
Alan Wilson
attorney General

June 28, 2019

The Hon. B. Lee Miller

Municipal Judge, City of Greenwood
PO Box 40

Greenwood, SC 29648

Dear Judge Miller:

We received your request seeking an opinion on the appropriate charging statute for
operating a moped without a license. This opinion sets out our Office's understanding of your
question and our response.

Issue:

Your letter asks "[w]hat would be the appropriate statute in charging a person with No
Valid Moped License." You direct us to S.C. Code Ann. § 56-1-1720 (Supp. 2019) and S.C.
Code Ann. § 56-2-3000 (Supp. 2019) of the South Carolina Code, both of which address
operating a moped without a license. However, each statute provides different penalties for a
violation.

Law/Analysis:

It is the opinion of this Office that if a person operates a moped without a valid driver's

license or valid moped operator's license, that person may be charged with a violation of either

Section 56-1-1720 or Section 56-2-3000 in the prosecutor's discretion, provided that the facts of

the particular case support the charge. See Op. S.C. Att'y Gen., 2015 WL 3919079 (June 11,

2015).

Section 56-1-1720 reads in full:

(A) To operate a moped on public highways, a person must possess a valid

driver's license issued under Article 1 of this chapter or a valid moped operator's

license issued under this article. The department may issue a moped operator's

license to a person who is fifteen years of age or older.

(B) A person younger than sixteen years of age with a moped operator's

license may operate a moped:
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