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*1 The Honorable Rex L. Carter
Speaker of The House
The House of Representatives
Post Office Box 11867

Columbia, South Carolina 29211

Dear Mr. Carter:

In your letter of August 29, 1974, you asked whether or not the House of Representatives is bound by the provisions
of Section 18 Part II of the Appropriation Act of 1974, R. No. 1314 July 9, 1974, with regard to the adoption of the
Florida Legislative System and the accompanying computer systems needed to implement the Florida System. It is the
opinion of this Office that Section 18 Part II of the appropriation Section 18 Part II of the Appropriation Act does not
bind Representatives.

The pertinent part of Section 18 provides:
Notwithstanding any other provision of law, all State agencies and departments, before contracting for fifteen hundred

dollars or more with private individuals or companies for products or services, shall invite bide on such contract from
at least three qualified sources. (Emphasis applied). Section 18 Part II R. No. 1314.

The provisions of this Section apply only to ‘all State agencies and departments.” The House of Representatives is not a
State agency or department and is therefore, not covered under the provisions of this Act. The House of Representatives,
in order to be bound by such an Act, must be specific referred to or the intent to bind the House must appear in the
Legislation. Consequently, any time that the House of Representatives enters into a contract itself, the House is not
bound by Section 18 Part II. However, if the House enters into a contract through a State agency or department, that
department or agency is bound by that bid provision.

Specifically, you questioned whether or not bids must be invited for softward packages for the computer system and
point out the fact that the systems required for the State computers are manufactured by only one company. As pointed
out above, Section 18 requires that bids be invited from ‘at least three qualified sources.” To determine legislative intent
this Section must be looked at in its entirely. This Office feels that in passing Section 18, the legislature intends to require
all State agencies and departments to invite multiple bids when there are qualified sources from which to invite the bids.
Where there is only one qualified source from which to invite a bid, the multiple bid situation envisioned by the legislature
does not exist; therefore, where there is only one qualified source from which the materials or services can be obtained,
bid invitations are not necessary. However, this Office feels that if two qualified sources existed this would be included
within the multiple bid situation provided for in Section 18. The requirement of ‘at least three qualified sources' simply
provides for a minimum number from which bids must be invited in situations where there are three or more qualified
sources. Furthermore, this Office is of the opinion that to be invited to submit bids to a State agency or department, the
source must be qualified to supply the necessary products or services at the time bids are invited.

*2 Consequently, since the House of Representatives is not covered by the contracting provisions of Section 18 Part
IT any contract in which it enters into is not subject to the bid requirements of Section 18. Furthermore, in any instance
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where there is only one qualified source for the materials or services for which the House is contracting, the House is
exempt from the provisions of Section 18.
Very truly yours,

M. Elizabeth Crum
Assistant Attorney General
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