-37-2850. See Kiawah Dev. Partners. II. supra ("We defer to an agency

interpretation unless it is 'arbitrary, capricious, or manifestly contrary to the statute.'"). This

Office notes that the phrase "paid to the Department of Motor Vehicles" is not a defined term

within Article 23 of Title 12, Chapter 37. If the General Assembly intended that road use fees

could be paid only by making payment directly to SCDMV, statutory clarification that the phrase

"paid to the Department of Motor Vehicles" does not include payments made to the counties

with remittal to the SCDMV may be appropriate.

Finally, this Office received comments from the South Carolina Trucking Association

("SCTA") regarding policy considerations in addition to the logistical challenges motor carriers

face when complying with SCDMV's road use fee payment policy. The SCTA raised concerns

about the consistency and transparency in billing from counties. One example included a county

providing a lump-sum bill with "improper and confusing terminology, with no line-itemization

or explanation as to any partial payment options." While these complaints may be justified, this

Office must defer to SCDMV's interpretation of S.C. Code Ann. § 12-37-2850 because it is the

agency charged to administer it. As stated above, the General Assembly may wish to address the

issues the SCTA raises with legislative clarification regarding the entities which are authorized

to accept payment of road use fees. Alternatively, to create consistency in billing practices

among the counties who remit payment to SCDMV, the department may choose to develop

regulations which stipulate the process or forms that the counties use when processing road use

fees.

Conclusion

It is this Office's opinion that a court would likely defer to the South Carolina

Department of Motor Vehicle's ("SCDMV") interpretation of S.C. Code Ann. § 12-37-2850

because it is the agency charged with its administration. See Kiawah Dev. Partners. II. 411 S.C.
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16, 34-35, 766 S.E.2d 707, 718 ("We defer to an agency interpretation unless it is 'arbitrary,

capricious, or manifestly contrary to the statute.'"). In relevant part, S.C. Code Ann. § 12-37

2850 states, "The road use fee assessed must be paid to the Department of Motor Vehicles..."

(Supp. 2018). This Office understands SCDMV to interpret the phrase in Section 12-37-2850

"paid to the Department of Motor Vehicles" to include a payment of road use fees to a county

which is then remitted to SCDMV. SCDMV supports this position in its response by noting that,

prior to being amended by 2017 Act No. 40, § 8. A, the Department of Revenue ("SCDOR")

allowed counties to accept payment with remittal to SCDOR under Section 12-37-2850. If

SCDOR did in fact follow the same practice of allowing counties to collect payments and then

remit these payments to SCDOR under the prior statutory scheme, a court would likely find that

SCDMV' s interpretation, which is based on identical statutory language, is not arbitrary and

capricious. Moreover, SCDMV's interpretation does not appear to be expressly contradicted by

the plain language of the statute or by implication. This Office notes that the phrase "paid to the

Department of Motor Vehicles" is not a defined term within Article 23 of Title 12, Chapter 37.

If the General Assembly intended that road use fees could be paid only by making payment

directly to SCDMV, statutory clarification that the phrase "paid to the Department of Motor

Vehicles" does not include payments made to the counties with remittal to the SCDMV may be

appropriate. Alternatively, to create consistency in billing practices among the counties who

remit payment to SCDMV, the department may choose to develop regulations which stipulate
the process or forms that the counties use when processing road use fees.

Sincerely,

Matthew Houck

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


