ALANWILSON
ATTORNEY GENERAL

July 12,2019

The Honorable Stephen K. Benjamin, Mayor
City of Columbia

P.O. Box 147

Columbia, SC 29217

Dear Mayor Benjamin:

You seek our opinion “. . . regarding the meeting of the University of South Carolina
Board of Trustees called by Governor McMaster for July 12, 2019.” By way of background, you
provide the following information as stated in your letter:

Under the SC Code of Laws Section 59-117-50 (below) this meeting has not been
properly noticed. '

SECTION 59-117-50. Meetings of board; quorum.

The board of trustees shall meet not less frequently than quarterly, the time and place
of each such regular meeting to be fixed by the chairman of the board or otherwise as
the board of trustees shall provide. If the Governor chooses to serve as an ex officio
member of the board, he shall preside at all regular and special meetings of the board
of trustees in which he is in attendance. At those meetings at which the Governor is
not in attendance the chairman of the board of trustees shall preside and in his
absence such member shall preside as the board may select. The Governor of the
State (if serving as an ex officio member of the board), the chairman of the board of
trustees, and the president of the University shall each have the power to call a
special meeting of the board of trustees and fix the time and place thereof. Any five
members of the board shall likewise have this power. A majority of the members of
the board of trustees shall constitute a quorum for the transaction of all business of
the board but not less than a majority vote of the whole board shall be required for
the election or removal of a president. It shall be the duty of the president and other
officers as well as members of the faculty to attend meetings of the board of trustees
when requested to so.

Notice of the time and place of all meetings, both regular and special meetings, of the
board of trustees of the University of South Carolina shall be mailed by the secretary
or_his assistant to each trustee not less than five days before each meeting thereof.
(emphasis added.)
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It is clear that the notice requirements have not been met under our state law and that
this meeting is improperly constituted.

Given the importance of the matters at hand and the urgency of time, I would like
your opinion post haste on the legality of this meeting and potential action by the
Board of Trustees.

Law/Analysis

Our Supreme Court has advised that “[w]here the terms of a statute are clear and
unambiguous, there is no room for interpretation and we must apply them according to their
literal meaning.” S.C. Dept. of Highways and Pub. Transp. v. Dickinson, 288 S.C. 189, 191, 341
S.E.2d 134, 135 (1986). In Dickinson, the Court held that a statute mandating a hearing within
20 days was mandatory. Although the 20 day notice provision was deemed perhaps an
“unreasonably short period of time,” the Court concluded the statutory provision was mandatory,
nevertheless, and must be enforced.

In addition, statutory notice provisions must be followed even with actual notice. As the
Court of Appeals explained in Hawkins v. Bruno Yacht Sales, Inc., 342 S.C. 352, 355-56, 536
S.E.2d 698, 705 (Ct. app. 2000), aff’d. as modified, 353 S.C. 31, 36, 577 S.E.2d 202, 205 (2003),

[tlo the contrary, our appellate courts have expressly held proof of actual notice to the
defaulting taxpayer does not excuse non-compliance with statutory notice
requirements. See Ryan, 335 S.C. at 395, 517 S.E.2d at 693 (“Even actual notice is
insufficient to uphold a tax sale absent strict compliance with statutory
requirements.”); Manji, 323 S.C. at 93, 473 S.E.2d at 838 (citing Aldridge v.
Rutledge, 269 S.C. 475, 238 S.E.2d 165 (1977) (failure to provide the required
statutory notice to the true owner of the property is not excused, regardless of actual
notice)); South Carolina Fed. Sav. Bank v. Atlantic Land Title Co., 314 S.C. 292,
295, 442 S.E.2d 630, 632 (Ct.App.1994) (“[S]tatutory notice requirements may not
be circumvented simply by establishing actual notice of a tax sale.”); Donohue v.
Ward, 298 S.C. 75, 83-84, 378 S.E.2d 261, 266 (Ct.App.1989) (“The giving of a
mandatory notice to a tax debtor is not waived by the informal knowledge on [his]
part that taxes have not been paid ... even if the debtor has actual knowledge of it and
attempts to waive a failure to give notice.”).

While these cases involve tax notice requirements, they amply demonstrate the mandatory nature
of a statutory notice requirement.

Statutory notice of meeting statutes are considered “mandatory, and constitute [ ] a
jurisdictional condition precedent to the activation” of a public body’s power to act. In
HealthSouth Doctors® Hosp. Inc. v. Hartnett, 622 So.2d 146, 148 (Fla. 1993), the Court ruled that
failure to comply with the statutory notice requirements for a meeting rendered an ordinance
“null and void because the City failed to follow the mandatory notice requirements” of the
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statute. The words “shall be mailed” in a statute are deemed mandatory and must be followed.
Wood v. City of Kalispell, 310 P.2d 1058 (Mont. 1957).

Conclusion

Section 59-117-50 has not been amended since 1983 so as to include electronic mailing
as a means to provide notice to trustees. The only means for notice contained in the statute is
that the notice to each trustee “shall be mailed.” In short, while proper notice may have been
provided of the meeting under FOIA (we do not comment thereupon because this is a factual
issue beyond the scope of an opinion), the statute requiring 5 days notice by mail to trustees is
mandatory. This being the case, we have no room for interpretation of the statute. Only a court
could conclude otherwise. Accordingly, it is our opinion that five days notice by mail means
precisely that. The requirements of § 59-117-50 may not be waived.

Solicitor General
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