
Henry McMaster ^ SQuTB 1
Aitorney General

December 5, 2007

Dermis Pieper, Town Administrator

Town of Summerville

104 Civic Center

Summerville, South Carolina 29483

Dear Mr. Pieper:

We received your letter requesting an opinion of this Office on behalfof the Town Council

for the Town of Summerville and the Mayor of the Town of Summerville concerning the legality of

a Town of Summerville sign ordinance. Specifically, you ask: "Can the Town enforce the sign

ordinance for those signs placed in our corporate boundaries, but within county or state rights-of-

way?" You provided us with a copy a letter written by Howard Bridgman, a member of the

Summerville Town Council, in which Councilman Bridgman states as follows:

There has been some recent discussion in reference to the Town of

Summerville's sign ordinance. Some believe that state law overrides

town code. It is my understanding that the town may enact an

ordinance stricter than state law, but not more lenient than state law.

The discussion in question was over political signage specifcially.

The town's ordinance states that signs must be a certain size within

town limits. Some argue that we can only enforce this on town

maintained roads. Others would argue that this could be enforced on

any roadway within town limits.

Councilman Bridgman attached a copy of the Summerville zoning ordinance concerning signage to

his letter, which you included with your request.

Law/Analysis

Pursuant to the Summerville Code, a permit generally is required for "the erection, alteration
or reconstruction of any sign unless otherwise noted and shall be issued by the department of
planning and development." Summerville, S.C., Code § 32-241 (b). However, section 32-243 of the
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Summerville Code provides a list of signs for which a permit is not required. Id § 32-243.

Councilman Bridgman highlights that these signs include: "Political campaign posters, placecards

and special event notices, provided such signs do not exceed 3 1 0 square inches." Id § 32-243(5).

This provision reads on to provide the following additional restriction on political signs: "Political

campaign posters shall not be displayed more than 30 days before an election primary and all signs

are to be removed within ten days after their reason for existence." Id

As noted in a previous opinion, the "regulation of signs and billboards is generally found to

be a part of zoning regulation and is generally accepted to be within the police powers ofpolitical

subdivisions." Op. S.C. Atty. Gen., February 6, 1986. Thus, in order to determine the scope of this

ordinance's application, we look to the South Carolina Local Government Comprehensive Planning

Enabling Act of 1 994 (the "Act"), which governing local zoning issues and allows local governments

to enact zoning ordinances. S.C. Code Ann. 6-29-310 et seq. (2004). Section 6-29-330 of the

South Carolina Code (2004), under the Act, states "a municipality may exercise the powers granted

under the provisions of this chapter in the total area within its corporate limits." Accordingly, we

believe the Town's zoning ordinances are generally applicable with the Town's corporate limits,

which we would presume includes any rights-of-way held by the state and counties located within

the Town.

Furthermore, we note section 6-29-770 ofthe South Carolina Code (2004), which specifically

addresses the impact of zoning ordinances on governmental entities. This provision states, in

pertinent part:

(A) Agencies, departments, and subdivisions ofthis State that use real

property, as owner or tenant, in any county or municipality in this

State are subject to the zoning ordinances.

(B) A county or agency, department or subdivision of it that uses any

real property, as owner or tenant, within the limits ofany municipality

in this State is subject to the zoning ordinances of the municipality.

S.C. Code Ann. § 6~29-770(A) & (B). According to this provision, the Legislature specifically

makes municipal zoning ordinances applicable to counties and the State. Thus, based upon the

provisions contained in the Act, the Town's ordinances governing signage appear to be applicable

to all areas within its municipal limits including property held by or under the control ofcounties or

the State.

However, as Councilman Bridgman alluded in his letter, the ability of the Town to enforce

its signage ordinance in a right-of-way held by the State may be limited by state law. Under Section
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5-7-30 (2004) of the South Carolina Code, municipalities are statutorily authorized to enact

ordinances for the "security, general welfare, and convenience ofthe municipality . . . S.C. Code

Ann. § 5-7-30. However, this authority is not unlimited as such ordinances cannot be inconsistent

with the Constitution or the general laws of this State, kh According to our Supreme Court: "A

conflict between a state statute and a county ordinance exists when 'both contain either express or

implied conditions which are inconsistent with each other .... If either is silent where the other

speaks, there can be no conflict between them. Where no conflict exists, both laws standA' South

Carolina State Ports Auth. v. Jasper County. 368 S.C. 388, 403, 629 S.E.2d 624, 63 1 (2006) (quoting

Town of Hilton Head Island v. Fine Liquors. Ltd.. 302 S.C. 550, 553, 397 S.E.2d 662, 664 (1990)).

Chapter 25 of title 57 of the South Carolina Code contains numerous provisions regulating

outdoor advertizing along state highways and interstates. S.C. Code Ann. §§ 57-25-10 et seq.

Section 57-25-10 of the South Carolina Code (2006) makes it unlawful, with few exceptions, to

display signs in highway right-of-ways. This provision states:

It is unlawful for a person to display, place, or affix a sign, as defined

in Section 57-25-120(3), within a right-of-way and visible from the

main-traveled way ofthe highway. A person violating the provisions

ofthis section is guilty of a misdemeanor and, upon conviction, must

be fined not more than one hundred dollars or imprisoned for not

more than thirty days.

S.C. Code Ann. § 57-25-10. Section 57-25-1 5 ofthe South Carolina Code (2006) provides a limited

exception to section 57-25-10 for certain highway signs erected by local governing bodies and

churches. Thus, regardless ofthe Town's ordinance regulating signage, the Legislature makes clear

through section 57-25-10 that signs, which we believe includes signs of a political nature, are

prohibited in a highway right-of-way.

In addition to your questions concerning signs located in county and state rights-of-way, we

gather from Councilman Bridgman's letter that he is also concerned about the impact ofsection 57

25-140 of the South Carolina Code (2006), contained among the provisions of the Highway

Advertising Control Act, on the Town's ability to enforce its signage ordinance. This provision is

contained in the portion ofchapter 25 oftitle 57 pertaining to the erection and maintenance ofsigns

adjacent to highway and interstate rights-of-way, rather than in the rights-of-way. This provision

states, in pertinent part:

(A) An outdoor advertising sign must not be erected or maintained

after June 30, 1975, which is visible from the main-traveled way of

the interstate or federal-aid primary highways in this State and erected
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with the purpose of its message being read from the traveled way,

except the following:

(9) signs of thirty-two square feet or less advertising agricultural

products ofa seasonal nature, signs ofa political nature, signs erected

by or on the behalf of eleemosynary, civic, nonprofit, church, or

charitable organizations, or signs advertising special community

events which are erected temporarily for ninety days or less.

S.C. Code Ann. § 57-25-1 40(A) (emphasis added). Thus, this provision appears to allow the

placement ofpolitical signs in the areas adjacent to the right-of-way of an interstate or federal-aid

primary highway without any restrictions on size of the sign or the timing in which the sign is

allowed as are found under the Summerville Code. Accordingly, we gather Councilman Bridgman

is concerned with whether the additional restrictions provided in the Summerville Code apply to

signs governed under chapter 25 of title 57.

We believe this question is resolved by section 57-25-220 ofthe South Carolina Code (2006),

also contained in the Highway Advertising Control Act. This provision states as follows:

Nothing in this article abrogates or affects the provisions of a lawful

ordinance, regulation, or resolution which is more restrictive than the

provisions of this article.

S.C. Code Ann. § 57-25-220. Section 57-25-220 clearly indicates the Legislature's intent not to

impact existing local regulations with the passage of the Highway Advertising Control Act.

Accordingly, we do not believe section 57-25- 140(A)(9) would preempt the portion of the

Summerville Code regulating political signs. Thus, we are of the opinion that should a sign be

located within the Town of Summerville, but also be of the nature for which it would be regulated

under the Highway Advertising Control Act, the more restrictive provisions contained in the

Summerville Code apply.

Conclusion

Based on our analysis above, we are of the opinion that provisions ofthe Summerville Code

regulating signage are generally applicable within the Town's municipal limits, and we do not

believe rights-of-way owned or controlled by counties or the State are exempt from such provisions.

However, we also find that the Legislature, through the enactment of section 57-25-10, prevents
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signs, except those allowed under section 57-25-1 5, from being displayed in highway rights-of-way

despite the provisions of the Summerville Code that seemingly allow the posting of such signs.

Lastly, with regard to section 5?~25-140,s impact on the Town's ability to enforce its signage

ordinance, we believe via section 57-25-220, the Legislature clarified that the provisions contained

in the Highway Advertising Control Act, which would include section 57-25-140, do not abrogate

local ordinances and regulations that are more restrictive.

Very truly yours,

Henry McMaster

Attorney General

Cydney M. Milling

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Assistant Deputy Attorney General


