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Member

South Carolina Senate

District No. 37

203 Gressette Bldg.
Columbia, South Carolina 29201

The Honorable Garry R. Smith
Member

South Carolina House of Representatives
District No. 27

534 Blatt Bldg.
Columbia, SC 29201

Dear Senator Grooms and Representative Smith:

Attorney General Alan Wilson has referred your letter to the Opinions section. The

request letter reads as follows:

We have been closely following ongoing and recent activities at the South

Carolina High School League (the "League"). We respectfully request the

guidance of the South Carolina Attorney General's Office regarding whether

certain provisions in the League's By-Laws, including recent Amendments to the

By-Laws, are consistent with South Carolina law. ...

Specifically, we are concerned that certain provisions in the League's By-

Laws are inconsistent with the right to school choice in South Carolina. These

provisions include Article III (Student Eligibility), Section 9 (Original Eligibility)

and Article III (Student Eligibility), Section 10 (Transfers). It appears the

League's By-Laws place undue restrictions on the right of South Carolina parents

to choose the most appropriate school(s) for their children by restricting the

ability of children who attend public charter schools and private schools to

participate in interscholastic athletics at the school of their choice. In particular,

the new amendments to Section 10, 10(D), and 10(M) of the League's By-Laws

appear to effectively place even greater limitations on parents' right to school

choice by restricting their children's ability to participate in interscholastic

athletics. We respectfully request that your office review the following legal

authorities and any other legal authorities that may be applicable and provide an

opinion on whether the League's By-Laws, including recent amendments, are

consistent with South Carolina law.
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Law/Analysis

It is this Office's opinion that a court may well find the amendments to the League's By

Laws, specifically Article III, §§ 10, 10(D), 10(M), restrict private and charter school students'

ability to participate in interscholastic athletics. While these amendments appear to apply

equally to all schools, its impact is necessarily greater on students who transfer from public

schools to charter schools and private schools than those that transfer within a public school

district. Therefore, a court may well find that these amendments violate the Equal Access to

Interscholastic Activities Act, S.C. Code Ann. § 59-63-100, and 2019-2020 Budget Proviso 1.59.

The League's March 12, 2020 Legislative Assembly results memorandum attached to the

request letter shows both the language of the amended bylaws and original bylaws. First, Article

III, § 10 read:

A transfer student will be ineligible for a period of one calendar year at the new

school unless he/she transfers under one of the circumstances set forth in

subsections (A) through (N) below and only if he/she meets the following two

criteria irrespective of whether he/she moves under one of the circumstances set

forth in subsections (A) through (N). An ineligible transfer student meeting the

two criteria, but not any of the circumstances of subsection (A3 through ASH may

compete with LIMITED ELIGIBILITY only and must have a letter of support

from the principal of the school from which the athlete is eligible. The student

cannot have participated in the sport in which he/she wishes to be certified during

the current school year. This type of transfer of eligibility is only allowed once

every (365 davs^ calendar year and only applicable to inter-district transfer.

(emphasis added). It has been amended to read:

A transfer student will be ineligible for a period of one calendar year at the new

school unless he/she transfers under one of the circumstances set forth in

subsections (A) through (N) below and only if he/she meets the following two

criteria irrespective of whether he/she moves under one of the circumstances set

forth in subsections (A) through (N).

It is this Office's understanding that the emphasized language in this rule permitted otherwise

ineligible transfer students to compete at the junior varsity level for the one year period that they

would be ineligible to compete at varsity level. The amendment apparently removes this option

for ineligible transfer students.
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Second, Article III, § 10(D) read:

A student transfers to a school in the same district where he/she is currently

eligible; to a school in the district where he/she is currently ineligible fas it relates

to residency), or to a school in the district where the student and his/her family

lives. The transfer must occur at the beginning of the student's 9th-grade year.

(emphasis added). It has been amended to read:

A student transfers to a school in the same district where he/she is currently

eligible, or to a school in the district where the student and his/her family lives.

The transfer must occur at the beginning of the student's 9th-grade year.

Third, Article III, § 10(M) read:

A student transfers to another school in the same district, to include member

charter and private schools located in the district: other than ninth grade, provided

the affected superintendents and schools' principals approve the transfer. This

type of transfer is allowed once every (365 days) calendar year and only

applicable to member schools located within the district. The student cannot have

participated in the sport in which he/she wishes to be certified during the current

school year.

(emphasis added). It has been amended to read:

A student transfers to another school in the same district other than ninth grade,

provided the affected superintendents and schools' principals approve the transfer.

This type of transfer is allowed once every (365 days) calendar year and only

applicable to member schools located within the district. The student cannot have

participated in the sport in which he/she wishes to be certified during the current

school year.

This Office was provided an April 3, 2020 memorandum written by an attorney for the

League which interprets the amendments to Sections 10(D) and 10(M).

[I]n 2016, the membership approved changes to Section 10(D) to allow for

entering 9th graders to have immediate eligibility when transferring to a school in

the district where he/she is currently ineligible, which extended this transfer



The Honorable Larry Grooms

The Honorable Garry R. Smith
Page 4

April 21, 2020

exception beyond traditional public schools. Likewise, in 2015, the membership

approved changes to Section 10(M) to specifically allow charter schools and

private schools, whose designated attendance zones fell in traditional public-

school districts of choice, to get the option of intra-district transfers. This occurred

despite the fact that public charter schools and private schools do not belong to

the same local school district as traditional public schools.

Based on the proposals and discussions surrounding the recent amendments to

these two sections, it is my understanding that these amendments were designed

to give charter schools and private schools the same treatment as similar public

schools, i.e. traditional public high schools that do not have another high school in

their local school district. Therefore, the SCHSL would interpret these bylaws to

only allow students to transfer to another school within the school district if both

schools actually fall under the governance of the same school district.

When this construction of the amendments to Sections 10, 10(D), and 10(M) are read

together, it is clear that student transfers between either a public charter school or a private

school and a public school are discouraged. First, if a student does not meet one of the criteria in

subsections (A) through (N) of Section 10, the amendments to Section 10(D) and 10(M) make all

students that transfer between schools that are not governed by the same district ineligible for a

year. While this change may be facially neutral in that it applies to all member schools, in

application it disproportionately impacts transfers to and from private and charter member

schools. Public school districts may have multiple middle and high schools that they govern and

therefore provide avenues for these same-district transfers; particularly those in open enrollment

districts. It is this Office's understanding that private schools and many charter schools do not

have similar governance over multiple member schools. As a result, students who transfer to or

from these schools would be ineligible for a year to participate in varsity athletics sanctioned by

the League.

Additionally, for a student not to lose a year of eligibility, the student must have

established original eligibility in the seventh grade at the private or charter school or a school

that "feeds" into those schools. See SCHSL By-Laws Art. Ill, § 9. This Office understands that

many private schools and charter schools do not offer courses beginning in the seventh grade or

have feeder schools. Therefore, unlike traditional public schools, these schools depend on the
transfer provisions in Section 10(D), and 10(M) in order for their students to be eligible. Further,

the amendment to Section 10 removes the option for a transferring student to participate in

athletics at the junior varsity level for the year he or she is ineligible. Many students entering

private and charter schools after seventh grade will not be eligible for a full year of varsity or
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junior varsity athletics. Taken together, these amendments present a dilemma for students and

parents: whether to exercise their right to attend a private or charter school of their choice or to

maintain their eligibility to participate in League athletics.

This Office has issued several opinions interpreting the Equal Access to Interscholastic

Activities Act, S.C. Code Ann. § 59-63-100, and specifically subsection (F) which states, "A

school district may not contract with a private entity that supervises interscholastic activities if

the private entity prohibits the participation of charter school students, Governor's school

students, or home school students in interscholastic activities." In 2012, this Office addressed

the legislation that established the Act to find it applied to the League's policies. See Op. S.C.

Att'v Gen.. 2012 WL 4009948, at 8 (September 5, 2012) ("[The Equal Access to Interscholastic

Activities Act] would control the League policy."). The opinion found that the Act is remedial

and must be broadly construed to accomplish "the Legislature's purpose to provide 'equal access

to interscholastic activities' to those being home schooled, in accordance with the definition

provided in the Act." Id. at 5. In 2013, we rejected an interpretation of the Act that would

require a student to forfeit a year of eligibility for interscholastic activities as a result of

becoming home schooled.

Although the plain language of § 59-63-1 00(A)(3), when considered in isolation,

appears to require a public school student or any other child to automatically

forfeit a year of eligibility with regards to interscholastic activities upon becoming

home schooled, we do not believe such a result was intended by the Legislature.

Such an interpretation is inconsistent with the broad construction required of § 59

63-100 in favor of granting charter school, Governor's school, and home school

students equal access to participate in interscholastic activities. . . .

Op. S.C. Att'v Gen.. 2013 WL 1931658, at 3 (April 24, 2013). Finally in 2014, we again found

that the League's rules must be consistent with the Act.

In Bruce v. South Carolina High School League. 258 S.C. 546, 552, 189 S.E.2d

817, 819 (1972), our Supreme Court noted that the League is a voluntary

organization comprised of all public high schools and some private schools in

South Carolina, and its rules regulate interscholastic athletic contests among its

members, including the rules regarding a student's eligibility to participate. As the

Court focused on in Bruce, the general rule and guiding legal principle with

respect to high school athletic associations is judicial noninterference. Id. at 551.

198 S.E.2d at 819 (citing 6 Am. Jur. 2d Associations and Clubs § 27). However,
while an athletic association has discretion in construing its rules and determining

their applicability, such rules must be lawful. Id.; see also 78A C.J.S. Schools and

School Districts § 1121 (2014) ("An athletic association ... is limited only by the

requirement that its rules be reasonable, lawful, and in keeping with public policy,
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be interpreted fairly and reasonably, and be enforced uniformly and not
arbitrarily").

Op. S.C. Att'v Gen., 2014 WL 4659413 (September 8, 2014). The opinion concluded:

As the League is a private entity supervising interscholastic activities, this

provision relates directly to it and clarifies that League policies and rules

prohibiting eligible home school, charter school, or Governor's school students

from participating in interscholastic activities are not permitted as they would

directly conflict with S.C. Code Ann. § 59-63-100 (Supp.2013).

Id. at 8. This Office reaffirms our opinion that S.C. Code Ann. § 59-63-1 00(F) applies to the

League and that its "rules ... do not usurp state legislation." Id.

While the amendments to Sections 10, 10(D), and 10(M) of the League's by-laws do not

facially prohibit the participation of charter school students, a court would likely hold that they

may in application. Because many charter schools do not have feeder schools, the transfer rules

would be more widely applicable to charter school students than to public school students. As

we stated in our 2013 opinion above, we do not find the Legislature intended to require an

otherwise eligible student "to automatically forfeit a year of eligibility with regards to

interscholastic activities upon becoming" a charter school, Governor's school, or home school

student. Op. S.C. Att'v Gen.. 2013 WL 1931658, at 3 (April 24, 2013). Because this rule would

require many charter school students to forfeit a year of eligibility, it is this Office's opinion that

a court may well hold that the given interpretation of these amendments violates Section 59-63-

100(F).

Finally, the request letter asked this Office to consider whether these amendments

comply with 2019-2020 Budget Proviso 1.59. In relevant part, Proviso 1.59 reads:

(SDE: Interscholastic Athletic Association Dues) (A) A public school district

supported by state funds shall not use any funds or permit any school within the

district to use any funds to join, affiliate with, pay dues or fees to, or in any way

financially support any interscholastic athletic association, body, or entity unless

the constitution, rules, or policies of the association, body, or entity contain the

following:

(2)(a) guarantees that private or charter schools are afforded the same rights and

privileges that are enjoyed by all other members of the association, body, or

entity.

This Office has previously concluded that a nearly identical 2015 proviso was applicable to the

League. See Op. S.C. Att'v Gen.. 2015 WL 3476565 (April 20, 2015) ("[T]here can be no
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question, based upon the foregoing, that the SCHSL must comply with Proviso 1.81."). This

Office similarly concludes that 2019-2020 Budget Proviso 1.59 applies to the League and its

governing documents.

For the same reasons that this opinion finds the construction of the amendments to

Sections 10, 10(D), and 10(M) of the League's bylaws may violate Section 59-63-1 00(F), it is

this Office's opinion that a court would likely hold they violate Proviso 1.59. Again, the rules

disproportionately render many charter schools students ineligible to participate in varsity and

junior varsity athletics for a full year. This same reasoning applies more pervasively to students

that transfer to private schools as these schools often do not have another school under same

governing body or district. Because private and charter school students are disproportionately

rendered ineligible to participate in interscholastic athletic, a court would likely hold the

amendments violate Proviso 1.59.

Conclusion

As is discussed more fully above, it is this Office's opinion that a court may well find the

amendments to the League's By-Laws, specifically Article III, §§ 10, 10(D), 10(M), restrict

private and charter school students' ability to participate in interscholastic athletics. While these

amendments appear to apply equally to all schools, its impact is necessarily greater on students

who transfer from public schools to charter schools and private schools than those that transfer

within a public school district. Therefore, a court may well find that these amendments violate

the Equal Access to Interscholastic Activities Act, S.C. Code Ann. § 59-63-100, and 2019-2020

Budget Proviso 1 .59.

This opinion's analysis utilized the construction of the League's amended by-laws

contained in an April 3, 2020 memorandum written by an attorney for the League. Certainly, the

League could interpret its rules in a manner that is less restrictive to students that seek to transfer

to charter schools and private schools. A more permissive interpretation of these amendments

that would not result in disproportionate ineligibility of charter school and private school

students in interscholastic activities may well comply with South Carolina law.

Sincerely,

Matthew Flouck

Assistant Attorney General



The Honorable Larry Grooms

The Honorable Garry R. Smith

Page 8

April 21, 2020

REVIEWED AND APPROVED BY:

T
Robert D. Cook

Solicitor General


