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*1 Re: No. 278—South Carolina Board and Commission—State Board for Technical and Comprehensive Education

Mr. O. Stanley Smith, Jr.

Executive Director

South Carolina State Board for Technical and Comprehensive Education
Rutledge Building

1429 Senate Street

Columbia, S. C. 29201

Dear Mr. Smith:

Attorney General McLeod referred to me your request for an interpretation of Section 5 Subsection 2 of 1972 Act 1269,
enacted by the South Carolina General Assembly. Specifically, you wish to know if the subsection in question has the effect
of requiring all existing technical education institutions to establish criteria before expanding their programs. The ambiguity
of this subsection centers around the underlined portions of the following clause: ‘establish criteria, subject to the approval of
the Commission on Higher Education, for the establishment of new public two-year post-secondary institutions and programs

.. ..” The use of the phrase ‘new . . . institutions and programs' in line three of said subsection is subject to four possible
interpretations; (1) that the term programs applies to all programs, regardless of how new the programs may be, at both old
and new institutions; (2) that the term programs applies to all new programs at both old and new institutions; (3) that the term
programs applies only to those programs at the new institutions; (4) the term programs merely qualifies the term institutions. In
light of the foregoing ambiguities found in said subsection, one must resort to either expressed legislative intent or established
rules of statutory construction.

The wording of Section 5 (in which the subsection in question is found) indicates that Subsection 2 should not be read so
as to limit the powers and duties previously designated to the State Board. Although the Commission on Higher Education
under Section 4 of this Act has the expressed authority to approve all associate degree programs, the Commission on Higher
Education under Subsection 2 of Section 4 merely reviews and comments on programs of the State Board for Technical and
Comprehensive Education. Thus, the expressed intent of Section 5 and the provisions of Section 4 lead me to believe that the
use of the term ‘programs' in conjunction with the term ‘institutions is merely for the purposes of qualifying institutions.
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Sincerely,

Hardwick Stuart, Jr.
Assistant Attorney General
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