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Dear Mr. Turner:

As legal counsel to the governing boards of several public charter schools throughout South
Carolina, you are requesting an opinion of this Office regarding whether an active duty military
serviceperson can fulfill the residency requirement to serve as a board member of a South
Carolina public charter school as provided for in section 59-40-50(B)(9). You inform us that the
individual has been stationed in South Carolina for nine years, owns a home in this state, pays
property taxes in this state, and has children enrolled in the charter school. You also say that this
individual's primary residence is in the state of Texas.

LAW/ANALYSIS

As we have stated in many prior opinions, this Office is not empowered to investigate or
determine factual questions.' However, we can provide you with the applicable law. Section
59-40-50(B)(9) of the South Carolina Code of Laws provides:

(B) A charter school must....

(9) consist of a board of directors of seven or more
individuals with the exact number specified in or
fixed in accordance with the bylaws. Members of a
board of directors may serve a term of two years,
and may serve additional terms. A choice of the
membership of the board must take place every two
years. Fifty percent of the members of the board as
specified by the bylaws must be individuals who
have a background in K-12 education or in

' See Op. S.C. Attv. Gen.. 1989 WL 406130 (April 3, 1989) ("[b]ecause this Office does not have the authority of a
court or other fact-finding body, we are not able, in a legal opinion, to adjudicate or investigate factual questions.")
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business, and the bylaws of the charter school also

must provide for the manner of selection of these

members. In addition, at least fifty percent of the

members of the board as specified by the bylaws

must be elected by the employees and the parents or

guardians of students enrolled in the charter school.

Parents or guardians shall have one vote for each

student enrolled in the charter school. All members

must be residents of the State of South Carolina. A

person who has been convicted of a felony must not

be elected to a board of directors. If the board of

directors consists of an odd number of members, the

extra member must be an individual who has a

background in K-12 education or in business . . .

S.C. Code Ann. § 59-40-50(B)(9) (1976 Code, as amended) (emphasis added).

You are asking if this active duty military serviceperson satisfies the residency requirement in

section 59-40-50(B)(9) to serve as a board member of a South Carolina public charter school.

The South Carolina Constitution has certain requirements concerning eligibility for office, which

includes: "[n]o person may be popularly elected to and serve in any office in this State or its

political subdivisions unless he possesses the qualifications of an elector . . ." S.C. Const, art.

VI, §1.

Similarly, our State Constitution requires that "[n]o person shall be elected or appointed to any

office in this State unless he possess the qualifications of an elector . . ." S.C. Const, art. XVII, §

1.

Section 7-5-120 provides for the qualifications of an elector or registered voter. One of the

qualifications is that an individual "is a resident in the county and in the polling precinct in

which the elector offers to vote . . ." S.C. Code Ann. § 7-5-120 (1976 Code, as amended).

Section 7-1-25 explains that "[a] person's residence is his domicile." S.C. Code Ann. § 7-1-25

(1976 Code, as amended). According to the statute, "'[d]omicile' means a person's fixed home

where he has an intention of returning when he is absent. A person has only one domicile." Id.

Furthermore, the statute provides that "[f]or voting purposes, a person has changed his domicile

if he (1) has abandoned his prior home and (2) has established a new home, has a present

intention to make that place his home, and has no present intention to leave that place." Id.

Section 7-1-25 also lists eleven nonexclusive factors to consider when determining an

individual's intent regarding his domicile for voting purposes:
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(1) a voter's address reported on income tax returns;

(2) a voter's real estate interests, including the address for which

the legal residence tax assessment ratio is claimed pursuant to

Section 12-43-220(C);

(3) a voter's physical mailing address;

(4) a voter's address on driver's license or other identification

issued by the Department of Motor Vehicles;

(5) a voter's address on legal and financial documents;

(6) a voter's address utilized for educational purposes, such as

public school assignment and determination of tuition at

institutions of higher education;

(7) a voter's address on an automobile registration;

(8) a voter's address utilized for membership in clubs and

organizations;

(9) the location of a voter's personal property;

(10) residence of a voter's parents, spouse, and children; and

(11) whether a voter temporarily relocated due to medical care for

the voter or for a member of the voter's immediate family.

Id.

Our State Supreme Court has explained that residency or domicile is a mixed question of law and

fact and that an individual's intent is controlling:

The residence of a person is a mixed question of law and fact; and

the intention of that person with regard to the matter is deemed the

controlling element of decision. His intention may be proved by

his acts and declarations, and perhaps other circumstances; but

when these, taken all together, are not inconsistent with the

intention to retain an established residence, they are not sufficient

in law to deprive him of his rights thereunder, for it will be

presumed that he intends to continue a residence gained until the
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contrary is made to appear, because inestimable political and

valuable personal rights depend upon it.

Clarke v. McCown. 107 S.C. 209, 92 S.E. 479, 480 (1917).

To serve as a board member of a South Carolina public charter school pursuant to section 59-40-

50(B)(9), the military serviceperson referred to in your letter must meet the qualifications of an

elector or registered voter, which includes being a resident. His residency is a mixed question of

law and fact and is determined primarily by his intent. In order to have changed his residence or

domicile to South Carolina, this individual must have abandoned his residency in Texas. He

must have established a new home in South Carolina and have the intent to make South Carolina

his home and not to leave. His intent as to his domicile can be established with the use of the

nonexclusive factors located in section 7-1-25. We note again that this Office cannot determine

this military serviceperson' s residence as we do not have the authority to investigate or

determine factual questions. Op. S.C. Attv. Gen., 1989 WL 406130, supra.

It is worth mentioning, however, that the Servicemembers Civil Relief Act2 guarantees military
personnel residency in the state in which they resided prior to military service:

For the purposes of voting for any Federal office (as defined in

section 30101 of Title 52) or a State or local office, a person who

is absent from a State in compliance with military or naval orders
shall not, solely by reason of that absence—

(1) be deemed to have lost a residence or domicile

in that State, without regard to whether or not the

person intends to return to that State;

(2) be deemed to have acquired a residence or

domicile in any other State; or

(3) be deemed to have become a resident in or a

resident of any other State.

50U.S.C.A. §4025.

CONCLUSION

To serve as a board member of a South Carolina public charter school pursuant to section 59-40-
50(B)(9), the active duty military serviceperson referred to in your letter must meet the
qualifications of an elector or registered voter, which includes being a resident. His residency is

2 50 U.S.C.A. § 3901 etsefl.



Tyler R. Turner, Esq.

Page 5

March 11,2020

a mixed question of law and fact and is determined primarily by his intent. In order to have
changed his residence or domicile to South Carolina, this individual must have abandoned his
residency in Texas. He must have established a new home in South Carolina and have the intent

to make South Carolina his home and not to leave. His intent as to his domicile can be
established with the use of the nonexclusive factors located in section 7-1-25 of the South
Carolina Code of Laws. This Office cannot determine this military serviceperson's residence as
we do not have the authority to investigate or determine factual questions. Op. S.C. Attv.

Gen.. 1989 WL 406130, supra.

Sincerely,

Elinor V. Lister

Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY:

/
&

Robert D. Cook

Solicitor General


