ALAN WILSON

ATTORNEY GENERAL

February 7, 2020

Jennifer C. Blumenthal, Esq.
Burr & Forman LLP

Post Office Box 1431 .
Charleston, South Carolina 29402

Dear Ms. Blumenthal:

We received your letter requesting an opinion of this Office on behalf of the Commissioners of Public
Works of the City of Charleston, South Carolina, d/b/a Charleston Water System (“CPW?”). In your
letter, you informed us that Charleston County recently adopted an ordinance that “attempts to make
unlawful the act of denying or conditioning sewer services to residents of the unincorporated area of
Charleston County (the “County”) based on annexation into the city limits, if sewer service is available
and is adjacent to or crossing the boundary of an improved parcel.” You state this ordinance “attempts to
force municipal sewer providers to provide sewer service to residents of unincorporated areas of the
County.” You note that no contractual agreement exists between CPW and the County for sewer service.
As such, you present the following question.to us: '

Can a county in South Carolina make it unlawful by a specific county ordinance for
municipal commissioners of public works to refuse to provide sewer services to
residents of unincorporated areas of the county or otherwise require municipal
commissioners of public works to provide such sewer service without any condition
for annexation or without a contractual agreement to provide such service to
unincorporated areas of the county?

Law/Analysis

The ordinance you reference states as follows:

Within the unincorporated areas of the County (excluding special purpose
districts which provide sewer) it shall be unlawful to deny or condition sewer
services to residents of the unincorporated area based on annexation, if sewer
service is available and is directly adjacent to and/or crossing the boundary of
an improved parcel.

You indicate County Council adopted this ordinance on September 19, 2019.

As we stated in numerous opinions, we must begin with the presumption that the ordinance is
valid and enforceable. Op. Att’y Gen., 2009 WL 1968616 (S.C.A.G. Jun. 12, 2009). Our courts

REMBERT C. DENNIS BUILDING o POST OFFICE BOX 11549 » COLUMBIA, 5C29211-1549 o TELEPHONE BU3-734-3970 o FACSIMILE 503-253-6283



Jennifer C. Blumenthal, Esq.
Page 2
February 7, 2020

employ a two-step process to determine if an ordinance is valid. Hosp. Ass’n of S.C., Inc. v.
City of Charleston, 320 S.C. 219, 224, 464 S.E.2d 113, 116 (1995).

The first step is to ascertain whether the county or municipality that enacted
the ordinance had the power to do so. If no such power existed, the ordinance
is invalid and the inquiry ends. However, if the local government had the
power to enact the ordinance, the next step is to ascertain whether the
ordinance is inconsistent with the Constitution or general law of this State.

Id. at 224, 464 S.E.2d at 116-17.

By section 4-9-25 of the South Carolina Code (Supp. 2019), the Legislature gave counties vast
authority to enact ordinances. This provision provides:

All counties of the State, in addition to the powers conferred to their specific
form of government, have authority to enact regulations, resolutions, and
ordinances, not inconsistent with the Constitution and general law of this
State, including the exercise of these powers in relation to health and order in
counties or respecting any subject as appears to them necessary and proper for
the security, general welfare, and convenience of counties or for preserving
health, peace, order, and good government in them. The powers of a county
must be liberally construed in favor of the county and the specific mention of
particular powers may not be construed as limiting in any manner the general
powers of counties.

S.C. Code Ann. §4-9-25. This provision instructs us to liberally construe the authority given to
county governments. Arguably, an ordinance ensuring county residents access to water and
sewer services would serve the general welfare of the County. However, we find no provision
giving county governments the authority to regulate the municipalities within their borders.

As you point out in your letter, this Office on numerous occasions questioned the ability of a
county to enforce an ordinance within an incorporated municipality. In a 2011 opinion, we
considered whether Jasper County could enforce its ordinance prohibiting the sale of beer and
wine between the hours of 2:00 am and 6:00 am. Op. Att’y Gen., 2011 WL 3918176 (S.C.A.G.
Aug. 10,2011). We considered prior opinions of this Office stating

in 1988, this Office addressed the applicability of a county ordinance within
the incorporated areas of the county. Op. S.C. Atty. Gen., February 25, 1988.
Although the passage of the Home Rule Act granted police powers to
counties, the opinion states “it is doubtful, that counties have the power to
extend their regulatory authority to areas that are within the confines of
incorporated municipalities.” Id. We stated the Constitution does not provide
for such power. Id. In addition, we noted that through the Home Rule Act,
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the Legislature acknowledged limitations on a county’s authority within
incorporated areas. Id.

This Office has, on several occasions, expressed its belief that a county’s
exercise of police power is restricted to the unincorporated areas of the
county. In an opinion dated October 2, 1984, the ‘intent of the General
Assembly to recognize the autonomy of a municipality within its borders and
likewise recognizes the autonomy of the county within the unincorporated
areas of the county’ was discussed. Likewise, in an opinion dated May 21,
1987, we concluded that a Richland County anti-smoking ordinance would be
of no effect for facilities of the Richland County Recreation Commission
located within a municipality of the county.

Id. We also considered article VIII, section 13 of the South Carolina Constitution, which allows
local governmental bodies to enter into agreements for the joint administration of governmental
functions. Id. We found this provision “further supports the understanding that ‘a county could
not exercise power within an incorporated municipality unless such an agreement existed or, in
effect, the municipality has assented to the county’s exercise of power.”” Id. Accordingly, we
opined that

[w]hile section 4-9-25 gives counties general police powers, we do not believe
it gives counties any specific authority over municipalities. Thus, for the
same reasons we explained in our 1988 opinion, we believe that despite the
passage of section 4-9-25, county ordinances are not generally enforceable
within the incorporated areas of a county. However, as we pointed out in
[our] 1988 opinion, as well as several subsequent opinions, a municipality
may choose to enforce a county ordinance within its boundaries by entering
into an agreement with the county.

Id.

Our 2011 opinion dealt with applying a county ordinance to municipal residents. The ordinance
you present to us appears to be an attempt to regulate the municipal itself rather than the conduct
of its residents. Nevertheless, for the same reasons presented in our 2011 opinion, we do not
believe section 4-9-25 gives counties the authority to regulate the municipalities within their
borders.

Moreover, we note that just as the Legislature gave authority and power to counties through
section 4-9-25, the Legislature also gave authority and power to municipalities through section 5-
7-30 of the South Carolina Code (Supp. 2019). This provision states:

Each municipality of the State, in addition to the powers conferred to its
specific form of government, may enact regulations, resolutions, and
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ordinances, not inconsistent with the Constitution and general law of this
State, including the exercise of powers in relation to roads, streets, markets,
law enforcement, health, and order in the municipality or respecting any
subject which appears to it necessary and proper for the security, general
welfare, and convenience of the municipality or for preserving health, peace,
order, and good government iniit. ...

S.C. Code Ann. § 5-7-30. As you mentioned in your letter, section 5-31-250 of the South
Carolina Code (2004) gives authority to CPW’s board of commissioners to build and operate
waterworks facilities for citizens of towns and cities. Section 5-31-900 of the South Carolina
Code (2004) allows municipalities to enact ordinances relating to the construction and operation
of water and sewerage facilities within its corporate limits. In addition, article 15 of chapter 31
of title 5 contemplates municipalities providing water and sewer service beyond their boundaries.
S.C. Code §§ 5-31-1510 et seq. (2004).

In an opinion issued by this Office in 2000, we determined municipalities may require property
owners in unincorporated areas to be annexed to receive city sewer service. Op. Att’y Gen.,
2000 WL 356784 (S.C.A.G. Jan. 14, 2000). Citing a United States Supreme Court decision
finding such a refusal permissible under the Sherman Act, we concluded “in focusing on one
aspect of the problem, it may be argued that the United States Supreme Court has at least
impliedly, if not explicitly, approved such a scheme of requiring consent to be annexed before
agreeing to provide services to persons or areas located outside city limits.” Id. (citing Town of
Hallie V. City of Eau Claire, 471 U.S. 34 (1985)). Thus, we advised “until a court rules
otherwise, it would appear the practice of requiring adjacent property owners to agree to be
annexed by a municipality in order to receive municipal services is permissible.” Id. We again
reiterated this conclusion in a 2006 opinion stating “we presume the City may choose not to
provide such services to residents outside of its boundaries unless those areas are annexed to the
City.” Op. Att’y Gen., 2006 WL 1574911 (S.C.A.G. May 26, 2006).

In 2009, the South Carolina Court of Appeals determined the Greenville Water System’s policy
of requiring property owners within a one-mile radius of the City of Greenville to execute a
covenant consenting to annexation to receive a new connection to water system lines was
permissible. Robarge v. City of Greenville, 382 S.C. 406, 675 S.E.2d 788 (Ct. App. 2009). The
Court determined a prior agreement between a water district and the City was not applicable to
new taps and the policy did not discriminate between different classes of owners within the
district. Id.

Conclusion

“The initial base for resolving interlocal disputes is the principle that all local governments are
empowered by the state constitution and statutory framework.” § 3A:13.Introduction, 1
McQuillin Mun. Corp. § 3A:13 (3d ed.). While the Legislature gave plenary authority to
counties to enact ordinances for the security, general welfare, and convenience of counties, the
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Legislature also gave such authority to municipalities. In addition, the Legislature gave
municipalities specific authority to provide services beyond their borders without giving
authority to counties to restrict this process. Accordingly, we believe municipalities have the
ability to require annexation in exchange for services and do not believe counties may intervene
in such authority. Nonetheless, only a court may declare the County’s ordinance invalid. Op.
Att’y Gen., 1993 WL 524118 (S.C.A.G. Nov. 17, 1993) (stating “while this office may comment
on the validity of an ordinance, only a court can actually declare an ordinance invalid or
unconstitutional.”). Therefore, until and unless a court makes this determination, we advise
treating the ordinance as if it has full force and effect.

Sincerely,

I

Cydney Millin
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook
Solicitor General



