ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

June 18, 2019

Lawrence E. Flynn, Esq.
City Attorney for Union, SC
350 East St. John St.
Spartanburg, SC 29302

Dear Mr. Flynn:

We received your request seeking an opinion on when a decrease in a mayor’s salary can
be made effective. This opinion sets out our Office's understanding of your question and our
response.

Issue (as quoted from your letter):

The City [of Union, S.C.] operated under the mayor-council form of government
pursuant to Title 5, Chapter 9 of the Code of Laws of South Carolina . . . until
November 2016 when an election was held which resulted in a change in the form
of government. The City now operates under the council form of government
pursuant to Title 5, Chapter 11. As a result of such change of government, City
Council is considering hiring a full-time city administrator, which will reduce the
time required by the mayor to fulfill mayoral duties. City Council is
contemplating a reduction in the mayor’s salary to compensate for his reduced
duties.

The City of Union requests an opinion from your office on the following:

1) Is a reduction of the mayor’s salary governed by the provisions of S.C. Code
Ann. § 5-7-170[]?

2) Depending on the answer to question one, when can such decrease go into
effect?

Law/Analysis:

It is the opinion of this Office that Section 5-7-170 does not govern the timing of a
reduction of a mayor’s salary following a change in the municipal form of government in the

- situation you describe. See Op. S.C. Att’y Gen., 2004 WL 2745681 (2004). This conclusion is
consistent with a prior opinion of our Office which addressed an increase in a mayor’s salary
following a change in the City of Union form of government in 2004. Id. Our discussion follows.
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In the way of background, Section 5-7-170 reads in full:

The council may determine the annual salary of its members by ordinance;
provided, that an ordinance establishing or increasing such salaries shall not
become effective until the commencement date of the terms of two or more
members elected at the next general election following the adoption of the
ordinance, at which time it will become effective for all members whether or not
they were elected in such election. The mayor and council members may also
receive payment for actual expenses incurred in the performance of their official
duties within limitations prescribed by ordinance.

S.C. Code Ann. § 5-7-170 (2004) (emphasis added). Several prior opinions of this Office have
discussed this statute at length, and those opinions contain a fuller exposition of Section 5-7-170
than is necessary in this opinion. See, e.g., Ops. S.C. Att’y Gen., 1989 WL 406105 (February 17,
1989), 2014 WL 2538226 (May 5, 2014).

For the purposes of this opinion, we focus here on one prior opinion which specifically
addressed whether Section 5-7-170 controlled a change to a mayor’s salary following a change in
the municipal form of government. Op. S.C. Att’y Gen., 2004 WL 2745681 (November 8, 2004).
Our research reveals that in 2004 a referendum was conducted and succeeded in changing the
Union, SC form of government from a “weak mayor” to a “strong mayor” form of government
pursuant to Section 5-9-10 et seq. Id. As a result of this change, the City was considering
whether “to assign the duties of full-time Administrator to the mayor.” /d. Our Office was asked
whether “the council [could] set a salary for that position [of mayor] after the ordinance adopting
the form of government is approved.” Id. We opined that the council was not prohibited either by
Section 5-7-170 or other applicable law from increasing the salary, observing:

Authorities from other jurisdictions have concluded that statutes such as §
5-7-170 are inapplicable “... where the duties added or taken away are extrinsic to
the office and not incidental or germane thereto ....” 67 C.J.S. Officers, § 235.
Moreover, other authorities have concluded that where a new form of government
is created, the council may fix the salary of new officers, such as the mayor,
notwithstanding a prohibition against increasing the mayor's salary during the
term for which he is elected. Rockwood v. City of Cambridge, 228 Mass. 249, 117
N.E. 312 (1917).

Id. The opinion also observed “that the General Assembly created the separate position of
Administrator in § 5-9-40” and reasoned:
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Such would indicate that the assignment of such duties to the mayor in a “strong
mayor” form of government would constitute an example of duties which are
“extrinsic ... and not incidental or germane thereto.” 67 C.J.S. Officers, supra at §
235. As we understand your letter, any additional compensation for the mayor
would be compensation for additional duties of Administrator imposed by Union
City Council. As such, we do not believe such would contravene state law.

Id, see also Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 2364242 (2012) (municipal council has discretion
following a change in the form of government to adjust officer salaries accordingly).

It appears that the same reasoning in our 2004 opinion controls the question here.
Following the change in form of government in 2016, the council anticipates that the Union
mayor will have their duties decreased as a direct result of that change in government.
Presumably those duties are “extrinsic . . . and not incidental or germane thereto.” Op. S.C. Att’y
Gen., 2004 WL 2745681 (November 8, 2004) (quoting 67 C.J.S. Officers, § 235). This is the
mirror image of the increase to the duties of that office considered in 2004. Just as Section 5-7-
170 did not govern the timing of a pay increase then, we believe that a court would conclude that
Section 5-7-170 does not govern the timing of a pay decrease now. /d.

Your letter also asks when such a pay decrease may go into effect. One previous opinion
of this Office addressed when a change in a municipal form of government would go into effect
following a referendum, and whether Section 5-7-170 or other law impacted the timing of the
change. Op. S.C. Att'y Gen., 2012 WL 2364242 (June 11, 2012). That opinion concluded:

We have discovered no other provision fixing an effective date for
subsequent changes in municipal form. Accordingly, it is our opinion that a court
likely would find a municipality may fill that gap by ordinance.

Id. (citing Op. S.C. Att’y Gen., 1988 WL 383523 (May 10, 1988)). Similarly, we are not aware of
any provision fixing a specific effective date for a change in a mayoral salary following a change
in a municipal form of government which substantially alters the duties of that office. Consistent
with our 2012 opinion, we believe that this also is a gap which a municipality may fill by
ordinance. See id. ‘

Presumably such an ordinance may be passed within some reasonable amount of time.
Cf ActNo. 212, § 1, 1977 S.C. Acts 540, 541 (“Municipal councils shall, as soon as practicable
following the final adoption of a form of government. . ., take action by ordinance to implement
the requirements of the form adopted.”). We decline to speculate what the outer limit of such a
reasonably window of time would be. At a minimum, however, once a new term of office for a
mayor has begun under the new form of municipal government, a court most likely would hold
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that Section 5-7-170 would control the timing of any change to the salary thereafter, S.C. Code
Ann. § 5-7-170 (2004); see also Ops. S.C. Att’y Gen., 1989 WL 406105 (February 17, 1989),
2014 WL 2538226 (May 5, 2014).

Conclusion:

In conclusion, it is the opinion of this Office that Section 5-7-170 does not govern the
timing of a reduction of a mayor’s salary following a change in the municipal form of
government in the situation you describe. See Op. S.C. Att'y Gen., 2004 WL 2745681 (2004).
Consistent with prior opinions of our Office, we believe that this is a gap which a municipality
may fill by ordinance. See Op. S.C. Att’y Gen., 2012 WL 2364242 (June 11, 2012).

We emphasize that our opinion here is expressly limited to an adjustment in the salary of
a mayor following a change in a municipal form of government where the duties of a mayor are
altered as a consequence of that change. We also have not undertaken to opine on the outer time
limit on any such salary change. At a minimum, a court most likely would hold that Section 5-7-
170 would control the timing of any change to a mayoral salary once a new term of office for a
mayor has begun under the new form of municipal government. S.C. Code Ann. § 5-7-170
(2004); see also Ops. S.C. Att’y Gen., 1989 WL 406105 (February 17, 1989), 2014 WL 2538226
(May 5, 2014).

Sincerely,
id S. Jones

Assistant Attorney General
REVIEWED AND APPROVED BY:

Roberf’D. Cook
Solicitor General




