
I Li llo kUM
{3&j

* *
^SPES

<f
*v>

5Po*southc
Alan Wilson

ATTORNEY GENERAL

November 2, 2020

The Honorable Todd Rutherford

Member

South Carolina House of Representatives

335-B Blatt Building

Columbia, South Carolina 29201

Dear Representative Rutherford:

We received your letter requesting an opinion regarding Executive Order 2020-50 (the "Executive
Order") issued by the Governor on August 2, 2020. The Executive Order pertained to the ongoing
state of emergency declared by Governor Henry McMaster due to the Covid-19 pandemic.
Specifically, you refer to a portion of the Executive Order prohibiting and dispersing the
congregation or gathering of people. By way of background, you informed us that the City of
Columbia enacted an ordinance, Ordinance 2020-077, which you state "penalizes landlords for the
conduct of their tenants, including the tenant's failure to comply with the Executive Order." Thus,
you ask the following questions regarding the scope of the Executive Order:

1 . Whether law enforcement can enforce the order and disperse gatherings of

three or more in a house?

2. If not, whether the Executive Order requires all people to occupy or reside
in the house?

3. In determining if a person is in their house, what differentiates between the
status of the tenant or the owner?

4. If not, does a tenant, i.e. a non-owner occupying and/or residing in a
premises with the express permission of the owner, include within the
meaning of "their houses"?

Law/Analysis

The Executive Order contains restrictions on gatherings that for example limit mass gatherings to
fifty percent (50%) of the locations occupancy limit as determined by the fire marshal or two

" hundred and fifty (250) persons, whichever is less. Exec. Order of the S.C. Gov. No. 2020-50 §
4. The order defines "gatherings" for purposes of the order under section 4C and includes planned

and spontaneous events occurring inside or outside. Id The Executive Order also includes an
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enforcement provision in section 14, which you cite to in your letter. Exec. Order of the S.C. Gov.

No. 2020-50 § 14. This provision states:

A. I hereby authorize any and all law enforcement officers of the State, or any

political subdivision thereof, to do whatever may be deemed necessary to

maintain peace and good order during the State of Emergency and to

enforce the provisions of this Order and any prior or future Orders issued

by the undersigned in connection with the State of Emergency.

B. I hereby authorize, order, and direct any and all enforcement officers of the

State, or any political subdivision thereof, in accordance with section 16-7

10 of the South Carolina Code ofLaws and other applicable law, to prohibit

or disperse any congregation or gathering ofpeople, unless authorized or in

their homes, in groups of three (3) or more people, if any such law

enforcement official determines, in their discretion, that any such

congregation or gathering of people poses, or could pose, a threat to public

health. Pursuant to section 1 6-7-1 0(A) ofthe South Carolina Code ofLaws,

any individual who "refuse[s] to disperse upon order of a law enforcement

officer," "willfully fail[s] or refuse[s] to comply with any lawful order or

direction of the undersigned in connection with the State of Emergency "is

guilty of a misdemeanor and, upon conviction, must be fined not more than

one hundred dollars or imprisoned for not more than thirty days." I further

authorize and instruct SLED, in consultation with the Attorney General of

South Carolina, to provide any necessary and appropriate additional or

supplemental guidance to law enforcement agencies, departments, or

officers of the State, or any political subdivision thereof, regarding the

interpretation, application, or enforcement of section 16-7-10 of the South

Carolina Code of Laws.

iId.

Because this provision in the Executive Order is based upon section 16-7-10 of the South Carolina

Code (201 5), we look to this statute to answer your questions. As partially quoted in the Executive

Order, section 16-7-10 of the South Carolina Code states in pertinent part:

(A) In any area designated by the Governor in his proclamation that a state of

emergency exists, and during the duration of the proclamation, it is unlawful

for a person to:

1 Executive Order 2020-63, issued by the Governor subsequent to your opinion request on October 3, 2020,
superseded, rescinded, and replaced Executive Order 2020-50. Exec. Order of the S.C. Gov. No. 2020-63. However,

section 4 of Executive Order 2020-63 contains substantially similar provisions regarding gatherings and section 14

contains the same language regarding enforcement. Id.
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(l)(a) violate a provision in the proclamation including, but not limited
to, any curfew set forth by the proclamation;

(b) congregate, unless authorized or in their homes, in groups of three
or more and to refuse to disperse upon order of a law enforcement
officer: or

(c) wilfully fail or refuse to comply with any lawful order or direction
of any law enforcement officer.

A person violating the provisions of this item is guilty of a misdemeanor and,
upon conviction, must be fined not more than one hundred dollars or imprisoned
for not more than thirty days.

S.C. Code Ann. § 16-7-10 (emphasis added).

In March, this Office received a request from the South Carolina Law Enforcement Division asking
for guidance on section 16-7-10 due to an Executive Order issued by the Governor on March 23,
2020. Op. Att'v Gen.. 2020 WL 2044369 (S.C.A.G. Mar. 24, 2020). In that opinion, we advised:

Section 16-7-10 is intended in part to maintain good order during extraordinary
times of emergency. The unique nature of a pandemic is such that SCDHEC
and epidemiologist are strongly urging against even the most orderly large
gatherings. However, the enforcement of this criminal statute must yield to
established constitutional limitations.

Accordingly, section 16-7-10 gives law enforcement officers a means to maintain good order
during an emergency. In accordance with our earlier opinion, the need to maintain order especially
applies to large gatherings during the ongoing pandemic. With this understanding of section 16
7-10, we now turn to your specific questions.

First, you ask whether the Executive Order gives law enforcement the authority to disperse
gatherings of three or more in a house. Section 16-7-10 gives law enforcement the authority to
disperse gatherings unless they are authorized or unless they are "in their homes." "In construing
a statute, its words must be given their plain and ordinary meaning without resort to subtle or
forced construction to limit or expand the statute's operation." Adkins v. Comcar Indus.. Inc.. 323
S.C. 409, 411, 475 S.E.2d 762, 763 (1996). Moreover, "the words used should be given their
generally accepted meaning." Greenville Enter, v. Jennings. 210 S.C. 163, 167, 41 S.E.2d 868,
869 (1947). A "home" is generally defined as "one's place of residence" or domicile. See
Merriam-Webster's Online Dictionary, "home" (last visited October 26, 2020)
<http://www.merriam-webster.com/dictionary/home>. As our Supreme Court explained in Clarke
v. McCown. 107 S.C. 209, 92 S.E. 479, 480 (1917),
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The residence of a person is a mixed question of law and fact; and the intention
of that person with regard to the matter is deemed the controlling element of
decision. His intention may be proved by his acts and declarations, and perhaps
other circumstances; but when these, taken all together, are not inconsistent
with the intention to retain an established residence, they are not sufficient in
law to deprive him of his rights thereunder, for it will be presumed that he
intends to continue a residence gained until the contrary is made to appear,
because inestimable political and valuable personal rights depend upon it.

Section 16-7-10 specifically allows law enforcement to order and disperse gatherings of three or
more. The only exceptions listed in section 16-7-10 are if the person or persons have prior
authorization to congregate or they are in their home.2 Thus, if the individual or individuals have
the requisite intent to reside at the home, we believe they would not be subject to the enforcement
provisions in section 16-7-10.

Next, you inquire as to whether the exemption for those "in their homes" requires "all people to
occupy or reside in the house?" The Legislature made the decision to include the word "their"
when referring to the homes. Our courts instruct us that "[w]e should consider ... not merely the
language of the particular clause being construed, but the word and its meaning in conjunction
with the purpose of the whole statute and the policy of the law." Whitner v. State. 328 S.C. 1, 6,
492 S.E.2d 777, 779 (1997). "Their" implies the home the person resides in, not just any home.
Accordingly, we believe to be exempt from the repercussions of section 16-7- 10(A)(1)(b), one
must be present in their own home.

Based on this response, you also inquire as to whether it makes a difference if the person in
question is a tenant or an owner ofthe home. As we previously mentioned, one's sense of "home"
is premised on one's own intentions and actions. We can certainly think of factual scenarios in
which one who is a tenant considers the rental in which they reside as their home and also scenarios
in which a landlord, who owns property, has no intention of residing at such property.
Nevertheless, whether or not a particular individual considers property to be their home is a
question of fact, which is beyond the scope of an opinion of this Office. Op. Att'v Gen.. 2010 WL
928445 (S.C.A.G. Feb. 18, 2010) (stating the determination of facts is beyond the scope of an
opinion of this office). As such, we cannot not make any individual determinations, but rather can
only acknowledge that a court could determine that both owners and tenants have the intent to
make a property their home. As such, we believe both homeowners and tenants would be treated
the same in regard to enforcement under section 16-7-10.

2 In addition to those exceptions provided for in section 16-7-10, in our March 24, 2020 opinion, we
clarified that enforcement under this statute must also yield to established constitutional
limitations.
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In your final question, you ask whether a tenant could be exempt under the provisions of section
16-7-10 as being "in their home." As previously stated, we cannot make judgments on a particular
tenant. However, if the tenant's intent and actions indicate they treat a property has their home,
we believe they could be exempt from implications of section 1 6-7-1 0(A)( 1 )(b) prohibiting crowds
from congregating after being told to disburse by law enforcement officials.

Conclusion

The provision in the Executive Order giving law enforcement the authority to prohibit and disburse
gatherings and the congregation of crowds is based upon the authority given under section 16-7
10 of the South Carolina Code. As we stated in our March 24, 2020 opinion, this provision is
intended "to maintain good order during times of emergency." Op. Att'v Gen., 2020 WL 2044369
(S.C.A.G. Mar. 24, 2020). With this intention in mind, and in accordance with the plain and
ordinary meaning of the words used in the statute, we believe the portion of the statute exempting
persons "in their homes" applies to persons who have the requisite intent and actions to show their
intent to reside in the home. Because the statute specifies "their" home, we believe this exemption
only applies to persons present at their own home, but do not believe this exemption differentiates
between owners and renters residing in the home.

You mentioned your inquiry is in light of an ordinance recently passed by the City of Columbia,
which you describe as making landlords responsible for tenants who fail to comply with the
Executive Order. We were not asked to address or interpret the ordinance, but would like to
emphasize that section 1 6-7- 1 0( 1 )(b), as referenced in the Executive Order, allows law
enforcement to prohibit crowds from congregating and imposes criminal penalties on those who
refuse to obey law enforcement officers orders to disburse. This provision does not generally make
it illegal for crowds to gather. In fact, the Executive order specifically addresses gatherings in
section 4, which we mention above. Therefore, it is important to keep in mind that unless law
enforcement has prohibited groups from congregating or has sought to disburse a crowd, a person
or group may not be in violation of this particular portion of the Executive Order.

Sincerely,

1A/.
/

Cydney Millkig

Assistant Attorney General
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook

Solicitor General


