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Dear Ms. Andino:

We understand from your letter, you seek and opinion of this Office concerning "the
consolidation of precincts by the authorities charged by law with designating polling place
locations." Specifically, you ask "whether the use of a single polling place for multiple precincts
is permitted under state law when there are suitable polling locations within the individual
precincts."

Law/Analysis

Section 7-3-25 of the South Carolina Code (2019) places responsibility on the State Election
Commission (the "Commission") to insure county boards of elections and voter registration
comply with applicable state and federal law regarding the conduct of elections. In your letter,
you state the Commission "takes the position that state law generally requires the designation of
one or more polling locations within a precinct:' (emphasis in original). Courts of this state
recognize the deference doctrine, which provides "where an agency charged with administering a
statute or regulation has interpreted the statute or regulation, courts, including the ALC, will
defer to the agency's interpretation absent compelling reasons." Kiawah Dev. Partners. II v. S.C.
Den't of Health & Envtl. Control. 411 S.C. 16, 34, 766 S.E.2d 707, 718 (2014). We also "defer
to an agency interpretation unless it is arbitrary, capricious, or manifestly contrary to the statute."
Id. at 34-35, 766 S.E.2d at 718. For this reason, as well as those stated below, we agree with the
Commission's interpretation of state law regarding precincts and voting places.

Section 13 of Article VII of the South Carolina Constitution gives the Legislature the authority to
"establish or alter the location of voting precincts in any County." Chapter 7 of title 7 of the
South Carolina Code governs polling precincts and voting places. In this chapter, section 7-7-10
of the South Carolina Code (2019) provides:
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For the purpose of holding any general, primary, or special election in this

State, the voting precincts and voting places in the several counties of the

State shall be designated, fixed, and established by the General Assembly.

Nothing in this chapter prohibits a county board of voter registration and

elections from establishing multiple polling places within a precinct, provided

that voters are assigned to these polling places alphabetically or

geographically as determined by the county board of voter registration and

elections and approved by a majority of that county's legislative delegation. A

voter must be notified in writing of his transfer to a new polling place and the

location of the new polling place.

In sections 7-7-30 et sea, of the South Carolina Code (2019), the Legislature designated the

precincts for each county. Article 3 of chapter 7 of title 7 of the South Carolina Code addresses

alterations of precincts. This article includes section 7-7-710 of the South Carolina Code (2019),

which requires the Commission to report polling precincts that have more than 1,500 registered

electors to the Legislature every other year. The statute indicates if the Legislature fails to alter a

precinct that has more than 1,500 qualified electors, the county board of voter registration and

elections is required to alter the precinct to conform to the minimum requirements. In addition,

section 7-7-730 of the South Carolina Code (2019) requires the division of precincts

alphabetically "[w]hen a precinct has more than seven hundred fifty registered electors and

separate managers and facilities are provided within the polling place for each list of electors."

Section 7-7-730 states that upon the completion of the division, "the provisions of Section 7-7

710 are considered to be complied with regardless of the number of electors in the precinct."

While article 3 specifically addresses division of precincts, it does not address the consolidation

or precincts or polling places.

Article 5 of chapter 7 of title 7 pertains to where electors vote. Section 7-7-1000 of the South

Carolina Code (2019), located in article 5, addresses the pooling of precincts. Section 7-7-1000

states:

For purposes of municipal elections only, a municipality may pool one or

more precincts with other precincts and have one voting place for all of these

pooled precincts upon the following conditions:

(1) Any precinct which contains five hundred or more registered voters

within the municipality must have its own voting place.

(2) The total number of registered voters within the municipality in

each group of pooled precincts cannot exceed one thousand five

hundred.

(3) The voting place of any precinct pooled with others cannot be more

than three miles from the nearest part of any pooled precinct.
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(4) The notice requirements of Section 7-7-15 must be complied with

and in addition to this requirement, the location of voting places for all

precincts including those pooled must be published in a newspaper of

general circulation in the municipality on the day of the election. If the

newspaper is not published daily, then on the date of publication

nearest and prior to the date of election.

(5) Whenever precincts are pooled in a municipal election, the voter

registration lists, poll lists, and ballots for each precinct represented

must be used by the managers of election. Results of the election must

also be reported and certified by individual precinct.

(emphasis added). We read this provision to allow consolidation of precincts only in municipal

elections and only when the above stated criteria are met.

As our courts have stated numerous times,

[t]he cardinal rule of statutory construction is to ascertain and effectuate the

intent of the legislature. Under the plain meaning rule, it is not the province

of the court to change the meaning of a clear and unambiguous statute. Where

the statute's language is plain, unambiguous, and conveys a clear, definite

meaning, the rules of statutory interpretation are not needed and the court has

no right to impose another meaning.

S.C. Energy Users Comm. v. S.C. Pub. Serv. Comm'n. 388 S.C. 486, 491, 697 S.E.2d 587, 590

(2010) (citations omitted) (internal quotations omitted). In sections 7-7-30 et seq. of the South

Carolina Code, the Legislature chose to specify the precincts for each county. Furthermore, the

Legislature by enacting section 7-7-1000, chose a mechanism by which municipalities may

consolidate precincts for municipal elections but did not provide a similar mechanism for

purposes of county and state-wide elections. "The canon of construction 'expressio unius est

exclusio alterms' or Hnclusio unius est exclusio alterius' holds that 4 to express or include one

thing implies the exclusion of another, or of the alternative.'" Hodges v. Rainev. 341 S.C. 79,

86, 533 S.E.2d 578, 582 (2000) (quoting Black's Law Dictionary 602 (7th ed. 1999)). If the

Legislature intended to allow for the consolidation ofprecincts, we believe it would have enacted

a statute to that effect. In addition, the requirements set forth in sections 7-1-710 and 7-7-730

quoted above indicate the Legislature's intent to limit the numbers of electors in each precinct

rather than increase them. Accordingly, we agree with your assessment that South Carolina law

does not provide local election boards with authority to consolidate precincts outside of section

7-7-1000.

You also ask us to consider whether county voter registration and election board may designate a

single polling place for multiple precincts. As quoted above, section 7-7-10 of the South
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Carolina Code provides the Legislature shall designate the voting places. In sections 7-7-30 et

seq.. the Legislature generally delegates the determination of the polling places for each county

to their respective county board of voter registration and elections. For example, section 7-7-

30(C) of the South Carolina Code (2019) states: "The polling places for the voting precincts in

Abbeville County must be determined by the Board of Voter Registration and Elections of

Abbeville County with the approval of a majority of the Abbeville County Legislative

Delegation." Section 7-7-420(C) of the South Carolina Code (2019), addressing the designation

of polling places for Newberry County, similarly states: "The polling places for the precincts

provided in this section must be established by the Board of Voter Registration and Elections of

Newberry County subject to the approval of the majority of the Newberry County Delegation."

"What a legislature says in the text of a statute is considered the best evidence of the legislative

intent or will." Hodges. 341 S.C. at 85, 533 S.E.2d at 581 (citations omitted) (internal quotations

omitted). "In construing a statute, its words must be given their plain and ordinary meaning

without resorting to subtle or forced construction to limit or expand the statute's operation." City

of Myrtle Beach v. Juel P. Corp.. 344 S.C. 43, 47, 543 S.E.2d 538, 540 (2001). These statutes do

not appear to prohibit the respective county boards from using a polling place for multiple

precincts. However, as you point out in your letter, section 7-7-9 10(A) of the South Carolina

Code (2019), pertaining to the designation of polling places, states:

Subject to the provisions of Section 7-7-920 and Section 7-5-440 and except

as provided in subsection (B) of this section, each elector must be registered

and, unless otherwise specified on his voting certificate, shall vote at the

designated polling place within the precinct of his residence, but in

incorporated municipalities in which officers are elected by wards or other

municipal subdivisions, electors must be registered and shall vote at their

designated polling places.

(emphasis added). Moreover, subsections (B) and (C) of section 7-7-910 of the South Carolina

Code (2019) allow for an alternative polling place during emergency situations and provide:

(B)(1) For purposes of this subsection, an "emergency situation" means the

designated polling place is not available for use as a polling place on the

election day after the first notice of the election is published.

(2) If a designated polling place m a precinct is unavailable for use

during an election as a result of an emergency situation, the authority

charged by law with conducting the election shall designate an

alternative polling place to be used for the electors in that precinct for

any election occurring during the emergency situation. An alternative

polling place for an emergency situation must be approved by the

majority of the legislative delegation if the designation occurs more

than seven days prior to the election. If an alternative polling place for
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an emergency situation is designated seven days or less prior to the

election, the authority charged by law with conducting the election
must notify the members of the legislative delegation of the alternative

polling place.

(3) The alternative polling place is not required to be within the

precinct of the elector's residence; however, the authority charged by
law with conducting the election may designate an alternative polling

place outside the precinct only if no other location within the precinct

is available for use as a polling place. If an alternative polling place is
outside the precinct, it must be located- in an adjoining precinct. The

alternative polling place must be selected with consideration of the
distance the electors would be required to travel in order to vote.

(C) If an alternative polling place outside of the precinct is selected pursuant
to subsection (B) of this section, the authority charged by law with conducting
the election shall certify in writing to the State Election Commission that no
other location within the precinct is available for use as a polling place and
that the selection of a polling place was made with consideration of the
distance electors would have to travel to vote.

(emphasis added).

"In construing a statute, the court looks to the language as a whole in light of its manifest
purpose. A statute as a whole must receive a practical, reasonable, and fair interpretation

consonant with the purpose, design, and policy of the lawmakers." State v. Sweat. 379 S.C. 367,
376, 665 S.E.2d 645, 650 (Ct. App. 2008), affd as modified. 386 S.C. 339, 688 S.E.2d 569
(2010). Although the individual provisions pertaining particularly to each county's polling
places do not prohibit the use of one polling place for multiple precincts, we agree with the
Commission that section 7-7-910 indicates the Legislature's intent that electors vote within the
boundaries of the precinct of their residence. Subsection (B) of this statute allows for the a
polling place outside of the precinct to be used in an emergency situation "only if no other
location within the precinct within is available" and places restrictions on the location and
requires consideration for the distance electors may need to travel. We believe this provision
expresses the intent of the Legislature to designate polling places in a way to make it convenient
for the electorate to vote.

In a 2016 opinion, we discussed the importance of the right to vote in regard to the Voter ID law.
Op. S.C. Att'v Gen.. 2016 WL 963705 (S.C.A.G. Mar. 8, 2016). Quoting a 2013 opinion, we

explained "it is well established that the right to vote is a fundamental right. As the United
States Supreme Court has repeatedly emphasized, it is beyond dispute that 'voting is of the most
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fundamental significance under our constitutional structure.' Illinois Bd. of Elections v.

Specialist Workers Party, 440 U.S. 173, 184 (1979)." Id. In that opinion, we also emphasized

the policy of this Office, which is to err on the side of the right to vote. Id "[W]hen there is any

doubt as to how a statute is to be interpreted and how that interpretation is to be applied in a

given instance, it is the policy of this Office to construe such doubt in favor of the people's right

to vote." Op. S.C. Att'v Gen.. 1996 WL 679459 (S.C.A.G. Oct. 11, 1996).

Using a single polling place for multiple precincts may result in electors traveling further to get

to the polls. You mentioned that each precinct is given its own line. However, multiple lines

could cause confusion among voters. Combining precincts also puts a greater burden on the

facility used, especially in regard to parking. All of these consequences of combing precincts

could disenfranchise voters. Accordingly, any question in our minds as to the Legislature's

intention to allow a single polling place to serve multiple precincts must be resolved in favor of

protecting the electorate' right to vote.

Moreover, section 7-11-20 of the South Carolina Code (2019) allows polling places to be

combined for purposes of presidential preference primaries. We did not find a similar provision

pertaining to elections generally. Under the doctrine of expressio unius est exlusio aterius, if the

Legislature intended to allow for local boards to combine multiple polling places for several

different precinct into a single polling place, it would have stated such.

We understand from your letter, that your question to us arose from communication between the

Commission and the Charleston County Board of Registration and Elections. Section 7-7-140 of

the South Carolina Code (2019) establishes the precincts in Charleston County. In regard to

polling places, section 7-7-140(C) provides: "The Board of Voter Registration and Elections of

Charleston County shall designate the polling place in each precinct." (emphasis added). As

compared to the language delegating the designation of polling places we discussed above,

Section 7-7-140 makes clear the Legislature intended for the polling place to be located in the

precinct it serves and thereby, prohibits the use of one polling place to serve multiple precincts.

We understand some of the polling places in Charleston County serve anywhere from two to

eight precincts. Therefore, many of the polling places likely are not located "in" the precinct

they serve. We understand in the past, the Legislature designated polling places in Charleston

County to serve more than one precinct. See 1982 S.C. Acts 357. However, the Legislature

repealed these statutes and without evidence to the contrary, we believe it did not intend for this

practice to continue.

Conclusion

Based on our review of the statutes governing precincts and polling places and giving deference

to the Commission's interpretation of these statutes, we agree the Legislature did not give

authority to county boards of voter registration and elections to consolidate precincts unless

specifically provided for by statute. In addition, we agree the Legislature did not intend for
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county boards to use a single polling place for multiple precincts unless specified by the

Legislature.

(Sincerely,

Cydney Milling

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Kobert D. Coolf
Solicitor General


